23.4.2015
ID: 2865upozornenie pre užívateľov

Kandidátmi SR na sudcu ESĽP sú Z. Dlugošová, L. Duditš a A. Poláčková

Kandidátmi na sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu sú Zuzana Dlugošová, Ladislav Duditš a Alena Poláčková. Trojicu mien, ktoré Slovensko navrhne Parlamentnému zhromaždeniu Rady Európy (PZ RE), schválila vláda.

Ministri sa k tejto veci museli vrátiť potom, ako 11. februára neodsúhlasili mená, ktoré vzišli z voľby v Súdnej rade. Minister spravodlivosti Tomáš Borec vtedy vysvetlil, že dôvodom je nevyváženosť kandidátky. Vláda sa obávala, že by mohla byť v Štrasburgu aj po tretí raz odmietnutá.

Slovensku sa nedarí nájsť vhodných adeptov za súčasného zástupcu krajiny na ESĽP - Jána Šikutu. Tomu skončilo funkčné obdobie už 30. októbra 2013, odvtedy nadsluhuje. Trojčlenný zoznam kandidátov, ktorý vládou prešiel, je podobný tomu z februára. Zmenilo sa v ňom jediné meno.

Bývalého predsedu Ústavného súdu SR Jána Mazáka nahradila sudkyňa Najvyššieho súdu Alena Poláčková. Viac hlasov členov Súdnej rady ako ona v ostatnej voľbe 13. apríla získala bývalá právnička ESĽP Zuzana Dlugošová. Za Dlugošovú hlasovalo 14 z celkovo 17 prítomných členov rady, za Poláčkovú 12. Košický sudca Duditš získal 10 hlasov.

O novom sudcovi ESĽP za Slovensko rozhodnú v hlasovaní delegáti PZ RE. Ešte predtým ho posúdi poradný panel expertov, cez ktorý v minulosti neprešiel prvý zoznam Slovenska. Druhý stopol podvýbor PZ RE pre voľbu sudcov vlani v októbri. Naplnil tak obavu ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka.

Lajčák žiadal súdnu radu, aby urobila vybrala nové mená, tá to však odmietla. Generálny tajomník PZ RE Vojciech Sawicki po neúspechu druhého zoznamu vyzval Slovensko, aby predložilo tretí do 5. januára tohto roku. Termín naša krajina nestihla.

Rozhodnutie vlády z 11. februára napadol jeden z trojice kandidátov zvolených súdnou radou – Ján Mazák na Ústavnom súde. Domáhal sa, aby bolo zrušené, požiadal aj o vydanie predbežného opatrenia, ktoré by dočasne pozastavilo proces kreovania nového zoznamu kandidátov. Ústavný súd stále o tejto veci nerozhodol.

Jeho hovorkyňa Anna Pančurová vysvetlila, že sa tak stane v rámci predbežného prerokovania sťažnosti. Sťažnosť Mazáka už bola pridelená sudcovi spravodajcovi, ktorý pripravuje podklady na jej prerokovanie v senáte. „Tento týždeň senát nezasadá, takže to rokovanie vlády nijako neovplyvní,“ informovala Pančurová.

Zuzana Dlugošová pôsobila v rokoch 2009 až 2013 ako právnička ESĽP, v súčasnosti pracuje ako poradkyňa ambasády USA v Bratislave pre oblasť právneho štátu.

Sudkyňa Najvyššieho súdu Alena Poláčková bola v rokoch 2006 – 2006 agentkou Slovenska pred ESĽP. V súčasnosti je členkou Poradnej rady Európskych sudcov (CCJE) a Európskej asociácie sudcov práva hospodárskej súťaže (AECLJ).

Sudca Krajského súdu v Košiciach Ladislav Duditš v rokoch 2004 až 2007 zastupoval slovenskú vládu v Eurojuste a v súčasnosti je popri sudcovskej práci i národným zástupcom a korešpondentom v Európskej komisii pre efektívnosť súdnictva (CEPEJ).

Sudcovia ESĽP sú volení na deväť rokov a nemôžu byť zvolení opätovne. Aj keď ich navrhuje členský štát Rady Európy, zasadajú v súde ako súkromné osoby. ESĽP funguje ako stály súdny orgán od roku 1998. Zriadený bol na zabezpečenie plnenia záväzkov, ktoré členským krajinám Rady Európy vyplývajú z Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk