21.11.2014
ID: 2688upozornenie pre užívateľov

Slovenský kandidát na sudcu Súdneho dvora EÚ

Kandidátom na post sudcu Súdneho dvora Európskej únie sa stal doterajší sudca tohto súdu Daniel Šváby. Jeho kandidatúru schválila vláda.

Švábyho navrhol minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD). Súdna rada SR ho vybrala na svojom zasadnutí 10. novembra. V tajnej voľbe získal 10 hlasov, proti nebol nikto, sedem členov sa zdržalo. Jeho protikandidát Ján Mazák získal sedem hlasov členov rady, dvaja boli proti a osem sa zdržalo.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák predloží návrh slovenského kandidáta generálnemu tajomníkovi Rady Európskej únie Thorbjornovi Jaglandovi. Odobriť ho musí poradný výbor EÚ a potom aj zástupcovia členských krajín Únie.

"Môžem ešte lepšie využiť svoju jedinečnú profesionálnu skúsenosť a všestrannú znalosť sudcovského remesla. Mám pod tým na mysli efektívnejšie ovplyvňovať mnohostranný dialóg, ktorý tvorí podstatu spolupráce medzi súdnym dvorom a súdmi členských štátov," povedal pri svojej prezentácii v Súdnej rade Šváby, ktorý pôsobí v Luxemburgu od roku 2004. Najprv ako sudca prvého stupňa európskeho súdu, od roku 2009 ako sudca Súdneho dvora.

Súdny dvor Európskej únie alebo Európsky súdny dvor (do novembra 2009 Súdny dvor Európskych spoločenstiev) sa skladá zo Súdneho dvora, Všeobecného súdu a osobitných súdov.

Súdny dvor je zložený z 28 sudcov, podľa pravidla jeden sudca z každého členského štátu Európskej únie. Pomáha im deväť generálnych advokátov. Ich úlohou je predkladať stanoviská k prípadom, ktoré sú predložené Súdnemu dvoru. Advokáti musia konať verejne a nestranne.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk