10.12.2015
ID: 3137upozornenie pre užívateľov

Spotrebitelia budú viac chránení v súdnych konaniach.

Zvýšenie ochrany spotrebiteľov v súdnych konaniach pred všeobecnými súdmi a boj proti úžere. To je hlavným cieľom novely Občianskeho súdneho poriadku, ktorú definitívne schválil parlament. Na rokovanie ju predložili poslanci vládnej strany Smer-SD.

"Prišli sme v dobrej viere so spotrebiteľskými vzťahmi to tu trochu poupratovať a pevne verím, že sa nám to touto právnou normou podarí. Tisíce ľudí, voči ktorým sú uplatňované úžernícke úroky, si to zaslúžia," skonštatoval v pléne jeden z predkladateľov právnej normy Róbert Madej (Smer-SD).

Novela má zamedziť zneužitiu niektorých právnych inštitútov proti spotrebiteľom a zabezpečiť, aby nedochádzalo k vydávaniu rozsudkov, ktoré potvrdzujú nároky veriteľov s príslušenstvom vo výške dosahujúcej úžeru, napríklad úrok viac ako 90 % ročne.

Ako uviedli vládni poslanci, hoci princípy ochrany spotrebiteľa sú súdy povinné uplatňovať vždy, mnohokrát túto povinnosť opomínali v konaniach, kde bol uplatnený nárok zo zmenky. Návrh zavádza výslovnú povinnosť súdu, skúmať aj pri zmenkách, či tieto neboli vystavené v súvislosti so spotrebiteľským vzťahom.

Pokiaľ súd zistí, že zmenka je vystavená spotrebiteľom, bude povinný posudzovať zmluvný vzťah predchádzajúci vystaveniu zmenky a s tým súvisiace neprijateľné zmluvné podmienky, dobré mravy, zákonný zákaz alebo obmedzenie vystavenia zmenky.
 
Ambíciou novely je aj zastavenie niektorých exekúcií súvisiacich s nárokmi veriteľov zo zmeniek, ak v súdnych konaniach nebolo prihliadnuté na zákonné princípy ochrany spotrebiteľa. "Máme za to, že aj pri vymáhaní pohľadávok sa môžu uskutočňovať nekalé praktiky. A práve kvôli tomu, vymáhať by mal len ten, kto má licenciu od Národnej banky Slovenska, a tým pádom môže byť voči nemu uplatnená sankcia," dodal Madej.

Plénum Národnej rady zároveň k zákonu prijalo aj pozmeňovací návrh, ktorý predložil tiež Madej. Na základe neho nebude možné poskytovať spotrebiteľský úver v hotovosti, ale len bezhotovostným prevodom financií na bankový účet spotrebiteľa, poštovým poukazom alebo platobným prostriedkom vydaným na meno spotrebiteľa.

Súčasne Madej cez pozmeňujúci návrh zavádza do praxe to, že už nebude možné popri úvere uzavrieť okrem poistnej a zabezpečovacích zmlúv ďalšie iné zmluvy o doplnkových službách.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk