1.9.2014
ID: 2466upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Slovenská komora exekútorov (SKE) varuje občanov pred podvodnými e-mailami, ktoré vyzývajú na zaplatenie neexistujúcich pohľadávok z vymyslenej exekúcie. Ďalšie prípady týchto mailov sa v týchto dňoch opäť objavili v Českej republike i na Slovensku. Informovala o tom hovorkyňa SKE Stanislava Kolesárová.

VLÁDA

Schválila delegáciu pre mimoriadne zasadnutie Európskej rady
27. augusta (TASR) - Delegáciu Slovenska, ktorá sa 30. augusta zúčastní na mimoriadnom zasadnutí Európskej rady, povedie predseda vlády Robert Fico. Zloženie delegácie vláda SR schválila na svojom dnešnom zasadnutí.

Dlh nemocníc na poistnom vzrástol na takmer 105 miliónov eur
27. augusta (TASR) - Zdravotnícke zariadenia dlhovali ku koncu júla 2014 na poistnom Sociálnej poisťovni vyše 104,8 milióna eur. Od začiatku roka sa tak ich pohľadávky zvýšili o 18,5 milióna eur. Vyplýva to z informácie Sociálnej poisťovne, ktorú vláda dnes vzala na vedomie.

Povinnosť vedenia psa na vôdzke sa má týkať len nebezpečných plemien
14. júna (TASR) - Sprísnené podmienky chovu, držania a vodenia psov, ktoré v parlamente navrhujú poslanci Smeru-SD Vladimír Jánoš, Magda Košútová a Tibor Lebocký, dnes odsúhlasila vláda SR. K poslaneckej novele, ktorá rieši problematiku nebezpečných plemien psov, má jednu výhradu.

Prijala opatrenia na odstránenie transpozičného deficitu
27. augusta (TASR) - Do polovice tohto roka neprebralo Slovensko do svojho vnútroštátneho právneho systému šesť smerníc záväzných pre členské štáty Európskej únie. Informáciu o transpozičnom deficite našej krajiny dnes zobrala na vedomie vláda SR. Zároveň prijala opatrenia na odstránenie nedostatkov.


NÁRODNÁ RADA

OĽaNO navrhuje zmraziť platy ústavným činiteľom
25. augusta (TASR) - Poslanci NR SR z klubu OĽaNO navrhujú zmraziť platy ústavným činiteľom. A to až dovtedy, kým Slovensko nebude hospodáriť bez deficitu. Parlament by sa mal ich návrhom novely zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR zaoberať na septembrovej schôdzi.

P.Paška vyhlási voľbu šéfa NKÚ, keď bude známy kandidát, môže ich byť viac
27. augusta (TASR) - Predseda Národnej rady (NR) SR Pavol Paška (Smer-SD) vyhlási novú voľbu šéfa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) až po tom, čo bude známy opozičný kandidát na tento post. Nebráni sa tomu, aby bolo aj viac opozičných uchádzačov, pokiaľ splnia podmienky. Vyplýva to z Paškových vyjadrení, ktoré poskytol TASR.

P. Paška chce na podrobnejšie majetkové priznania ďalšiu pracovnú skupinu
29. augusta (TASR) - Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) chce ďalšiu pracovnú skupinu, ktorá by sa mala zaoberať novelou zákona o konflikte záujmov. Právna norma by mala už na budúci rok priniesť podrobnejšie majetkové priznania verejných funkcionárov. Návrh už je pripravený, vytvorila ho pracovná skupina vlani. Paška tvrdí, že s navrhnutými 19 zmenami Smer-SD problém nemá. Avizoval, že návrh novely príde na jeseň.

Poslanci opozície chcú presadiť zrušenie koncesionárskych poplatkov
30. augusta (TASR) – Skupina nezaradených poslancov pod vedením Daniela Krajcera (NOVA) prichádza s návrhom na zmenu financovania Rozhlasu a televízie Slovenska, súčasťou ktorého je aj zrušenie koncesionárskych poplatkov. Parlament sa ním bude zaoberať na septembrovej schôdzi.

OĽaNO: M. Kadúc chce vyšším súdnym úradníkom uľahčiť prechod do advokácie
30. augusta (TASR) - Možnosť započítať si do praxe advokátskeho koncipienta aj čas strávený prácou vyššieho súdneho úradníka navrhuje poslanec Národnej rady (NR) SR za OĽaNO Miroslav Kadúc. Uviedol, že jeho návrh je výsledkom debát s kolegami z právnickej praxe.


PREZIDENT

Vymenoval sedem sudcov, vymenovanie jednej kandidátky pozastavil
26. augusta (TASR) – Prezident Andrej Kiska dnes vymenoval sedem kandidátov za sudcov bez časového obmedzenia. Ešte predtým oznámil, že kandidátku Juditu Gabonaiovú Hrenčukovú za sudkyňu zatiaľ nevymenuje pre vážne pochybnosti o objektívnom prístupe výberovej komisie vo výberovom konaní, v ktorom uspela.

Vymenoval troch rektorov vysokých škôl, nevyhol sa ani kritike
27. augusta (TASR) – Prezident SR Andrej Kiska dnes vo Veľkej sále Prezidentského paláca v Bratislave vymenoval troch rektorov vysokých škôl. Menovacie dekréty si prevzali Samuel Abrahám z Bratislavskej medzinárodnej školy liberálnych štúdií (BISLA), Jozef Jarab z Katolíckej univerzity (KU) v Ružomberku a Lucia Kurilovská z Akadémie Policajného zboru (APZ) v Bratislave.


Pozn.:

Bezplatnú poradňu Slovenskej komory exekútorov využilo za rok vyše 700 občanov
25. augusta (TASR) - Bezplatná poradňa Slovenskej komory exekútorov (SKE) pomohla za rok svojej existencie 734 občanom, ktorí sa dostali do exekúcie. Najčastejšie sa zaujímali o možnosti právnej ochrany v exekúcii či o formu komunikácie s exekútorom. TASR o tom informovala hovorkyňa SKE Stanislava Kolesárová.

JUSTÍCIA: Súdna rada SR sa pre plošné previerky sudcov obráti na Ústavný súd SR
26. augusta (TASR) - Súdna rada SR sa obráti na Ústavný súd SR, aby posúdil, či plošné preverovanie sudcovskej spôsobilosti je v súlade s Ústavou SR. Potvrdil to dnes jej podpredseda Ján Vanko.

SÚDNA RADA: Boli doručené tri návrhy kandidátov na post predsedu NS SR
27. augusta (TASR) – Septembrovej voľby predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR sa zúčastnia traja už známi kandidáti. Súdnej rade SR boli doposiaľ doručené tri návrhy kandidátov na post predsedu NS SR. Okrem bývalej podpredsedníčky NS Daniely Švecovej, sudcu tohto súdu Daniela Hudáka kandiduje aj ďalší sudca NS Ivan Rumana. TASR o tom dnes informovala Kancelária Súdnej rady.

MSSR: ESMO pokračuje podľa harmonogramu, ministerstvo už má elektronické náramky
28. augusta (TASR) - Ministerstvo spravodlivosti SR už dostalo potrebný hardvér k projektu Elektronického systému monitoringu osôb (ESMO). Podľa informácií z rezortu justície v súčasnosti prebieha inštalácia centrálnej časti ESMO, samotné monitorovacie zariadenia boli prekontrolované a sú pripravené na testovaciu prevádzku.

SKE: Exekútori upozorňujú na podvodné e-maily
30. augusta (TASR) - Slovenská komora exekútorov (SKE) varuje občanov pred podvodnými e-mailami, ktoré vyzývajú na zaplatenie neexistujúcich pohľadávok z vymyslenej exekúcie. Ďalšie prípady týchto mailov sa v týchto dňoch opäť objavili v Českej republike i na Slovensku. Informovala o tom hovorkyňa SKE Stanislava Kolesárová.

Od pondelka platí novela ústavy, prináša zmeny v justícii a definíciu manželstva
31. augusta (TASR) - Novela Ústavy SR, ktorá do základného zákona štátu priniesla zmeny v justícii a definíciu manželstva ako jedinečného zväzku muža a ženy, nadobudne platnosť v pondelok 1. septembra. V rovnaký deň si Slovensko pripomína Deň Ústavy SR.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk