29.8.2014
ID: 2457

Povinnosť vedenia psa na vôdzke sa má týkať len nebezpečných plemien

Sprísnené podmienky chovu, držania a vodenia psov odsúhlasila vláda SR. K poslaneckej novele, ktorá rieši problematiku nebezpečných plemien psov, má jednu výhradu.

Ak novela prejde v navrhovanej podobe, držať alebo vodiť nebezpečného psa bude môcť len osoba odborne spôsobilá na jeho ovládanie. Nebezpečného psa bude možné chovať len v chovnom priestore alebo zariadení na chov alebo držať ho v priestore, ktorý tento pes stráži, a to len na základe schválenia tohto priestoru alebo zariadenia poverenou osobou.
     
Rovnako má byť zakázané ísť so psom na miesta, kde je zvyčajná prítomnosť detí, najmä miest slúžiacich na športové aktivity, hru a vzdelávanie. Výnimku zo zákazu má mať pes so špeciálnym výcvikom. Vstup so psom na tieto miesta by však mohla povoliť obec.
     
Priamo na rokovaní vlády bola vznesená pripomienka týkajúca sa navrhovanej povinnosti, aby každý pes mimo chovného priestoru musel byť vedený na vôdzke a mal obojok. Vláda odporučila, aby bolo toto ustanovenie vypustené a povinnosť sa týkala iba nebezpečných plemien. Informoval o tom minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek (nominant Smeru), ktorý materiál predkladal.
     
„Došlo k takej zmene, že ostatné psy, ktoré nie sú definované ako nebezpečné, môžu bez vôdzky chodiť na verejnosť,“ vysvetlil. Zdôraznil však, že obce by mali mať právo všeobecne záväzným nariadením vyčleniť priestory, kde sa psy nebudú môcť voľne pohybovať. Zákon by mal po novom umožniť ministerstvu pôdohospodárstva, aby mohlo vypracovať zoznam nebezpečných plemien psov. Minister však uviedol, že zatiaľ ho nepripravujú.
     
Minister pôdohospodárstva čelil vlani kritike odborníkov i opozície aj pre zoznam. O jeho zákone napokon plénum nerozhodlo, minister ho stiahol. Avizoval, že príde s prerobenou právnou normou. Namiesto toho prišli s prísnejšími pravidlami pre držanie nebezpečných psov poslanci Smeru-SD. Zoznam nebezpečných plemien ich zákon pôvodne neobsahoval.
     
Exminister pôdohospodárstva Zsolt Simon (Most-Híd) považuje právnu normu za zlú, zoznam za zbytočný. "Zákon od poslancov Smeru definuje nebezpečného psa ako psa, ktorý bezdôvodne napadne človeka alebo iné zviera a ublíži mu. Ako sa dá skúmať, či pes napadol iné zviera bezdôvodne?" nepozdáva sa poslancovi. Rovnako kritizuje zavádzanie nového zoznamu nebezpečných psov. Pripomenul, že práve zoznam bol v prípade Jahnátkovho zákona problém, pre ktorý ministrovu právnu normu nepodporovali ani jeho vlastní poslanci. Simon upozornil, že nebezpečný môže byť aj malý pes.
    
Zoznam ani opatrenia z dielne Smeru-SD podľa Simona útokom psov nezabránia. "Tento návrh bude opäť riešiť útoky psov až po tom, ako pes niekoho napadne. Opäť to nie je prevencia," povedal pre TASR. Opozičný poslanec vidí riešenie v trestnoprávnej zodpovednosti majiteľov psov. "To je najlepšia prevencia. Pes je zbraň v rukách toho, kto ho ovláda. Zodpovednosť by mali niesť majitelia," zdôraznil Simon.
     
Magda Košútová zo Smeru-SD, ktorá v súčasnosti vedie pôdohospodársky parlamentný výbor, si myslí, že treba prijať nejaké pravidlá pre určité plemená psov. Dodala, že ich majú aj v iných krajinách. V zozname nebezpečných plemien problém nevidí. Doplnila, že bude trochu iný ako ten, ktorý vlani predložil minister Jahnátek, a pôjde formou vyhlášky.
     
Na minuloročnom Jahnátkovom zozname mali byť plemená pitbulteriér, bandog, stredoázijský ovčiak, kaukazský ovčiak, juhoruský ovčiak, americký staffordshirský teriér, šarplaninac, tornjak, brazílska fila, tosa inu, kangal, americký buldog, boerboel a moskovský strážny pes.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk