27.10.2014
ID: 2660upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) – Ustanovenia zákona o výchove a vzdelávaní, ktoré zavádzajú priemer známok ako kritérium pre prijatie na strednú školu s maturitou, sú v rozpore s ústavou. Rozhodlo o tom plénum Ústavného súdu SR.

VLÁDA

Dlh zdravotníckych zariadení dosiahol na poistnom takmer 111 miliónov eur
22. októbra (TASR) – Zdravotnícke zariadenia dlhovali ku koncu septembra 2014 na poistnom Sociálnej poisťovni približne 110,9 milióna eur. Od minuloročného decembra ich dlh narástol o 24,5 milióna eur. Vyplýva to z informácie o vývoji pohľadávok Sociálnej poisťovne (SP) pre vládu.

Rozhodla o nákupe vojenských lietadiel Spartan
22. októbra (TASR) – Slovensko nakúpi pre svoje ozbrojené sily dve talianske taktické dopravné lietadlá C-27J Spartan. Rozhodla o tom vláda na svojom dnešnom zasadnutí.

Pomôže samosprávam s riešením mimoriadnych udalostí
22. októbra (TASR) – Vláda dnes podporila riešenie viacerých mimoriadnych udalostí. Spolu na tento účel vyčlenila 302 tisíc eur. Materiál predkladal minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

Povodne spôsobili za prvý polrok škody za takmer 22 miliónov eur
22. októbra (TASR) – Počas prvého polroka spôsobili povodne na území Slovenska škodu vo výške 21,83 milióna eur. Konštatuje to správa ministerstva životného prostredia, ktorú dnes schválila vláda.

Zoznam zakázaných potravín v školských bufetoch má vyzerať inak
22. októbra (TASR) - Zoznam potravín, ktoré si viac žiaci v bufetoch škôl a školských zariadení nekúpia, by mal po novom vyzerať inak. Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu Ľubomíra Petráka (Smer-SD) k novele školského zákona z dielne jeho straníckej kolegyne Renáty Zmajkovičovej.


NÁRODNÁ RADA

Povinné nahrávanie v občianskom súdnom konaní má podporu pléna
21. októbra (TASR) – Súdy by mali mať po novom povinnosť vyhotovovať popri zápisnici zo súdnych pojednávaní aj zvukový záznam. Predpokladá to novela Občianskeho súdneho poriadku (OSP), ktorú dnes poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania.

Na súdy a prokuratúru sa vrátia justiční a právni čakatelia
21. októbra (TASR) - Na súdy a prokuratúru sa od decembra vrátia justiční a právni čakatelia. Obnovenie tohto inštitútu prináša novela zákona o Justičnej akadémii, ktorú dnes 79 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR.

Poslanci zakázali vývoz vody v Ústave SR
21. októbra (TASR) – Ústava SR sa rozšíri o zákaz vývozu vody zo Slovenska. Rozhodli o tom dnes poslanci Národnej rady SR, keď za návrh vládneho Smeru-SD zahlasovalo 102 poslancov. V základnom zákone v článku 4 pribudne od decembra nový odsek: "Preprava vody odobratej z vodných útvarov nachádzajúcich sa na území SR cez hranice SR dopravnými prostriedkami alebo potrubím sa zakazuje; zákaz sa nevzťahuje na vodu na osobnú spotrebu, pitnú vodu balenú do spotrebiteľských obalov na území SR a minerálnu vodu balenú do spotrebiteľských obalov na území SR a na poskytnutie humanitárnej pomoci a pomoci v núdzových stavoch. Podrobnosti o podmienkach prepravy vody na osobnú spotrebu a na poskytnutie humanitárnej pomoci a pomoci v núdzových stavoch ustanoví zákon".

Po návrate do talára príde možnosť kandidovať na predsedu súdu už po roku
21. októbra (TASR) - Sudca, ktorý mal prerušený výkon funkcie z dôvodu pôsobenia v inej verejnej pozícii (minister, štátny tajomník), dostane možnosť uchádzať sa o post predsedu či podpredsedu súdu už po roku od návratu do talára. V súčasnosti musí čakať päť rokov. Skrátenie lehoty vyplýva z novely zákona o Justičnej akadémii, ktorú dnes schválili poslanci NR SR.

Členom súdnej rady ostanú notebooky aj po skončení výkonu funkcie
21. októbra (TASR) - Členom Súdnej rady SR ostanú služobné notebooky aj po skončení výkonu ich funkcie. Vyplýva to z novely zákon a o Justičnej akadémii, ktorú dnes chválili poslanci NR SR. Samotnú zmenu do vládnej novely presadili cez pozmeňujúci návrh Anna Vitteková, Viera Kučerová a Anton Martvoň (všetci Smer-SD).

Ústna časť výberových konaní na posty sudcov sa bude nahrávať
21. októbra (TASR) - Ústna časť výberového konania na funkciu sudcov sa bude novom povinne nahrávať a následne zverejňovať na internete. Vyplýva to z novely zákona o Justičnej akadémii, ktorú dnes schválili poslanci NR SR.

Spotrebitelia budú viac chránení pred nebankovkami
21. októbra (TASR) - Spotrebitelia budú od januára viac chránení pred nebankovými subjektmi. Tvrdia to autori nového zákona o spotrebiteľskom rozhodcovskom konaní, ktorú dnes 83 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR.

Zmrazenie platov politikov, funkcionárov aj sudcov je v 2. čítaní
21. októbra (TASR) - Platy politikov a ďalších ústavných činiteľov by sa nemali valorizovať ani budúci rok. Opätovné zmrazenie miezd navrhuje v novele zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov 19 poslancov vládneho Smeru-SD. Parlament dnes posunul právnu normu do druhého čítania.

Symboly mesta Košice majú byť lepšie chránené
21. októbra (TASR) - Symboly mesta Košice a jeho mestských častí (erb, vlajka, pečať a znelka) majú byť lepšie chránené. Vyplýva to z novely zákona o meste Košice z dielne poslancov Richarda Rašiho a Otta Brixiho (obaja Smer-SD), ktorú dnes parlament posunul do druhého čítania.

Verejnoprávne inštitúcie možu predať zbytočnú budovu aj za zníženú cenu
22. októbra (TASR) - Verejnoprávne inštitúcie čakajú od decembra nové pravidlá pri predaji ich nepotrebného nehnuteľného majetku. Prináša ich parlamentom schválená novela zákona o správe majetku štátu, pričom konkrétnu zmenu presadil pozmeňujúcim návrhom poslanec Anton Martvoň (Smer-SD). Podľa jeho slov podnet na zmenu prišiel zo Slovenskej rektorskej konferencie.

Výbor na kontrolu SIS odobril návrh rozpočtu pre tajnú službu
22. októbra (TASR) - Navrhnutý rozpočet pre Slovenskú informačnú službu (SIS) na budúci rok má podporu poslancov. Odobrili ho dnes členovia Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti SIS.

Poslanci budú o cestnej dani hlasovať až na novembrovej schôdzi
23. októbra (TASR) - O tom, či sa sadzba dane z motorových vozidiel zníži a zjednotí, rozhodne parlament až v novembri tohto roka. Oznámil to krátko pred hlasovaním predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD).


Pozn.:

SÚDNA RADA: Prezidentovi opäť navrhne J. Gabonaiovú Hrenčukovú za sudkyňu
20. októbra (TASR) – Prezident SR Andrej Kiska dostane opäť na stôl návrh na vymenovanie Judity Gabonaiovej Hrenčukovej za sudkyňu. Na svojom dnešnom zasadnutí Súdnej rady sa na tom uzniesli jej členovia.

SÚDNA RADA: Nesúhlasí so zámerom zmraziť v roku 2015 platy sudcov
20. októbra (TASR) – Súdna rada sa postavila proti zámeru poslancov za Smer-SD zmraziť aj v roku 2015 platy sudcov. Nie sú jej známe žiadne výnimočné okolnosti, ktoré by odôvodňovali zásah do ich materiálneho zabezpečenia, skonštatovala na svojom dnešnom zasadnutí. Rada poverila svoju predsedníčku Janu Bajánkovú, aby o tejto otázke rokovala s najvyššími predstaviteľmi výkonnej a zákonodarnej moci. V prípade neúspechu jej navrhla, aby zmrazenie platov napadla na Ústavnom súde.

SKE: Exekútori vítajú Centrálny register exekúcií
22. októbra (TASR) - Slovenská komora exekútorov (SKE) víta vznik Centrálneho registra exekúcií, ktorý upravuje schválený zákon o spotrebiteľskom rozhodcovskom konaní. "Sme radi, že naša dlhodobá iniciatíva sa konečne pretavila do konkrétnej legislatívnej podoby. Centrálny register bude po svojom spustení výrazným prínosom pre občanov i podnikateľské prostredie," povedal dnes prezident SKE Miroslav Paller. Pomocou registra si budú môcť občania podľa neho skontrolovať, či voči nim nie je vedená exekúcia. "Dlžníci veľmi často argumentujú, že o exekúcii voči sebe nevedeli, a preto nespolupracovali s exekútorom a nesnažili sa svoj dlh čím skôr vyrovnať," vysvetlil Miroslav Paller.

ÚS SR: Časť školského zákona o priemere známok je v rozpore s ústavou 
22. októbra (TASR) – Ustanovenia zákona o výchove a vzdelávaní, ktoré zavádzajú priemer známok ako kritérium pre prijatie na strednú školu s maturitou, sú v rozpore s ústavou. Rozhodlo o tom dnes plénum Ústavného súdu (ÚS) SR.

Školy už nebudú môcť zamestnať učiteľov na menej ako 12 mesiacov
22. októbra (TASR) – Základné a stredné školy na Slovensku už od budúceho roka nebudú môcť uzavrieť s pedagógmi zmluvu na dobu určitú v trvaní menej ako 12 mesiacov. Dohodli sa na tom dnes minister práce Ján Richter a šéf rezortu školstva Peter Pellegrini (obaja Smer-SD). Prijímanie učiteľov na obdobie 10 mesiacov, teda len do začiatku školských prázdnin, označili na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave za ich amorálne zneužívanie.

ÚS: Kauzu nevymenovania J. Čentéša za GP SR odročili na december
23. októbra (TASR) – Senát Ústavného súdu SR dnes odložil rozhodnutie v kauze nevymenovania Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora na 4. decembra 2014. Reagoval pritom na podanie bývalého prezidenta Ivana Gašparoviča, ktoré súdu prišlo päť minút pred začiatkom verejného pojednávania.

SÚDY: V úvode dostanú 15 justičných čakateľov, počet sa má postupne zvyšovať
24. októbra (TASR) – Justiční čakatelia sa na slovenské súdy vrátia v úvode v menšej miere. Ministerstvo spravodlivosti plánuje od začiatku budúceho roka 15 takýchto miest. Informoval o tom šéf rezortu Tomáš Borec (nominant Smeru-SD).

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk