18.8.2014
ID: 2409upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Súdnej rade Slovenskej republiky (SR) boli doposiaľ doručené dva návrhy kandidátov na predsedu Najvyššieho súdu Slovenskej republiky (NS). Okrem bývalej podpredsedníčky NS Daniely Švecovej sa bude o post uchádzať aj ďalší sudca tohto súdu Daniel Hudák. TASR to potvrdila kancelária SR.

NÁRODNÁ RADA

Poslanci preveria hospodárenie Matice slovenskej koncom augusta
11. augusta (TASR) - Poslanci z parlamentného kultúrneho výboru pôjdu na prieskum do Matice slovenskej koncom augusta (27. - 28.8.). Členov výboru zaujíma hospodárenia inštitúcie. O termíne informoval TASR Jozef Viskupič z OĽaNO, ktorý prieskum inicioval.

Poslanci majú prísť o plat za iné funkcie
13. augusta (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR by mali od decembra poberať plat len za mandát a nie aj za iné funkcie, ktoré vykonávajú. Navrhuje to KDH v novele zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov, ktorou sa bude parlament zaoberať na septembrovej schôdzi.

Juraj Droba vracia do pléna rozvody dohodou formou notárskej zápisnice
17. augusta (TASR) - Štát by mal umožniť rozvody manželských párov vzájomnou dohodou formou notárskej zápisnice. V novele zákona o rodine to presadzuje liberálny poslanec Juraj Droba (nezaradený). Právnou normou sa bude parlament zaoberať už na septembrovej schôdzi. Droba chce umožniť rozvod dohodou nielen bezdetným párom, ale aj manželom s dospelými deťmi. Poslanec možnosť rozviesť sa na súde ponecháva, párom však chce dať možnosť aj ľahšej cesty. "Všetci hovoríme o preťažení súdov, preto ich chcem odbremeniť od agendy, ktorú mať nemusia," vysvetlil pre TASR.

J. Viskupič mieni opäť navrhnúť, aby europoslanci dostali v pléne priestor
17. augusta (TASR) - Poslanec Národnej rady SR za OĽaNO Jozef Viskupič sa opäť pokúsi navrhnúť, aby slovenskí europoslanci mohli vystupovať v pléne slovenského parlamentu. TASR to povedal Viskupič, ktorý sa usiloval o priestor pre europoslancov už v júni.


Pozn.:

SÚDNA RADA: Na post sudcov Súdneho dvora EÚ kandidujú J. Mazák a D. Šváby
12. augusta (TASR) - Súdnej rade Slovenskej republiky boli v zákonnej lehote do štvrtka 7. augusta predložené dva návrhy kandidátov na sudcu Súdneho dvora Európskej únie. Kandidátmi sú bývalý predseda Ústavného súdu SR, bývalý generálny advokát Súdneho dvora Európskej únie a súčasný poradca prezidenta Andreja Kisku - Ján Mazák a bývalý sudca ÚS SR a sudca Súdneho dvora Európskej únie Daniel Šváby. Mazáka navrhol člen Súdnej rady Ján Klučka a Švábyho zase minister spravodlivosti SR Tomáš Borec. TASR o tom informovala Kancelária Súdnej rady SR.

ÚS: Konštatoval v piatich prípadoch porušenie práva na osobnú slobodu
12. augusta (TASR) - Ústavný súd (ÚS) Slovenskej republiky v prvom polroku 2014 vyslovil v piatich nálezoch porušenie práva na osobnú slobodu. TASR o tom informovala hovorkyňa ÚS Anna Pančurová.

JUSTÍCIA: Za predsedu Najvyššieho súdu zatiaľ kandidujú D. Švecová a D. Hudák
13. augusta (TASR) – Súdnej rade Slovenskej republiky (SR) boli doposiaľ doručené dva návrhy kandidátov na predsedu Najvyššieho súdu Slovenskej republiky (NS). Okrem bývalej podpredsedníčky NS Daniely Švecovej sa bude o post uchádzať aj ďalší sudca tohto súdu Daniel Hudák. TASR to potvrdila kancelária SR.

NKÚ SR: Od roku 2012 zistil pri kontrolách 10.871 porušení predpisov
14. augusta (TASR) - Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR zistil od roku 2012 počas kontrolných akcií 10.871 porušení predpisov a tým, ktorých kontroloval, dal 2850 odporúčaní ako fungovať efektívnejšie a lepšie. Na ich základe museli dané subjekty prijať 5397 opatrení.

ROZPOČET: ÚS, NS aj Generálna prokuratúra by si mali v roku 2015 polepšiť
15. augusta (TASR) - Ústavný súd (ÚS) SR, Najvyšší súd (NS) SR aj Generálna prokuratúra by si mali z hľadiska rozpočtu v roku 2015 polepšiť. Vyplýva to z prvého návrhu štátneho rozpočtu na rok 2015, ktorý dnes zverejnilo Ministerstvo financií SR.

ROZPOČET: MS SR by malo na budúci rok dostať o 9,34 milióna eur menej
15. augusta (TASR) - Ministerstvo spravodlivosti by malo v budúcom roku hospodáriť s menšou sumou peňazí ako v tomto roku. Podľa návrhu štátneho rozpočtu na budúce roky, ktorý dnes zverejnilo ministerstvo financií, by malo ísť o 306,45 milióna eur, čo je oproti tomuto roku menej o 9,34 milióna eur.

ROZPOČET:  Celkové výdavky úradu vlády na budúci rok stúpnu o vyše 200 percent
16. augusta (TASR) - Úrad vlády SR by mal mať na budúci rok k dispozícii 72,7 milióna eur. Celkové výdavky tak stúpnu o 50,2 milióna eur, teda o 222 percent. Dôvodom tohto nárastu je najmä alokácia prostriedkov EÚ a spolufinancovania pre Operačný program Technická pomoc do rozpočtu úradu vlády.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk