18.11.2014
ID: 2686upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) – Ústavný súd SR na verejnom pojednávaní pléna nevyhovel návrhu skupine 51 opozičných poslancov Národnej rady SR na vyslovenie nesúladu niektorých článkov zákona o dani z príjmu s Ústavou SR.

VLÁDA

Na rozvoj piatich okresov na východe idú vyše dva milióny eur
12. novembra (TASR) – Vláda SR dnes schválila 2,2 milióna eur na aktivity zlepšujúce sociálno-ekonomickú situáciu v okresoch Prešov, Humenné, Medzilaborce, Snina a Stropkov. Stalo sa tak na výjazdovom zasadnutí kabinetu v Ubli v okrese Snina. Celkovo smeruje finančná podpora do 40 miest a obcí regiónu, peniaze idú z kapitoly Všeobecná pokladničná správa.


NÁRODNÁ RADA

R. Fico ostáva premiérom, poslanci Smeru-SD ho podržali
10. novembra (TASR) - Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) ostáva vo funkcii. Opozícii dnes podľa očakávania nevyšiel ani tretí zámer v tomto volebnom období vysloviť mu nedôveru, keďže nemá potrebnú väčšinu hlasov. Za Ficovo odvolanie po 49-hodinovej diskusii na mimoriadnej schôdzi NR SR hlasovalo len 53 zo 133 prítomných poslancov.

Poslanci zatiaľ nepôjdu na prieskum do nemocníc ani neprešetria tendre
14. novembra (TASR) - Poslanci z parlamentného zdravotníckeho výboru zatiaľ nepôjdu na prieskum do piešťanskej, martinskej a trenčianskej nemocnice. Rovnako nateraz nepožiadajú ministerstvo zdravotníctva o prešetrenie všetkých tendrov, v ktorých uspela firma Medical Group. Výbor totiž pre slabú účasť poslancov nedokázal hlasovať o poslaneckom prieskume ani o prešetrení tendrov. Vráti sa k tomu 18. novembra ráno.

Pavol Paška odstupuje z funkcie predsedu NR SR
16. novembra (TASR)  - Predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD) odstupuje z funkcie. Oznámil to dnes v Košiciach počas návštevy volebného štábu Richarda Rašiho.


PREZIDENT

Rozhodnutie ÚS k referendu o ochrane rodiny mu stále nedoručili
12. novembra (TASR) - Kancelária prezidenta SR stále nemá rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR k referendu o ochrane rodiny. Dnes to pred novinármi potvrdila hlava štátu Andrej Kiska. "Akonáhle bude nález ÚS doručený, v termínoch, ktoré sú mi dané, ho určite vyhlásim," avizoval svoje ďalšie kroky.


Pozn.:

Súdna rada: Kandidátom na sudcu Súdneho dvora EÚ je Daniel Šváby
10. novembra (TASR) - Kandidátom na post sudcu Súdneho dvora Európskej únie sa stal doterajší sudca tohto súdu Daniel Šváby. Rozhodli o tom dnes tajným hlasovaním členovia Súdnej rady SR. Šváby získal v tajnej voľbe 10 hlasov, proti nebol nikto, sedem členov sa zdržalo. Jeho protikandidát Ján Mazák získal sedem hlasov členov Súdnej rady, dvaja boli proti a osem sa zdržalo.

Minister Tomáš Borec podal disciplinárne návrhy na troch sudcov NS SR
11. novembra (TASR) - Minister spravodlivosti Tomáš Borec podal návrhy na začatie disciplinárneho konania voči trom sudcom Najvyššieho súdu, ktorých chybou sa v apríli tohto roku dostal na slobodu odsúdený na doživotný trest odňatia slobody Štefan Szabó.

ÚS SR: Zákon o dani z príjmu neodporuje Ústave SR
12. novembra (TASR) – Ústavný súd (ÚS) SR na dnešnom verejnom pojednávaní pléna nevyhovel návrhu skupine 51 opozičných poslancov Národnej rady SR na vyslovenie nesúladu niektorých článkov zákona o dani z príjmu s Ústavou SR.

MVSR: Novela zákona o azyle je v pripomienkovom konaní, zaoberá sa aj maloletými
12. novembra (TASR) - Maloletí žiadatelia o azyl bez sprievodu, teda tí, ktorých na území Slovenskej republiky nesprevádza zákonný zástupca, by počas konania o udelenie azylu nemali byť premiestňovaní do azylových zariadení Ministerstva vnútra (MV) SR. Budú môcť zostať v zariadeniach sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately. Umožní to návrh novely zákona o azyle, ktorú MV SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania. TASR o tom informovala Marta Fabianová z Tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra.

Členovia okrskových komisií musia svoju odmenu zdaniť, dostanú necelých 40 eur
14. novembra (TASR) - Členovia okrskových komisií sú za svoju prácu počas volieb odmeňovaní. Výška ich odmeny je v hrubom 42,15 eura, peniaze idú zo štátneho rozpočtu. Odmena podlieha dani z príjmu a zdravotným odvodom. TASR to potvrdila zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Eva Chmelová.

JUSTÍCIA: Š. Harabin podal na prokuratúru podnet pre zmrazovanie platov sudcov
14. novembra (TASR) - Bývalý predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin podal podnet na Generálnu prokuratúru SR, aby prešetrila zákonitosť konania poslancov Národnej rady SR za Smer-SD, ktorí navrhujú zmraziť platy ústavným činiteľom, vrátane sudcov aj na budúci rok.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk