27.8.2015
ID: 3009upozornenie pre užívateľov

Právnické osoby majú podliehať trestnej zodpovednosti, štát je výnimka

Za spáchanie trestného činu by mali byť trestaní nielen ľudia, ale aj právnické osoby. Majú im hroziť rôzne tresty od zrušenia firmy, cez peňažné pokuty či zákazu účasti na verejnom obstarávaní. Počíta s tým návrh zákona o trestnej zodpovednosti právnických osôb, ktorý prijala vláda.

Trestnej zodpovednosti však nemajú podliehať všetky právnické osoby. "Vylúčenie trestnej zodpovednosti právnických osôb sa týka najmä štátu a jeho orgánov, ako aj iných štátov, či medzinárodných organizácií, čo zodpovedá aj medzinárodným záväzkom Slovenskej republiky," uvádza sa v návrhu. Trestnú zodpovednosť však bude možné vyvodiť voči podnikom s majetkovou účasťou štátu alebo samosprávam.

Právna norma prináša katalóg trestných činov, za spáchanie ktorých by mali firmy pykať. Postihované by mali byť aj daňové trestné činy. V katalógu nechýbajú trestné činy týkajúce sa obchodovania s drogami, ľuďmi, sexuálne násilie, legalizácia príjmu z trestnej činnosti či neoprávnený zásah do počítačového systému, údaja, neoprávnené zachytávanie počítačových údajov, ale aj výroba a držba prístupového zariadenia, hesla do počítačového systému alebo iných údajov.

Ďalej trestné činy ako neoprávnené zamestnávanie, poškodzovanie finančných záujmov EÚ, falšovanie peňazí, všeobecné ohrozenie, nedovolené ozbrojovanie a obchodovanie so zbraňami, alebo aj trestné činy týkajúce sa mafie, extrémizmu, terorizmu, detskej pornografie, poškodzovania životného prostredia. V zozname je aj prijímanie úplatku, podplácanie, nepriama korupcia, prevádzačstvo a ďalšie.

Za spáchanie trestných činov majú hroziť rôzne tresty. A to zrušenie právnickej osoby, prepadnutie majetku, veci, zákaz činnosti, zákaz prijímania dotácie alebo subvencie, zákaz prijímať pomoc a podporu z eurofondov, zákaz účasti vo verejnom obstarávaní, zverejnenie odsudzujúceho rozsudku aj peňažný trest. Jeho výška môže byť od 1500 až do 1,6 milióna eur.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk