8.10.2015
ID: 3049upozornenie pre užívateľov

Nový zákon o odpadoch - zberové spoločnosti

V prvých dvoch článkoch nazvaných „Nový zákon o odpadoch - smerujeme k monopolizácii?“[1] a „Nový zákon o odpadoch – zodpovednosť za komunálny odpad v rukách obcí“[2] sme sa stručne venovali hospodárskej súťaži v oblasti nakladania s odpadmi z obalov a obave z monopolizácie v oblasti nakladania s odpadmi z obalov a stručne sme uviedli, aké povinnosti prináša obciam nový zákon o odpadoch (zák. č. 79/2015 Z. z. o odpadoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov). V tomto článku sa zameriame na zberové spoločnosti.

 
 SEMANČÍN POLÁČEK s.r.o.
 
Vo vzťahu k zberovým spoločnostiam prináša nový zákon o odpadoch s účinnosťou od 1.1.2016 viacero významných zmien. Zavedenie rozšírenej zodpovednosti výrobcov vyhradených výrobkov bude mať v konečnom dôsledku výrazný dopad aj na zberové spoločnosti, keďže výrobcovia budú znášať a uhrádzať zberovými spoločnostiam finančné náklady vynaložené na zber odpadov - vyhradených výrobkov (napríklad z plastu, papiera alebo skla). Zberové spoločnosti budú mať podľa nového zákona celý rad nielen všeobecných povinností, ale aj špecifických povinností vo vzťahu k obciam a OZV. Zákon o odpadoch zavádza sprísnenie podmienok výkupu kovov vo vzťahu k fyzickým osobám - nepodnikateľom.

Všeobecné povinnosti zberových společnosti

Povinnosť zverejňovať druhy zbieraných odpadov. Každý subjekt, ktorý vykonáva zber bude aj naďalej povinný zverejňovať druhy zbieraných odpadov vrátane podmienok zberu a označiť zariadenia určené na zber odpadov.

Povinnosť zaradiť odpad odobratý od fyzickej osoby ako komunálny odpad. Na nakladanie s komunálnym odpadom kladie zákon osobitné požiadavky. Každý kto vykonáva zber alebo výkup odpadu od fyzickej osoby, bude povinný zaradiť odpad odobratý od takejto osoby ako komunálny odpad, s výnimkou starých vozidiel a odpadových pneumatík.

Povinnosť informovať obec o vyzbieranom odpade. Zberová spoločnosť bude povinná informovať obec o množstve a druhu vyzbieraného odpadu.

Informačná povinnosť subjektov vykonávajúcich výkup odpadu. Subjekty, ktoré  vykonávajú výkup odpadu z obalov a odpadu z neobalových výrobkov budú povinné informovať príslušnú organizáciu zodpovednosti výrobcov (OZV), ktorá má uzatvorenú zmluvu s obcou, na území ktorej sa výkup vykonáva o druhu a množstve vykúpeného odpadu ako aj o jeho zhodnotení. Cieľom tejto povinnosti je zabezpečenie kontroly množstva odpadov, ktoré sa vyzbierajú na území danej obce, v ktorej pôsobí príslušná OZV. V prípade elektroodpadu, kde neplatí povinnosť obce mať uzatvorenú zmluvu len s jednou OZV, zberová spoločnosť je povinná informovať príslušné Koordinačné centrum.

Povinnosť oddeliť zber vyhradeného prúdu odpadu pochádzajúceho z komunálneho odpadu. Každý kto vykonáva zber vyhradeného prúdu odpadu z komunálneho odpadu a zároveň aj z iného ako komunálneho odpadu, bude povinný zabezpečiť, aby zber vyhradeného prúdu odpadu z komunálneho odpadu bol finančne aj evidenčne oddelený od zberu vyhradeného prúdu odpadu z iného ako komunálneho odpadu. Zákon zakazuje použitie finančných výnosov z komunálnej oblasti na financovanie nakladania s prúdom odpadu, ktorý nepochádza z komunálneho odpadu.

Úhrada nákladov spojených so zberom. V súlade so zavedením rozšírenej zodpovednosti výrobcov bude výrobca vyhradeného výrobku povinný znášať všetky finančné náklady spojené so zberom, prepravou, prípravou na opätovné použitie, zhodnotením, recykláciou, spracovaním a zneškodnením oddelene vyzbieraného odpadu patriaceho do vyhradeného prúdu odpadu. Zákon však súčasne ustanovuje, že v prípade, ak sa uvedená povinnosť realizuje  formou úhrady nákladov osobe oprávnenej na zber alebo zhodnocovanie odpadov, rozsah tejto úhrady sa zníži o výnosy tejto osoby získané z uhrádzaného nakladania s vyhradeným prúdom odpadu. Toto ustanovenie považujeme za problematické, keďže zberovým spoločnostiam fakticky bráni vykazovať zisk.

Povinnosť informovať Ministerstvo životného prostredia. Zberová spoločnosť, ktorá vykonáva zber vyhradeného prúdu odpadov, podľa doterajších predpisov, je povinná informovať o tom Ministerstvo životného prostredia do 29. februára 2016.

Nové povinnosti zberových spoločností vo vzťahu k obciam a OZV

Povinnosť uzatvoriť zmluvu s obcou. Zberová spoločnosť, ktorá vykonáva zber komunálneho odpadu bude môcť podľa nového zákona nakladať s komunálnym odpadom na území obce len na základe zmluvy uzatvorenej s obcou. S touto povinnosťou je spojená informačná povinnosť zberových spoločností vo vzťahu k obci o množstve vyzbieraného odpadu. Pokiaľ ide o zber odpadov z obalov a odpadov z neobalových výrobkov, ich zber bude môcť vykonávať iba ten, kto bude mať okrem zmluvy s obcou uzatvorenú aj zmluvu s príslušnou OZV, s ktorou má uzatvorenú zmluvu obec. V zmluve so zberovou spoločnosťou obec upraví spôsob a podmienky zberu tak, aby boli v súlade so všeobecne záväzným nariadením obce a platným programom obce. Zákon odporúča uzavrieť zmluvu na dobu určitú na 5 rokov alebo na dobu neurčitú s výpovednou dobou 12 mesiacov.

Povinnosť uviesť zmluvy uzatvorené s obcami do súladu s novým zákonom. Pre zmluvy medzi zberovými spoločnosťami a obcami, ktoré boli uzatvorené podľa doteraz platných predpisov a ktoré budú v rozpore s novým zákonom, zákon ustanovuje povinnosť uviesť ich do súladu so zákonom najneskôr do 31. decembra 2016. Pri zmluvách uzavretých na dobu neurčitú sú zmluvné strany povinné uviesť do súladu so zákonom dĺžku výpovednej doby, ktorá nesmie byť dlhšia ako 12 mesiacov. V prípade zberovej spoločnosti, ktorá vykonáva zber / prepravu odpadu z obalov a odpadu z neobalových výrobkov zákon vyžaduje, aby obec so zberovou spoločnosťou v zmluve upravila aj podmienky úhrady prevyšujúcich nákladov, ak OZV uhradí obci len obvyklé náklady a prevyšujúce náklady má uhrádzať obec.

Povinnosť uzatvoriť zmluvu s príslušnou OZV. Zberová spoločnosť, ktorá vykonáva zber vyhradeného prúdu odpadu, bude povinná uzatvoriť zmluvu buď s príslušnou OZV alebo výrobcom vyhradeného výrobku v lehote do 30. júna 2016. Táto povinnosť sa nebude vzťahovať na zberové spoločnosti vykonávajúce zber starých vozidiel.

Povinnosť uzatvoriť zmluvu s OZV pre obaly. Zberové spoločnosti vykonávajúce triedený zber odpadov z obalov a odpadov z neobalových výrobkov v príslušnej obci budú povinné uzavrieť zmluvu s príslušnou OZV pre obaly do 45 dní odo dňa nadobudnutia účinnosti zmluvy, ktorú uzavrie obec s príslušnou OZV. Ak tak zberová spoločnosť neurobí, obec bude oprávnená vypovedať zmluvu so zberovou spoločnosťou s výpovednou dobou 45 dní. V tejto súvislosti je potrebné upozorniť na možnosť vzniku situácie, kedy príslušná OZV odmietne uzatvoriť zmluvu s konkrétnou zberovou spoločnosťou. V takomto prípade bude obec nepriamo nútená zmluvu so zberovou spoločnosťou vypovedať a uzavrieť zmluvu s tou zberovou spoločnosťou, s ktorou bude príslušná OZV ochotná takúto zmluvu uzavrieť.

Povinnosť prevádzkovateľa zberného dvora požiadať o súhlas. Prevádzkovateľ zberného dvora je povinný do 31. júna 2016 požiadať o vydanie súhlasu na prevádzkovanie zberného dvora.

Sprísnenie zberu a výkupu kovového odpadu 

Podľa nového zákona o odpadoch zberať / vykupovať kovový odpad bude možné len od určitých zákonom definovaných subjektov. Každý kto vykonáva zber / výkup kovového odpadu bude povinný zbierať / vykupovať kovový odpad (i) pochádzajúci z koľajových vedení, zabezpečovacej techniky a oznamovacej techniky, koľajových vozidiel a výstroja tratí iba od prevádzkovateľov dráh alebo podnikateľských subjektov spolupracujúcich s nimi na zmluvnom základe, (ii) pochádzajúci z dopravných značiek a dopravných zariadení, zvodidiel  iba od správcov pozemných komunikácií alebo podnikateľských subjektov spolupracujúcich s nimi na zmluvnom základe, (iii) pochádzajúci z kanalizačných poklopov a krytov iba od vlastníka alebo prevádzkovateľa vodovodu a kanalizácie, (iv) pochádzajúci zo závlahových zariadení, poľnohospodárskych strojov a lesníckych strojov, poľnohospodárskych technických zariadení iba od poľnohospodárskych a lesných subjektov, súkromne hospodáriacich roľníkov alebo od podnikateľských subjektov spolupracujúcich s nimi na zmluvnom základe, a (v) pochádzajúci z elektrických rozvodov, transformátorov alebo ich súčastí iba od subjektov oprávnených s nimi pracovať alebo od podnikateľských subjektov spolupracujúcich s nimi na zmluvnom základe. Zákaz zberu / výkupu kovového odpadu od iných osôb ako tých, ktoré sú uvedené v jednotlivých kategóriách sa vzťahuje aj na kovový odpad, ktorý iba javí znaky, že by do danej kategórie mohol patriť.

Zákon zavádza špecifické povinnosti aj vo vzťahu k výkupu určitých druhov kovového odpadu. Každý kto vykonáva výkup kovového odpadu, ktorý pochádza zo starých vozidiel alebo ich častí a súčiastok, bude povinný vykupovať ich iba od osôb, ktoré sú  oprávnené s nimi nakladať. V prípade výkupu vozidiel alebo ich častí a súčiastok tieto možno vykupovať iba od držiteľa vozidla alebo podnikateľov vykonávajúcich servis vozidiel. Vykupovať elektroodpad možno iba od osôb oprávnených s ním nakladať alebo od podnikateľských subjektov spolupracujúcimi s takýmito osobami na zmluvnom základe.

Bez ohľadu na druh kovového odpadu, každý kto vykonáva zber alebo výkup odpadov bude povinný (i) vyžadovať od osoby, od ktorej sa odpad zbiera alebo vykupuje doklad totožnosti ak ide o fyzickú osobu (ak ide o podnikateľa má právo požadovať doklad totožnosti od fyzickej osoby, ktorá je jej zodpovedným zástupcom); (ii) viesť a uchovávať evidenciu o osobách, od ktorých sa odpad zbiera alebo vykupuje, o druhoch a množstve vykúpených  alebo odobratých kovov; (iii) viesť a uchovávať fotodokumentáciu alebo video dokumentáciu o kovovom odpade od jeho vstupu až po jeho konečné umiestnenie v zariadení na zber odpadov; (iv) uhrádzať platby za výkup kovového odpadu výlučne formou peňažného poukazu na výplatu alebo formou bezhotovostného platobného styku; (v) pri platbách za výkup kovového odpadu od fyzickej osoby vypočítať a odviesť daň podľa zákona o dani z príjmov; (vi) zhromažďovať prevzatý kovový odpad a uchovávať ho aspoň sedem dní pred jeho odovzdaním na ďalšie nakladanie; a (vii) monitorovať priestor s umiestneným kovovým odpadom kamerovým systémom a uchovávať záznam počas 14 dní od jeho vyhotovenia a na vyžiadanie tento záznam poskytnúť orgánom štátnej správy odpadového hospodárstva.

Na váženie kovového odpadu pri výkupe a zbere musia byť od 1. januára 2016 použité osobitne určené váhy, ktoré prešli metrologickou kontrolou (príp. posúdením zhody).

Cieľom sprísnenia podmienok zberu a výkupu kovového odpadu bola najmä snaha znížiť počet krádeží kovových častí, ktoré nie sú odpadom. MŽP SR však upozorňuje, že v prípade ak sa nový systém neosvedčí, je pripravené pristúpiť k úplnému zákazu výkupu kovov od fyzických osôb nepodnikateľov.


Katarína Zápražná,
advokátska koncipientka

Jozef Semančín

Jozef Semančín,
partner a konateľ


SEMANČÍN POLÁČEK s.r.o.

Advokátska kancelária

Polus Tower I
Vajnorská 100/A
831 04 Bratislava

Tel.: +421 910 909 919
e-mail: jsemancin@semancinpolacek.sk

PFR 2015 - Bankovnictvo a financie - doporučované  PFR 2015 - Sporová agenda - velmi doporučované
________________________________
[1] Nový zákon o odpadoch - smerujeme k monopolizácii?; Katarína Zápražná, Jozef Semančín; dostupné na www, k dispozícii >>> tu.
[2] Nový zákon o odpadoch - zodpovednosť za komunálny odpad v rukách obcí; Katarína Zápražná, Jozef Semančín; dostupné na www, k dispozícii >>> tu.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk