2.3.2015
ID: 2804upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Ministerstvo spravodlivosti obhájilo v prvom kole legislatívneho procesu navrhovaný balík zmien v zákone o rodine. Zmeny majú za cieľ posilniť ochranu detí a zvýšiť význam stabilného prostredia rodiny tvorenej otcom a matkou. Rezort sa snaží vyriešiť problémy, ktoré sa nahromadili rokmi praktického používania kódexu prijatého v roku 2005, predovšetkým po diskusii so sudcami, Generálnou prokuratúrou, úradmi práce, ale i tretím sektorom.

Vláda

Vláda vyčlenila na projekty v Banskobystrickom kraji asi 18 mil. eur
25. februára (TASR) - Vláda na svojom dnešnom výjazdovom rokovaní v Banskej Bystrici rozhodla podporiť viaceré projekty v Banskobystrickom kraji. Informoval o tom na tlačovej konferencii premiér Robert Fico (Smer-SD).


NÁRODNÁ RADA

L.Nicholsonová chce zrušiť nultý ročník,deti dať do škôlok a učivo o rodičovstve
23. februára (TASR) - Nulté ročníky by mali zaniknúť, trojročné deti zo sociálne znevýhodneného prostredia by mali povinne chodiť do materskej školy, piatakov až deviatakov by mali v základných školách povinne učiť o zodpovednom rodičovstve. Výnimku by mali mať len cirkevné školy. Takéto opatrenia navrhuje poslankyňa Národnej rady SR Lucia Nicholsonová zo SaS v novele školského zákona, ktorú predložila na marcovú schôdzu parlamentu.

Ľudia by mohli chodiť na rokovania mestských komisií
23. februára (TASR) - Rokovania mestských komisií, ktoré rozhodujú napríklad o prideľovaní mestských bytov či o stavebných projektoch, by mali byť verejné. Prístup verejnosti na zasadnutia má umožniť novela zákona o obecnom zriadení z dielne nezaradeného poslanca NR SR a člena Siete Martina Fedora.

Fľaše s alkoholom by mali mať varovanie pre tehotné ženy
24. februára (TASR) - Fľaše s alkoholom by mali byť povinne označované varovaním pre tehotné ženy. V novele zákona o ochrane pred zneužívaním alkoholických nápojov to navrhuje nezaradený poslanec NR SR Daniel Lipšic.

OĽaNO chce výnimku pri poplatkoch za auto pre viacdetné rodiny
26. februára (TASR) - Viacdetné rodiny by mohli dostať výnimku pri registračných poplatkoch za zápis vozidla do evidencie. A to za vozidlo, ktoré má šesť a viac miest na sedenie a výkon motora do 110 kW. Navrhujú ju poslanci NR SR z hnutia OĽaNO Richard Vašečka a Miroslav Kadúc.

Ústavnoprávny výbor podporuje monitorovacie náramky pre odsúdených
26. februára (TASR) – Zavedenie monitorovacích elektronických náramkov pre odsúdených na domáce väzenie je o ďalší krok bližšie k praxi. Členovia Ústavnoprávneho výboru NR SR dnes odobrili návrh zákona o kontrole výkonu niektorých rozhodnutí technickými prostriedkami z dielne ministerstva spravodlivosti a odporučili jeho schválenie v pléne na marcovej schôdzi.

Novela zákona o rodine prešla pripomienkovaním bez výraznejších zmien
27. februára (TASR) – Ministerstvo spravodlivosti obhájilo v prvom kole legislatívneho procesu navrhovaný balík zmien v zákone o rodine. Pre TASR to na záver medzirezortného pripomienkového konania (MPK) uviedol predseda pracovnej skupiny k novele tohto zákona Róbert Dobrovodský. Zmeny majú za cieľ posilniť ochranu detí a zvýšiť význam stabilného prostredia rodiny tvorenej otcom a matkou. Rezort sa snaží vyriešiť problémy, ktoré sa nahromadili rokmi praktického používania kódexu prijatého v roku 2005, predovšetkým po diskusii so sudcami, Generálnou prokuratúrou, úradmi práce, ale i tretím sektorom.

Rozsah nahrávania na súdoch sa má zúžiť, Smer-SD pripravil zmenu
28. februára (TASR) – Zvukové záznamy zo súdnych pojednávaní sa zrejme nebudú vyhotovovať v takom rozsahu, ako sa pôvodne plánovalo. Zúženie povinnosti pri zasadnutiach súdov v trestných veciach presadzuje podpredsedníčka Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR Anna Vitteková (Smer-SD) cez pozmeňujúci návrh k zákonu o elektronických náramkoch pre väzňov. Vittekovej iniciatívu výbor hlasmi poslancov Smeru-SD schválil, plénum o ňom rozhodne na marcovej schôdzi.


Pozn.:

SÚDNA RADA: Vyhlásila štvrtú voľbu kandidátov na sudcu ESĽP
23. februára (TASR) – Súdna rada sa po štvrtýkrát pokúsi zostaviť úspešnú kandidátku na sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu (ESĽP). Opakovanú voľbu dnes vyhlásila jej predsedníčka Jana Bajánková. Uskutoční sa 13. apríla.

MSSR: Pracovné stretnutie o rekodifikácii civilného práva procesného s poslancami
23. februára (TASR) - V dňoch 19. až 21 februára 2015 sa uskutočnilo pracovné stretnutie členov Komisie pre rekodifikáciu civilného práva procesného s poslancami Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR. Cieľom stretnutia, ktoré otvoril minister spravodlivosti Tomáš Borec, bolo vytvoriť ďalší priestor pre pokračovanie odbornej diskusie o príprave jednej z najvýznamnejších právnych reforiem od vzniku samostatnej SR - o zmene procesu v oblasti civilného práva. Národná rada SR na januárovej schôdzi viac ako ústavnou väčšinou schválila v prvom čítaní návrhy troch nových procesných kódexov, ktoré majú nahradiť súčasný Občiansky súdny poriadok. Ministerstvo spravodlivosti SR má záujem na tom, aby odborná diskusia o návrhu nových kódexov prebiehala aj nad rámec bežných rokovaní výborov NR SR. Aj z toho dôvodu je naplánované druhé a tretie čítanie návrhov zákonov až na májovú schôdzu. Každému poslancovi NRSR bude tak vytvorený dostatočný priestor na podrobné oboznámenie sa s návrhom zákonov. MS SR má v pláne dovtedy uskutočniť ešte minimálne jedno spoločné rokovanie rekodifikačnej komisie s poslancami.

Zrušili pojednávanie o sťažnosti odmietnutých kandidátov na sudcov ÚS SR
24. februára (TASR) – Verejné pojednávanie II. senátu Ústavného súdu SR vo veci sťažnosti dvoch odmietnutých kandidátov na ústavných sudcov, ohlásené na štvrtok (26. 2.), sa neuskutoční pre podanú námietku predpojatosti. V prípade ide o sťažnosť sudcov Jána Bernáta a Imricha Volkaia, ktorí namietajú porušenie svojho základného práva na prístup k voleným a iným verejným funkciám pre postup a rozhodnutie prezidenta SR Andreja Kisku z júla 2014.

ÚS SR zamietol sťažnosti na voľby primátorov Šaštína-Stráží a Moldavy nad Bodvou
25. februára (TASR) – Ústavný súd (ÚS) SR zamietol dnes sťažnosti týkajúce sa novembrových volieb primátorov v mestách Šaštín-Stráže a Moldava nad Bodvou.

S medzinárodnou ochranou patentov pomôže Vyšehradský patentový inštitút
26. februára (TASR) – Podnikateľom, spoločnostiam, výskumným centrám i univerzitám z krajín Vyšehradskej štvorky (V4) bude v prípade medzinárodnej patentovej ochrany pomáhať Vyšehradský patentový inštitút (VPI). Dohodu o vytvorení tohto medzinárodného orgánu dnes v sídle Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR v Bratislave podpísali šéfovia patentových úradov krajín V4.

VIA IURIS:Sudcov by mali vyberať komisie zložené pol na pol zo sudcov a nesudcov
26. februára (TASR) – Zabezpečiť, aby sa na výbere sudcov podieľali opäť aj nesudcovia. S takouto výzvou sa na ministra spravodlivosti Tomáša Boreca obrátili účastníci tohtotýždňovej odbornej konferencie o výbere sudcov, ktorú zorganizovala mimovládna organizácia Via Iuris s podporou Veľvyslanectva USA na Slovensku.

EÚ: SR a ďalších 17 krajín nesprávne uplatňujú pravidlá pre vodičské preukazy
26. februára (TASR) - Európska komisia dnes v rámci pravidelného mesačného postupu proti členským štátom v prípadoch porušovania legislatívy Európskej únie prijala 276 rozhodnutí - vrátane 44 odôvodnených stanovísk a deviatich podnetov na súdne konanie, ktoré predložila Súdnemu dvoru Európskej únie. Slovensko sa ocitlo v skupine 18 členských štátov, pri ktorých EK požaduje, aby správne uplatňovali pravidlá EÚ týkajúce sa vodičských preukazov.

Slovensko musí zabezpečiť lepšie práva pre obete, káže európska smernica
27. februára (TASR) – Slovensko musí tento rok zabezpečiť lepšiu dostupnosť služieb pre obete kriminality a dostatočne ich ochrániť. Hovorí o tom európska smernica, ktorá sa snaží dať práva obete minimálne na úroveň práv páchateľa. Minister spravodlivosti Tomáš Borec už vytvoril pracovnú skupinu, ktorá sa zaoberá implementovaním tejto smernice. Pozostáva z členov viacerých rezortov, v súčasnosti má pripravenú osnovu nového zákona.

MS SR: Na všetkých súdoch sa pojednávania budú nahrávať
1. marca (TASR) – Elektronizácia slovenského súdnictva vstupuje do ďalšej etapy. V občianskom súdnom konaní sa začne popri zápisnici z pojednávaní vyhotovovať i zvukový záznam. Vyplýva to z novely Občianskeho súdneho poriadku, v časti, ktorá dnes vstupuje do platnosti.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk