23.2.2015
ID: 2798upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Jedno zo základných politických práv – petičné právo, sa bude od septembra realizovať podľa zmenených pravidiel. Tie prináša novela zákona o petičnom práve, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska.

VLÁDA

Schválila elektronizáciu služieb matriky
18. februára (TASR) – Úkony týkajúce sa matriky bude možné vykonávať už aj pomocou elektronickej komunikácie. Predpokladá to novela zákona o matrikách, ktorú dnes schválila vláda.

Dala zelenú celoštátnej stratégii ľudských práv 
18. februára (TASR) - Vláda dnes schválila návrh Celoštátnej stratégie ochrany a podpory ľudských práv v SR. Proces prípravy trval dva roky, pričom úlohu vypracovať ju prijala ešte predchádzajúca vláda Ivety Radičovej v novembri 2011.

Schválila podmienky navracania nezákonne vyvezeného kultúrneho bohatstva
18. februára (TASR) – Zabezpečiť navrátenie všetkých predmetov kultúrnej hodnoty na územie štátu, z ktorého boli nezákonne vyvezené, či už sú súčasťou verejných, alebo iných zbierok. Taký je cieľ zmien v zákone o archívoch a registratúrach, ktoré pripravilo ministerstvo vnútra. Novelu dnes schválila vláda.

Schválila zmeny v pravidlách ochrany pred požiarmi
18. februára (TASR) – Ministerstvo vnútra navrhuje viacero zmien v pravidlách týkajúcich sa ochrany pred požiarmi. Reaguje pritom na výsledky výkonu štátneho požiarneho dozoru a na poznatky a zmeny v oblasti zabezpečovania týchto činností. Zmeny dnes schválila vláda SR.

Tento rok sa vyhlási súťaž na vytvorenie značky Slovenska
18. februára (TASR) - V máji by malo byť vyhlásené verejné obstarávanie na vytvorenie jednotnej značky Slovenska. Predpokladá to materiál o procese tvorby značky SR, ktorý dnes vzala vláda na vedomie.

Dokument Iniciatívy za vládu zákona použije pri vypracovaní akčného plánu
18. februára (TASR) - Vláda využije pri príprave Akčného plánu na posilnenie SR ako právneho štátu aj pozičný dokument Iniciatívy za vládu zákona /Rule of Law/. Ten odovzdali premiérovi Robertovi Ficovi signatári iniciatívy v pondelok 16. februára.


NÁRODNÁ RADA

Minister P. Pavlis zostáva vo funkcii, opozícia ho neodvolala
18. februára (TASR) - Minister hospodárstva Pavol Pavlis (Smer-SD), ktorý dnes na pôde Národnej rady SR čelil viac ako osemhodinovému pokusu o odvolanie, zostáva vo funkcii. Za jeho zosadenie z vládneho postu pre údajný konflikt záujmov hlasovalo len 50 členov snemovne zo 128 prítomných.

Plénum má opäť na stole hazard, obmedziť ho chcú OĽaNO a D. Lipšic
19. februára (TASR) - Rozšíriť prípady, v ktorých bude obec oprávnená všeobecne záväzným nariadením (VZN) obmedziť prevádzkovanie hazardu na svojom území a vyhovieť tak odôvodneným požiadavkám jej obyvateľov je cieľom novely zákona o hazardných hrách z dielne opozičných poslancov. Erika Jurinová, Janka Šípošová (obe OĽaNO) a Daniel Lipšic (nezaradený) predložili právnu normu na marcové zasadnutie pléna. Obmedzenie hazardu v rôznych podobách majú poslanci na stole pravidelne.

Smer-SD chce medailovým reprezentantom vyplácať príspevok k dôchodku
19. februára (TASR) - Oceniť vrcholových reprezentantov Československej republiky, Československej socialistickej republiky, Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky alebo SR, ktorí získali medailu, je cieľom návrhu zákona o príspevku športovému reprezentantovi. Právnu normu vypracovali poslanci vládneho Smeru-SD Otto Brixi, Anton Martvoň, Dušan Čaplovič a Dušan Galis a predložili ju na marcové rokovanie pléna.

Do zoznamu trestných činov má pribudnúť nevyplatenie faktúry
20. februára (TASR) - Skutková podstata trestného činu nevyplatenia faktúry by mala pribudnúť do zoznamu deliktov v Trestnom zákone. Navrhujú to poslanci OĽaNO v novele Trestného zákona, ktorú predložili na marcovú schôdzu parlamentu s cieľom trestať neplatičov faktúr živnostníkov za ich vykonanú prácu.


PREZIDENT

Petičné právo bude od septembra fungovať po novom
18. februára (TASR) – Jedno zo základných politických práv – petičné právo, sa bude od septembra realizovať podľa zmenených pravidiel. Tie prináša novela zákona o petičnom práve, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska.

Stimuly na ochranu priemyselného vlastníctva MŠVVŠ udeľovať nebude
18. februára (TASR) - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR príde od 15. marca o možnosť udeľovať stimuly na zabezpečenie ochrany priemyselného vlastníctva a na dočasné pridelenie vysokokvalifikovaného zamestnanca výskumu a vývoja. Túto kompetenciu vypúšťa novela zákona o stimuloch pre výskum a vývoj, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska

Poslanci vo viacerých funkciách dostanú v plnej výške iba jeden plat
18. februára (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR, ktorí sú napríklad starostovia, primátori alebo predsedovia samosprávneho kraja, budú v budúcnosti dostávať v plnej výške iba poslanecký plat. Za výkon každej ďalšej funkcie by mali dostávať najviac minimálnu mzdu. Vyplýva to z novely zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska.

Distributéri budú určovať vekovú vhodnosť filmov a počítačových hier
18. februára (TASR) - Distributéri filmov, počítačových hier alebo napríklad hudobných albumov budú od júla určovať a zverejňovať ich vekovú vhodnosť. Umiestnia ju na viditeľnom mieste na obaloch, ale aj na samotnom nosiči. Vyplýva to z nového zákona o audiovízii z dielne ministerstva kultúry (MK), ktorý dnes podpísal prezident SR Andrej Kiska.


Pozn.:

ÚS SR: Voľby starostu v Repejove sú neplatné
18. februára (TASR) - Ústavný súd SR dnes vyhlásil voľby starostu obce Repejov v okrese Medzilaborce z 15. novembra 2014 za neplatné. Voľby sa tam budú musieť zopakovať.

SÚDY: Štrajkujúci dali ministrovi spravodlivosti čas na splnenie ich požiadaviek
19. februára (TASR) – Ultimátom pre ministra spravodlivosti Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD) sa skončil dnešný jednodňový výstražný štrajk zamestnancov súdov aj ich protestné zhromaždenie v Bratislave. Predstavitelia Odborového zväzu justície (OZJ) dali Borecovi, ktorý ich dnes prijal, čas do 10. apríla na splnenie ich požiadaviek. V opačnom prípade hrozia časovo neobmedzeným štrajkom.

MFSR: O financovaní súdov rokujeme bez ohľadu na štrajk, rozhovory pokračujú
19. februára (TASR) - Ministerstvo financií (MF) SR bez ohľadu na štrajkové aktivity rokuje o zabezpečení financovania s rezortom spravodlivosti. "Rokovania však ešte neboli definitívne ukončené, preto nepovažujeme za vhodné informovať o čiastkových výsledkoch," konštatuje v stanovisku k dnešnému štrajku zamestnancov justície tlačový odbor rezortu financií.

MSSR: Verejnosť by mohla mať lepší prehľad o zmluvách aj platoch nominantov
20. februára (TASR) – Verejnosť by mohla mať lepší prehľad o zverejnených zmluvách a zmenách v nich, ako aj o platoch a odmenách štátnych manažérov. Novela infozákona, ktorú dáva ministerstvo spravodlivosti do medzirezortného pripomienkového konania, totiž umožní občanom získať legálne viac informácií.

ÚS SR: Práva Mareka T. , obvineného z vraždy podnikateľa R. Deáka, boli porušené
20. februára (TASR) – Základné právo podnikateľa Mareka T., obvineného v prípade vraždy Romana Deáka, bolo rozhodnutím Najvyššieho súdu (NS) SR z apríla minulého roku o predĺžení jeho väzby porušené. Rozhodol o tom Ústavný súd SR s tým, že uznesenie Najvyššieho súdu zrušil a vec mu vrátil na ďalšie konanie.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk