26.1.2015
ID: 2764upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Ústavný súd Slovenskej republiky (ÚS SR) na neverejnom zasadnutí rozhodoval o niektorých volebných sťažnostiach týkajúcich sa novembrových komunálnych volieb. Odmietol pritom sťažnosti na neústavnosť a nezákonnosť volieb primátora a poslancov Mestského zastupiteľstva v Trenčianskych Tepliciach.

NÁRODNÁ RADA

Matovičovci opäť navrhujú netrestať zverejnenie tajných nahrávok o korupcii
20. januára (TASR) - Poslanci OĽaNO opäť navrhujú, aby tajné nahratie a zverejnenie nahrávok z dôverných rozhovorov nebolo trestané, pokiaľ to odhaľuje trestný čin, napríklad korupciu. Dosiahnuť to mienia novelizáciou Trestného zákona. Parlament by sa mal ich návrhom zaoberať na nadchádzajúcej schôdzi, ktorej začiatok je naplánovaný na 27. januára.

M. Glváč: Vrtuľníky budú stáť menej, 45 miliónov z DPH ostáva na Slovensku
20. januára (TASR) - Slovenská republika by mala zaplatiť za deväť amerických vojenských vrtuľníkov Sikorsky Black Hawk menej ako 300 miliónov eur, čo bol pôvodný cenový rámec. Po dnešnom rokovaní Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť, ktorý sa zaoberal aj nákupom vojenskej techniky, to novinárom povedal minister obrany Martin Glváč (Smer-SD). Zároveň potvrdil, že podklady pre tento kontrakt chce Bezpečnostnej rade (BR) SR predložiť už 28. januára.

Na tri miesta v rade RTVS kandiduje sedem uchádzačov
23. januára (TASR) - Celkovo sedem uchádzačov o post v Rade RTVS zabojuje na najbližšej schôdzi parlamentu o tri uvoľnené miesta. V termíne sa prihlásilo osem ľudí, Borisa Boda však Výbor NR SR pre kultúru a médiá do pléna neposunul, lebo nesplnil viacero podmienok.

J. Viskupič sa opäť pokúsi dať europoslancom šancu vystupovať v pléne
24. januára (TASR) - Poslanec Národnej rady SR za OĽaNO Jozef Viskupič sa opäť pokúsi dosiahnuť, aby slovenskí europoslanci mohli vystupovať v pléne slovenského parlamentu. Takúto úpravu rokovacieho poriadku navrhol na nadchádzajúcu schôdzu Národnej rady (NR) SR.

Prvú schôdzu otvorí balíček T. Boreca, riešiť sa budú aj schránkové firmy
25. januára (TASR) - Civilné procesné právo čakajú výrazné zmeny. Už v utorok (27.1.) predstaví minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) poslancom sériu zákonov, ktoré v decembri po schválení vládou označil za vianočný darček pre občanov. Práve Borecove návrhy otvoria program 46. schôdze Národnej rady (NR) SR, ktorá je prvou v roku 2015.

Poslanci budú opäť hľadať dohodu na prísnejších majetkových priznaniach
25. januára (TASR) - Poslanci Národnej rady SR majú počas nadchádzajúcej parlamentnej schôdze opäť hľadať konečné znenie novely zákona o konflikte záujmov, ktorá rieši aj prísnejšie majetkové priznania verejných činiteľov. Rokovať o nej bude pracovná skupina, ktorú má na starosti podpredseda Národnej rady SR Miroslav Číž (Smer-SD).


Pozn.:

J. Dubovcová stiahla zástupcov verejného ochrancu práv vo výboroch Rady vlády SR
19. januára (TASR) - Ombudsmanka Jana Dubovcová stiahla od januára 2015 zástupcov verejného ochrancu práv v poradných orgánoch Rady vlády SR. Rozhodla sa tak po opakovanom nepridelení finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu na zabezpečenie organizačnej štruktúry verejného ochrancu práv, na priority verejnej ochrankyne práv a potreby kancelárie. Keďže súčasné pridelené prostriedky na rok 2015 opäť nepokryjú platy schváleného počtu zamestnancov, kancelária nie je schopná naplniť svoju organizačnú štruktúru.

Register exekúcií sa už od tohto mesiaca napĺňa prvými konkrétnymi záznamami
21. januára (TASR) - Centrálny register exekúcií, v ktorom si od júla budúceho roku bude môcť verejnosť nájsť údaje o aktuálnych exekúciách, sa už napĺňa od začiatku tohto mesiaca prvými konkrétnymi záznamami.

ÚS SR: Zamietol sťažnosť na komunálne voľby v Trenčianskych Tepliciach
21. januára (TASR) – Ústavný súd Slovenskej republiky (ÚS SR) dnes na neverejnom zasadnutí rozhodoval o niektorých volebných sťažnostiach týkajúcich sa novembrových komunálnych volieb. Odmietol pritom sťažnosti na neústavnosť a nezákonnosť volieb primátora a poslancov Mestského zastupiteľstva v Trenčianskych Tepliciach.

MV SR: Elektronický kontraktačný systém bude od februára v ostrej prevádzke
22. januára (TASR) - Ministerstvo vnútra (MV) SR spúšťa od 1. februára ostrú prevádzku Elektronického kontraktačného systému (EKS), čo je nástroj na zefektívnenie procesov verejného obstarávania. Na dnešnej tlačovej konferencii to oznámil minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Prvá súčasť EKS, Elektronické trhovisko, bola spustená 1. júla 2014. Ide o systém plne elektronizovaného zadávania ponúk a nákupov tovarov, stavebných prác alebo služieb, ktoré sú bežne dostupné na trhu.

SÚDY: Disciplinárne senáty už naplno pracujú, na verdikt čakajú desiatky sudcov
23. januára (TASR) – Po dlhšej prestávke sa opäť naplno rozbehlo posudzovanie prešľapov slovenských sudcov. Definitívne sa skončila nefunkčnosť väčšiny disciplinárnych senátov. Novokreované senáty majú schválený rozvrh práce. Vo februári sú na Najvyššom súde (NS) SR naplánované prvé dve verejné pojednávania.

Daň z nehnuteľnosti dedičia priznávajú do 30 dní od právoplatnosti osvedčenia
25.januára (TASR) – Dedičia podávajú priznanie k dani z nehnuteľností do 2. februára 2015, ak do konca roka 2014 nadobudlo právoplatnosť osvedčenie o dedičstve vydané notárom alebo rozhodnutie o dedičstve vydané súdom. Pokiaľ takéto listiny nadobudnú právoplatnosť až v tomto roku, povinní sú podať priznanie už do 30 dní, ktoré nasledujú po vyznačenom dni právoplatnosti. Podávajú ho na tých mestských alebo obecných úradoch, v obvode ktorých sa zdedené nehnuteľnosti nachádzajú.

MV SR: Zákon o občianstve pripravil dosiaľ o slovenský pas 984 ľudí
25. januára (TASR) - Zákon o štátnom občianstve pripravil za vyše štyri roky (od 17.7.2010 do 22.1.2015) o slovenský pas 984 ľudí. Najčastejšie stratili ľudia slovenské občianstvo prijatím českého (355). Vyplýva to zo štatistík Ministerstva vnútra SR.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk