21.7.2014
ID: 2274upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Poslanci Národnej rady SR Július Brocka a Alojz Přidal (obaja KDH) chcú verejným funkcionárom počas výkonu ich funkcie zakázať advokátsku prax. Navrhujú to v novele zákona o advokácii.

NÁRODNÁ RADA

Mimoriadny výbor k ústavným sudcom zatiaľ nebude
14. júla (TASR) - Ústavnoprávny výbor NR SR sa zatiaľ nebude zaoberať žiadosťou opozície o zaujatie stanoviska k novej voľbe ústavných sudcov. Podnet, ktorý poslal predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovít Kaník, totiž podľa šéfa výboru Róberta Madeja (Smer-SD) neobsahuje podpis žiadneho z členov dotknutého výboru, ale iných poslancov.

KDH nechce, aby verejní funkcionári robili advokátov
18. júla (TASR) - Poslanci Národnej rady SR Július Brocka a Alojz Přidal (obaja KDH) chcú verejným funkcionárom počas výkonu ich funkcie zakázať advokátsku prax. Navrhujú to v novele zákona o advokácii.

M. Kadúc podpíše podanie, ktorým by poslanci napadli plošné previerky
18. júla (TASR) - Poslanec Národnej rady SR Miroslav Kadúc (OĽaNO) podpíše podanie, ktorým by poslanci napadli na Ústavnom súde SR plošné sudcovské previerky. Uviedol to pre TASR v súvislosti s listom, ktorým bratislavskí sudcovia odmietajúci plošné previerky požiadali poslancov aj ombudsmanku, aby zvážili podanie na Ústavný súd.

Ľ. Galko a R. Vašečka chcú verejný rozpočet vojenskej tajnej služby
18. júla (TASR) - Vojenské spravodajstvo (VS) by malo od januára 2015 zverejňovať svoj rozpočet podobne, ako to robí Slovenská informačná služba (SIS). V novele zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy to navrhujú podpredseda SaS Ľubomír Galko a predseda poslaneckého klubu OĽaNO Richard Vašečka. Právnou normou sa bude parlament zaoberať na septembrovej schôdzi.


PREZIDENT

Ochrana zdravia zamestnancov sa od augusta zmení
15. júla (TASR) - Povinnosti zamestnávateľov týkajúce sa pracovných podmienok a lekárskych preventívnych prehliadok zamestnancov sa od augusta zmenia. Vyplýva to z novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorú podpísal prezident Andrej Kiska. TASR informovali z Tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR.

Vymenoval piatich nových veľvyslancov
16. júla (TASR) - Slovensko budú v zahraničí zastupovať piati noví veľvyslanci. Výkonom tento funkcie ich dnes poveril prezident SR Andrej Kiska. Ide o prvých ambasádorov, ktorých na návrh vlády vymenoval po svojom nástupe na najvyšší ústavný post.


Pozn.:

JUSTÍCIA: Sudcovia napísali poslancom a ombudsmanke vo veci previerok
14. júla (TASR) - Bratislavskí sudcovia, ktorí iniciovali stanovisko proti plošným previerkam sudcov, sa obrátili na všetkých poslancov Národnej rady SR a na verejnú ochrankyňu práv Janu Dubovcovú, aby zvážili podanie návrhu na Ústavný súd SR, ktorý by mohol rozhodnúť o súlade či nesúlade previerok s ústavou. Informovala o tom zástupkyňa sudcov Katarína Javorčíková.

JUSTÍCIA: Ombudsmanka sa vo veci previerok sudcov pravdepodobne obráti na ÚS SR
14. júla (TASR) - Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová sa pravdepodobne obráti na Ústavný súd SR, aby rozhodol, či sú plošné previerky sudcov v súlade s Ústavou SR. Potvrdila to pre TASR. Ombudsmanku kontaktovala sudcovská iniciatíva, ktorá je proti previerkam. Dubovcová však musí najskôr vyriešiť, či takýto podnet vôbec môže podať.

ENVIRO: Novela ústavy zakazujúca export vody prejde pripomienkovým konaním
15. júla (TASR) – Novela Ústavy SR zakazujúca vývoz slovenskej vody do zahraničia prejde medzirezortným pripomienkovým konaním. Ministerstvo životného prostredia ju do legislatívneho procesu predložilo v pondelok (14.6.). Hovorca rezortu Maroš Stano informoval, že pôjde o štandardné konanie. Ostatné ministerstvá, inštitúcie a verejnosť bude mať na predloženie pripomienok 15 dní, lehota nebude v tomto prípade skrátená.

ÚS SR: Zmena sudcov si vyžiadala nový rozvrh práce
15. júla (TASR) - Ústavný súd (ÚS) Slovenskej republiky pod vedením predsedníčky Ivetty Macejkovej prijal na neverejnom zasadnutí pléna 14. júla uznesením Dodatok č. 1 k Rozvrhu práce ÚS na obdobie 1. marec 2014 až 28. február 2015.

RADÍME: Dvojročnú záruku máte na tovar zakúpený v ktoromkoľvek štáte EÚ
16. júla (TASR) – Ak ste si počas svojho pobytu v niektorých z členských štátov Európskej únie kúpili nejaký tovar, ktorý sa vám pokazil, nič nie je stratené. Bez ohľadu na to, kde v EÚ nakupujete, máte základné spotrebiteľské práva, ktoré vám nikto nemôže vziať. Právne predpisy únie v oblasti ochrany spotrebiteľa sa vzťahujú na nákup tovaru alebo služieb v ktorejkoľvek predajni na území európskej dvadsaťosmičky. Záruky sa v celej Európe riadia právnymi predpismi.

MH SR: Mení zákon o reklame, chce zabrániť zavádzaniu spotrebiteľa
16. júla (TASR) – Zabezpečiť ochranu spotrebiteľov pred zavádzajúcim konaním podnikateľov je cieľom ministra hospodárstva Pavla Pavlisa. Do medzirezortného pripomienkového konania predložil novelu zákona o reklame, ktorá prináša nový pojem - charitatívna reklama. Ministerstvo hospodárstva (MH) chce riešiť prípady, keď sa firmy alebo podnikatelia pokúšajú uviesť do omylu spotrebiteľov označovaním svojej reklamy za charitatívnu. Ľudia sa potom domnievajú, že poskytli príspevok na verejnoprospešný účel, pričom tomu tak nie je, uvádza sa v dôvodovej správe k novele zákona.

Povinné stredoškolské vzdelanie pre starostov je už na Ústavnom súde
18. júla (TASR) - Podmienka pre starostov mať aspoň strednú školu je už na Ústavnom súde SR. Podanie skupiny poslancov v zastúpení Daniela Lipšica (nezaradený, NOVA) súd zaregistroval a náhodným spôsobom bolo pridelené sudcom spravodajcom. TASR to potvrdila hovorkyňa Ústavného súdu Anna Pančurová.

ÚS SR: Opozičné podania proti pôdnemu zákonu už majú sudcovia spravodajcovia
19. júla (TASR) - Dvojica opozičných podaní na Ústavný súd (ÚS) SR proti schválenému zákonu o prevode pôdy je už náhodne pridelená sudcom spravodajcom. TASR to potvrdila hovorkyňa ÚS Anna Pančurová. Kedy o nich ÚS SR rozhodne, zatiaľ povedať nevedela.

JUSTÍCIA: Členovia Súdnej rady si budú v pondelok voliť podpredsedu
19. júla (TASR) - Členovia Súdnej rady SR sa v pondelok 21. júla stretnú v Bratislave, aby si zvolili nového podpredsedu. Informuje o tom Kancelária Súdnej rady na svojom webe. Členovia rady budú zasadať v novom zložení, pretože prezident Andrej Kiska troch jej členov vymenil. Okrem voľby podpredsedu, je na programe aj zmena rokovacieho poriadku Súdnej rady, ktorá súvisí s chýbajúcim predsedom Súdnej rady. Bývalému predsedovi Najvyššieho súdu SR Štefanovi Harabinovi, ktorý zároveň predsedal aj Súdnej rade, sa funkčné obdobie skončilo 22. júna. Keďže prezident Kiska stiahol zo Súdnej rady aj bývalú podpredsedníčku Máriu Bujňákovú, rada ostala bez predsedu aj podpredsedu, ktorí by ju mohli riadiť.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk