23.5.2016
ID: 3342upozornenie pre užívateľov

Plemenitba zvierat

Rada 17. mája 2016 prijala nové pravidlá týkajúce sa podmienok plemenitby, obchodovania a dovozu plemenných zvierat a ich genetického materiálu do Európskej únie, čím potvrdila dohodu s Európskym parlamentom z decembra 2015.

Komplexnejší jednotný právny rámec

Predchádzajúce právne predpisy Únie v tejto oblasti boli rozdelené podľa druhov, zatiaľ čo nové nariadenie bude predstavovať jednotný a jednoduchší súbor ustanovení, ktorý bude platiť ako celok pre druhy hovädzieho dobytka, ošípaných, oviec, kôz a koní. Revidovanými pravidlami sa upravujú rôzne aspekty, okrem iného: uznávanie chovateľských organizácií a súkromných podnikov, schvaľovanie ich programov, zapisovanie zvierat do osobitných plemenných kníh a ich registrácia v plemenných registroch, kontrola úžitkovosti a genetické hodnotenie, ako aj obsah zootechnických osvedčení.

Nové nariadenie tiež zahŕňa ustanovenia o vykonávaní úradných kontrol prispôsobených odvetviu plemenitby zvierat.

Lepšie fungovanie vnútorného trhu a obchodu

Cieľom nových pravidiel je odstrániť prekážky obchodovania vyplývajúce z transpozície právnych predpisov EÚ do vnútroštátnych právnych predpisov a prekonať existujúce problémy a neopodstatnené obmedzenia pri cezhraničných aktivitách schválených chovateľských organizácií.

Zachovanie živočíšnych genetických zdrojov a ohrozených plemien

Nové nariadenie v oblasti plemenitby zvierat bude prínosom pre zachovanie vzácnych živočíšnych genetických zdrojov, ochranu biodiverzity a výrobu typických kvalitných regionálnych výrobkov. Ako? Chovateľské organizácie a podniky budú musieť spĺňať osobitné a prísne kritériá, aby vnútroštátne orgány uznali a schválili ich šľachtiteľské programy.

V prípade ohrozených plemien budú môcť vnútroštátne orgány zamietnuť šľachtiteľský program alebo dokonca dočasne vykonávať šľachtiteľský program pre toto plemeno, aby sa zabezpečila jeho podpora.

Ďalšie kroky

Nové nariadenie nadobudne účinnosť najneskôr v prvom polroku 2016 a začne sa uplatňovať v druhom polroku 2018.

Zdroj: Rada EU

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk