15.12.2014
ID: 2715upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Obete trestných činov a násilia z členských štátov Európskej únie (EÚ) by mali byť chránené už aj na Slovensku. Zabezpečí to novela Občianskeho súdneho poriadku, Trestného zákona a Zákona o sídlach a obvodoch súdov, ktorú schválila vláda SR.

VLÁDA

Vytvorila podmienky na uplatnenie európskeho ochranného príkazu
10. decembra (TASR) – Obete trestných činov a násilia z členských štátov Európskej únie (EÚ) by mali byť chránené už aj na Slovensku. Zabezpečí to novela Občianskeho súdneho poriadku, Trestného zákona a Zákona o sídlach a obvodoch súdov, ktorú dnes schválila vláda SR.

Do novej misie v Afganistane pošle SR zdravotníkov či špeciálne sily
10. decembra (TASR) – V novej výcvikovej operácii NATO v Afganistane s názvom Resolute Support bude pôsobiť do 66 slovenských vojakov. Pôjde najmä o špeciálne sily, zdravotníkov či špecialistov na komunikačné a informačná systémy. Časť vojakov bude pôsobiť aj na veliteľstve operácie, ďalší budú zabezpečovať logistickú podporu a výcvik afganských vojakov. O vyslaní vojakov do operácie rozhodla vláda SR na dnešnom rokovaní.

Februárové referendum vyjde na 6,3 milióna eur
10. decembra (TASR) – Februárové referendum by malo stáť vyše 6,3 milióna eur. Vyplýva to z materiálu jeho organizačno-technického zabezpečenia, ktorý schválila vláda na svojom dnešnom zasadnutí.

Hlavnou témou budúcotýždňového summitu EÚ bude Junckerov investičný plán
10. decembra (TASR) - Investičný balík na oživenie európskej ekonomiky v hodnote 315 miliárd eur bude hlavnou témou budúcotýždňového summitu (18.-19. 12.) Európskej únie v Bruseli. Slovensko bude na ňom zastupovať premiér Robert Fico. Účasť slovenskej delegácie dnes schválila vláda.

Schválila aktualizovaný Národný program podpory zdravia
10. decembra (TASR) – Vláda SR dnes schválila aktualizovaný Národný program podpory zdravia, ktorý sa zameriava napríklad na prevenciu výskytu chronických neinfekčných chorôb obyvateľstva či predĺženie strednej dĺžky života.

Rok 2014 sa zaobišiel bez podnetu na porušenie zákona o jazykoch menšín
10. decembra (TASR) - Úrad vlády SR, ktorý rieši správne delikty v oblasti používania jazykov národnostných menšín, nedostal v roku 2014 ani jeden podnet na porušenie zákona. Uvádza to Správa o stave používania jazykov národnostných menšín v SR za obdobie 2013-2014. Vláda SR na svojom dnešnom zasadnutí správu zobrala na vedomie.


NÁRODNÁ RADA

Vodiči bez STK a EK čas na nápravu nedostanú a pokuta sa nezníži
9. decembra (TASR) - Vodiči, ktorí si nesplnili svoju povinnosť a ich vozidlo nemá platnú technickú (STK) a emisnú kontrolu (EK), budú naďalej bezodkladne dostávať pokutu po 166 eur za každý chýbajúci doklad. Opoziční poslanci z KDH dnes nepresadili novelu zákona o podmienkach prevádzky vozidiel v premávke na pozemných komunikáciách, v ktorej navrhovali, aby pokute predchádzala 30-dňová lehota na nápravu. KDH zároveň navrhovalo znížiť sankciu 166 eur pre fyzické osoby na 66 eur.

Rodičia nebudú mať garantované miesta v škôlkach
9. decembra (TASR) - Rodičia nebudú mať zákonom garantované miesto v škôlkach pre svoje deti. Poslanci dnes totiž odmietli zákon o zabezpečení predškolskej starostlivosti z dielne Miroslava Beblavého (nezaradený).

Zmeny v petičnom práve prešli do druhého čítania
9. decembra (TASR) – Jedno zo základných politických práv – petičné právo sa bude v budúcnosti realizovať podľa zmenených pravidiel. Tie prináša novela zákona o petičnom práve, ktorú dnes poslanci NR SR posunuli do druhého čítania.

Školské bufety sortiment neobmedzia, zoznam R. Zmajkovičovej neprešiel
9. decembra (TASR) - Školské bufety budú naďalej ponúkať výrobky v rozsahu, ako doteraz. Poslanci NR SR dnes podporili pripomienky prezidenta SR Andreja Kisku, ktorý vrátil novelu školského zákona od Renáty Zmajkovičovej (Smer-SD) do parlamentu s tým, že zoznam zakázaných potravín je nejednoznačný.

KDH nepresadilo jasné pravidlá pre lobing
9. decembra (TASR) - Ambícia KDH dať lobingu jasné pravidlá nevyšla. Plénum dnes nepodporilo ich zákon o lobingu, ktorý mal zadefinovať pojem lobing, stanoviť podmienky, za akých sa môže uskutočniť a zároveň určiť práva a povinnosti lobistov a verejných funkcionárov. Zaviesť mal aj sankcie za porušenie pravidiel, tak finančné, ako aj zákaz činnosti.

M. Beblavý neuspel s balíkom noviel pre samosprávy
9. decembra (TASR) - Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý neuspel dnes v parlamente s balíkom noviel pre samosprávy, ktorým chcel zlepšiť a zjednodušiť život ľuďom v mestách a obciach.Právne normy mali riešiť otázku držania psov, chov hospodárskych zvierat, kosenie pozemkov či pokuty pri používaní alkoholu na verejných priestranstvách. Mali tiež znížiť byrokraciu pri používaní osobných údajov a zlepšiť integrovanú dopravu.

Zákaz čistiacich a upratovacích prác cez externé firmy neprešiel
9. decembra (TASR) - Štátne inštitúcie, mestá a obce budú môcť aj naďalej obstarávať čistiace a upratovacie práce dodávateľským spôsobom. Plénum dnes totiž nepodporilo novelu zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy od poslancov Lucie Nicholsonovej a Jozefa Mihála (obaja SaS), ktorou chceli dosiahnuť takýto zákaz.

Ľudia so sluchovým postihnutím nebudú môcť kombinovať komunikačné formy
9. decembra (TASR) - Ľudia so sluchovým postihnutím a hluchoslepotou nedostanú možnosť kombinovať komunikačné formy. Poslanci dnes totiž odmietli zákon o komunikačných systémoch osôb so sluchovým postihnutím a osôb s hluchoslepotou z dielne Daniela Lišpica (nezaradený).

Rozpočet na armádu sa nebude postupne navyšovať cez ústavný zákon
9. decembra (TASR) - Rozpočet na armádu sa nebude ústavným zákonom každý rok navyšovať o jednu desatinu percenta hrubého domáceho produktu (HDP). Parlament totiž odmietol ústavný zákon, ktorým chcel Daniel Lipšic (nezaradený) postupne navyšovať rozpočet na armádu. Navyšovanie navrhoval nastaviť tak, aby sme do roku 2020 dávali na armádu 1,6 percenta HDP, ako avizoval po summite NATO prezident SR Andrej Kiska.

Zákaz kumulácie funkcií poslanca NR SR s postami v samospráve neprešiel
10. decembra (TASR) - Kumulácia funkcií poslanca NR SR s postami v samospráve bude možná aj naďalej. Plénum NR SR dnes nepodporilo zmenu Ústavy SR od predstaviteľov SaS, ktorí chceli zamedziť možnosti získavania neodôvodnených výhod pre jednotlivé mestá a obce v rozpore s verejným záujmom.

M. Vášáryová mäkší prístup RVR nepresadila
10. decembra (TASR) - Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) bude pri sankcionovaní vysielateľov postupovať tak ako doteraz. Poslankyňa Magdaléna Vášáryová (nezaradená) dnes nepresadila návrh, aby mohlo byť aj pri opakovanom porušení povinností možné využiť menej reštriktívne sankcie ako uloženie finančnej pokuty.

Zámer chovať nebezpečené pavúky či plazy obec posudzovať nebude
10. decembra (TASR) - Obce nebudú musieť posudzovať zámer svojich občanov chovať jedovaté pavúky, obojživelníky, paryby alebo plazy. Poslanci NR SR dnes opäť odmietli návrh novely zákona o veterinárnej starostlivosti z dielne Martina Fecka (OĽaNO), ktorý chcel rozšíriť právomoc obcí udeľovať súhlas s chovom alebo držaním všetkých druhov nebezpečných živočíchov, nielen na triedy cicavcov, ako je to v súčasnosti.

Nové pravidlá rozdelenia obce M. Fecko opäť nepresadil
10. decembra (TASR) - Pravidlá rozdelenia obce sa meniť nebudú. Poslanec NR SR Martin Fecko (OĽaNO) dnes opäť nepresadil novelu zákona o obecnom zriadení, ktorou chcel dosiahnuť, aby oddelenie časti obce od materskej obce mali v rukách len tí, ktorí sa chcú oddeliť. V súčasnosti sa o rozdelení rozhoduje v celoobecnom referende. Poslanec už s takýmto návrhom prišiel viackrát, parlament ho však vždy odmietol.

Sťaženie priznávania otcovstva mužom s deťmi od viacerých žien neprešlo
10. decembra (TASR) - Pravidlá určovania otcovstva sa meniť nebudú. Plénum dnes nepodporilo novelu zákona o rodine od Alojza Hlinu (nezaradený), ktorý chcel sťažiť priznávanie otcovstva mužom s deťmi od viacerých žien.

Policajti zrejme budú môcť zabaviť páchateľovi veci, kým nezaplatí pokutu
10. decembra (TASR) – Policajti zrejme budú môcť zabaviť páchateľovi veci, kým nezaplatí pokutu. Parlament dnes posunul do druhého čítania novelu zákona o priestupkoch, ktorou chce Alojz Hlina (nezaradený) zabrániť neplateniu pokút za priestupky.

V. Novotný odstúpil z funkcie šéfa výboru, nástupca ešte nie je známy
10. decembra (TASR) - Poslanec NR SR Viliam Novotný oznámil dnes predsedovi parlamentu Petrovi Pellegrinimu (Smer-SD), že sa vzdal funkcie šéfa parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií. Jeho nástupca ešte nie je známy. Vyberať by sa mal z existujúcich poslaneckých klubov.

Do novej misie v Afganistane pošle SR zdravotníkov či špeciálne sily
11. decembra (TASR) – Do 66 slovenských vojakov bude pôsobiť v novej výcvikovej operácii NATO v Afganistane s názvom Resolute Support. Pôjde najmä o špeciálne sily, zdravotníkov či špecialistov na komunikačné a informačné systémy. Časť vojakov bude pôsobiť aj na veliteľstve operácie, ďalší budú zabezpečovať logistickú podporu a výcvik afganských vojakov. Vyslanie vojakov do operácie dnes 114 hlasmi odobrili poslanci NR SR.

Nevidomí a slabozrakí nedostanú vo verejných budovách zvukový maják
11. decembra (TASR) - Nevidomí a slabozrakí občania nedostanú vo verejných budovách zvukový orientačný maják. Parlament totiž odmietol novelu stavebného zákona z dielne Juraja Drobu (nezaradený). Poslanec navrhoval inštaláciu zvukového orientačného majáku preto, aby uľahčil nevidomým a slabozrakým orientáciu.

D. Krajcer chcel zrušiť koncesionárske poplatky, väčšina nesúhlasila
11. decembra (TASR) – Financovanie RTVS sa meniť nebude, jeho súčasťou ostávajú aj naďalej tzv. koncesionárske poplatky. Plénum dnes nepodporilo návrh novely zákona o RTVS od nezaradených poslancov okolo exministra kultúry Daniela Krajcera, ktorého podstatou bolo zrušenie týchto poplatkov a nastavenie platieb zo štátneho rozpočtu.

Živé zviera ostane vecou, kontrola množenia psov nebude
11. decembra (TASR) - Živé zviera ostane z hľadiska práva hnuteľnou vecou. Plénum dnes totiž nepodporilo novelu Občianskeho zákonníka od SaS. Liberáli chceli zviera definovať tak, že má zvláštny význam a hodnotu ako zmyslami obdarený živý tvor, nie je vecou a ustanovenia o veciach sa na živé zviera použijú obdobne len v rozsahu, v ktorom to neodporuje jeho povahe.

P. Osuský videl v zákone o politických stranách chybu, väčšina pléna nie
11. decembra (TASR) - Napraviť chybu v zákone o politických stranách bolo cieľom novely tejto právnej normy od Petra Osuského (SaS), ktorú dnes parlament nepodporil. Člen liberálov upozorňoval, že politické strany majú aktuálne povinnosť uvádzať vo výročnej správe za rok 2014 mená, priezviská a adresy trvalého pobytu všetkých svojich členov, ktorí v priebehu roku 2014 zaplatili členský príspevok bez ohľadu na jeho výšku. Poslanec je presvedčený, že takéto riešenie evidentne nezodpovedá úmyslu zákonodarcu, ale dostalo sa do zákona len v dôsledku chyby.

Odškodnenie obetí komunizmu a skrátenie dôchodkov príslušníkom ŠtB neprešlo
11. decembra (TASR) - Plošné zdanenie výsluhových dôchodkov pre bývalých príslušníkov štátnej bezpečnosti (ŠtB) a ich zložiek o 50 percent sa zavádzať nebude. Plénum dnes nepodporilo novelu zákona o protikomunistickom odboji z dielne OĽaNO, ktorá zároveň priznávala jednorazový finančný príspevok politickým väzňom, ich manželkám, manželom alebo vdovám vo výške 1000 eur.

Majitelia nebudú trestaní za to, keď ich pes bezdôvodne napadne človeka
11. decembra (TASR) - Majitelia psov nebudú trestaní za to, keď ich pes bezdôvodne napadne človeka a ublíži mu. Parlament dnes totiž odmietol novelu Trestného zákona, v ktorej poslanci Mosta-Híd navrhovali zaviesť novú skutkovú podstatu trestného činu ublíženia na zdraví.

J. Droba a M. Chren rozvody dohodou nepresadili
11. decembra (TASR) - Rozvody manželských párov vzájomnou dohodou formou notárskej zápisnice naďalej možné nebudú. Poslanci Národnej rady SR Juraj Droba a Martin Chren (obaja nezaradení) dnes nepresadili novelu zákona o rodine, ktorou chceli takúto novinku zaviesť.

Kvórum pri referende sa znižovať nebude
12. decembra (TASR) - Referendum bude aj v budúcnosti platné len vtedy, ak sa na ňom zúčastní aspoň 50 percent všetkých voličov. Plénum dnes nepodporilo ústavnú zmenu od OĽaNO, ktorí navrhovali znížiť kvórum na 20 percent. Matovičovci sa o zníženie, dokonca o zrušenie kvóra, usilovali už niekoľkokrát, dosiaľ neúspešne.

Ochrana symbolov mesta Košice bude v zákone
12. decembra (TASR) - Symboly mesta Košice a jeho mestských častí (erb, vlajka, pečať a znelka) majú byť od júna lepšie chránené. Vyplýva to z novely zákona o meste Košice z dielne poslancov Richarda Rašiho a Otta Brixiho (obaja Smer-SD), ktorú dnes 97 hlasmi schválili poslanci NR SR.

Rezort zdravotníctva musí poslancov informovať o stravovaní v nemocniciach
12. decembra (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) bude do 30 dní informovať poslancov Výboru Národnej rady SR pre zdravotníctvo o tom, ktoré nemocnice majú podpísané koncesie na dodávku stravy, resp. zabezpečujú stravu externým dodávateľom, doloží porovnanie cien stravy v nemocniciach aj so zmluvnými podmienkami a bude informovať o právnych možnostiach vypovedania medializovaných zmlúv na stravovanie v štyroch nemocniciach. Uznesenie v takomto znení dnes jednohlasne prijal mimoriadny zdravotnícky výbor, ktorý iniciovali opoziční poslanci.

Opozícia neuspela, minister Počiatek ostáva vo funkcii
12. decembra (TASR) - Minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek (Smer-SD) ostáva vo funkcii. Opozícii dnes podľa očakávania nevyšiel zámer vysloviť tomuto členovi vlády nedôveru, keďže nemá potrebnú väčšinu hlasov. Za Počiatkovo odvolanie po vyše desaťhodinovej diskusii na mimoriadnej schôdzi NR SR hlasovalo len 46 zo 120 prítomných poslancov.


PREZIDENT

Podpísal novelu OSP, ktorá zavádza nahrávanie súdnych pojednávaní
10. decembra (TASR) - Súdy budú od 1. marca vyhotovovať popri zápisnici z pojednávaní v občianskom súdnom konaní aj zvukový záznam. Vyplýva to z novely Občianskeho súdneho poriadku (OSP), ktorú dnes podpísal prezident SR Andrej Kiska.

Poslancom a ďalším ústavným činiteľom sa opäť zmrazia platy
10. decembra (TASR) - Platy politikov a ďalších ústavných činiteľov sa nebudú valorizovať ani budúci rok. Opätovné zmrazenie miezd podpísal prezident SR Andrej Kiska. Novelu zákona do parlamentu predložilo 19 poslancov vládneho Smeru-SD. Tí vypočítali, že zmrazenie bude znamenať úsporu na úrovni 14,1 milióna eur.


Pozn.:

ÚS SR : Očkovanie detí je naďalej povinné
10. decembra  (TASR) – Ústavný súd SR na dnešnom neverejnom zasadnutí rozhodol vo veci týkajúcej sa ústavnosti legislatívy o povinnom očkovaní. Nevyhovel pritom návrhu Krajského súdu v Nitre na vyslovenie nesúladu ústavy s príslušnými ustanoveniami zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, a vyhlášky Ministerstva zdravotníctva SR určujúcej podrobnosti o prevencii a kontrole prenosných ochorení. Oproti predchádzajúcemu stavu sa tak rozhodnutím ÚS SR nič nemení a pravidelné očkovanie detí ostáva povinné.

ÚS SR prijal na ďalšie konanie sťažnosti na voľby v 11 mestách a obciach
10. decembra (TASR) – Ústavný súd Slovenskej republiky (ÚS SR) prijal dnes na ďalšie konanie volebné sťažnosti týkajúce sa novembrových komunálnych volieb v 11 mestách a obciach. Ide o sťažnosti na údajnú neústavnosť a nezákonnosť volieb primátorov v mestách Moldava nad Bodvou (okr. Košice okolie) a Šaštín-Stráže (okr. Senica), a volieb starostov v obciach Roztoky (okr. Svidník), Chtelnica (okr. Piešťany), Bunkovce (okr. Sobrance), Komárany (okr. Vranov nad Topľou), Blhovce (okr. Rimavská Sobota), Rankovce (okr. Košice okolie), Raslavice (okr. Bardejov), Čebovce a Želovce (obe okr. Veľký Krtíš

Ministerstvo vnútra začne na budúci rok vracať občianstvo ľuďom, ktorí oň prišli
14. decembra (TASR) - Ministerstvo vnútra začne na budúci rok vracať slovenské občianstvo ľuďom, ktorí oň prišli, keď prijali občianstvo iného štátu na základe trvalého pobytu. Občianstvo bude vracať na základe výnimky. Novela zákona o občianstve totiž ešte nie je schválená, ministerstvo ju ešte ani nepredložilo.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk