23.3.2015
ID: 2827upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Zvukové záznamy zo súdnych pojednávaní sa nebudú vyhotovovať v takom rozsahu, ako sa pôvodne plánovalo. Zúženie povinnosti pri zasadnutiach súdov v trestných veciach presadila podpredsedníčka Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR Anna Vitteková (Smer-SD) cez pozmeňujúci návrh k zákonu o elektronických náramkoch pre väzňov. Zmena nadobudne účinnosť dňom zverejnenia v Zbierke zákonov.

VLÁDA

Športovci za vlaňajšie úspechy dostanú od štátu vyše 250.000 eur
18. marca (TASR) - Športovci, ktorým sa vlani darilo, dostanú od štátu 250.597 eur. Odmenení budú za 206 umiestnení a športových výkonov, ktoré v minulom roku dosiahli v individuálnych a kolektívnych športoch. Na svojom dnešnom rokovaní o tom rozhodla vláda SR.

Schválila koncepciu boja proti extrémizmu na nasledujúce štyri roky
18. marca (TASR) – Kriminalita v oblasti rasovo motivovaných trestných činov a trestných činov extrémizmu od roku 2011 klesá. Ministerstvo vnútra (MV) SR to konštatuje v koncepcii boja proti extrémizmu na nasledujúce štyri roky (2015 až 2019), ktorú dnes schválila vláda.

Oslavy skončenia druhej svetovej vojny budú v Liptovskom Mikuláši
18. marca (TASR) – Ústredné oslavy 70. výročia skončenia druhej svetovej vojny a Dňa víťazstva nad fašizmom sa uskutočnia 8. mája v Liptovskom Mikuláši. Návrh na ich organizačné zabezpečenie dnes schválila vláda.

Oblasť ľudských práv prejde od septembra na ministerstvo spravodlivosti
18. marca (TASR) - Ministerstvo spravodlivosti bude od septembra zodpovedať za generálnu kompetenciu tvorby a realizácie štátnej politiky v oblasti ľudských práv. Vyplýva to z novely kompetenčného zákona, ktorú dnes schválila vláda.


NÁRODNÁ RADA

Príspevok k dôchodku medailovým reprezentantom je v 2. čítaní
17. marca (TASR) - Oceniť vrcholových reprezentantov Československej republiky, Československej socialistickej republiky, Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky alebo SR, ktorí získali medailu, je cieľom návrhu zákona o príspevku športovému reprezentantovi. Právnu normu vypracovali poslanci vládneho Smeru-SD Otto Brixi, Anton Martvoň, Dušan Čaplovič a Dušan Galis, plénum ju dnes posunulo do druhého čítania.

Mos-Híd so svojou verziou renty pre úspešných športovcov neuspel
17. marca (TASR) - Most-Híd nepresadil svoju verziu doživotnej renty pre športovcov, ktorí reprezentujú alebo v minulosti reprezentovali Slovensko na olympiáde či paraolympiáde a získali tam medailu. Rentu navrhovali aj poslanci Smeru-SD. Ich návrh sa dnes do druhého čítania dostal.

Opozícia neuspela, Mečiarove amnestie zostávajú v platnosti
17. marca (TASR) - Mečiarove amnestie zostávajú v platnosti. Poslanci Národnej rady SR totiž odmietli opozičný návrh na ich zrušenie. Za zrušenie hlasovalo len 57 zo 137 prítomných zákonodarcov.

Pri referende bude naďalej platiť 50-percentné kvórum
18. marca (TASR) - Kvórum pri referende sa rušiť nebude. Poslanci Národnej rady SR dnes nepodporili novelu Ústavy SR od lídra OĽaNO Igora Matoviča, ktorý zároveň žiadal, aby sa referendum muselo konať vždy v deň najbližších celoštátnych volieb.

Nevyplatenie faktúry nebude novým trestným činom
18. marca (TASR) - Zoznam deliktov v Trestnom zákone sa rozširovať nebude. Poslanci OĽaNO dnes v parlamente nepresadili novelu, ktorá mala definovať skutkovú podstatu trestného činu nevyplatenia faktúry. Obyčajní takto chceli trestať neplatičov faktúr živnostníkom za ich vykonanú prácu.

L. Nicholsonová nepresadila prísnejšie tresty pre sexuálnych deviantov
18. marca (TASR) - Postihy voči sexuálnym deviantom, ktorí zneužívajú deti, sa nesprísnia. Poslanci dnes totiž odmietli novelu Trestného zákona z dielne poslankyne Lucie Nicholsonovej (SaS). Navrhovala sprísniť sadzby pri trestných činoch sexuálneho zneužívania a obmedzenia osobnej slobody.

Novými členmi orgánov ÚPN sú M. Pekár, L. Bukovszky a T. Holecová
18. marca (TASR) - Novým členom Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) sa stal nominant Smeru-SD Martin Pekár. Do Dozornej rady ÚPN si sadnú László Bukovszky, ktorého navrhol Most-Híd, a Terézia Holecová, nominantka Smeru-SD. Rozhodli o tom dnes poslanci Národnej rady (NR) SR.

Rozsah nahrávania na súdoch sa zúži
19. marca (TASR) – Zvukové záznamy zo súdnych pojednávaní sa nebudú vyhotovovať v takom rozsahu, ako sa pôvodne plánovalo. Zúženie povinnosti pri zasadnutiach súdov v trestných veciach dnes presadila podpredsedníčka Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR Anna Vitteková (Smer-SD) cez pozmeňujúci návrh k zákonu o elektronických náramkoch pre väzňov. Zmena nadobudne účinnosť dňom zverejnenia v Zbierke zákonov.

Poslanci schválili pravidlá pre monitorovacie náramky odsúdených
19. marca (TASR) – Zavedenie monitorovacích elektronických náramkov pre odsúdených na domáce väzenie dostane od júla jasné pravidlá. Poslanci NR SR dnes 95 hlasmi schválili zákon o kontrole výkonu niektorých rozhodnutí technickými prostriedkami z dielne ministerstva spravodlivosti.

Politické strany nebudú prispievať na náklady za referendum
19. marca (TASR) - Ak zorganizuje politická strana referendum a zafinancuje si zber potrebných podpisov, nebude povinná podieľať sa aj na nákladoch za jeho zorganizovanie. Plénum dnes totiž nepodporilo novelu zákona o podmienkach výkonu volebného práva od Alojza Hlinu (nezaradený), ktorý chcel zaviesť takúto spoluúčasť politických strán.

Fecko neuspel s novelou zákona o usporiadaní pozemkov pod stavbami
19. marca (TASR) - Zákon o niektorých opatreniach pri majetkovoprávnom usporiadaní pozemkov pod stavbami, ktoré prešli z vlastníctva štátu na obce a vyššie územné celky, sa meniť nebude. Poslanci Národnej rady (NR) SR totiž dnes neposunuli do druhého čítania návrh jeho novely, ktorý parlamentu predložil Martin Fecko (OĽaNO).

Mestá a obce pri obmedzovaní hazardu silnejšie nebudú
20. marca (TASR) - Prípady, v ktorých je obec oprávnená všeobecne záväzným nariadením (VZN) obmedziť prevádzkovanie hazardu na svojom území a vyhovieť tak odôvodneným požiadavkám jej obyvateľov, sa rozširovať nebudú. Plénum dnes nepodporilo návrh novely zákona o hazardných hrách z dielne opozičných poslancov Eriky Jurinovej, Janky Šípošovej (obe OĽaNO) a Daniela Lipšica (nezaradený).

Postavenie stráže prírody sa meniť nebude
20. marca (TASR) - Postavenie stráže prírody SR sa meniť nebude. Poslanci OĽaNO dnes totiž v pléne NR SR nepresadili návrh novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorým chceli zvýšiť autoritu stráže prírody v očiach verejnosti, zlepšiť využívanie jej potenciálu vo verejnom záujme a zabezpečiť jej dôstojné podmienky na vykonávanie činností pri ochrane prírody a krajiny.

Zákon o kybernetickej bezpečnosti by podľa Pellegriniho mohol prísť už tento rok
20. marca (TASR) - Slovensko by v blízkej budúcnosti mohlo mať zákon o kybernetickej bezpečnosti. Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Smer-SD) potvrdil, že sa na ňom pracuje. Odhaduje, že by sa s jeho prijímaním mohlo začať tento rok.


PREZIDENT

Opäť nepodpísal zákon, ktorý ruší prednostné vyšetrenia u lekára
17. marca (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska opäť nepodpísal zákon, ktorý zavádza nové pravidlá na poplatky u lekárov či ruší prednostné objednávanie v ambulanciách. Avšak zákon o rozsahu zdravotnej starostlivosti bude platiť, nakoľko poslanci parlamentu jeho veto 81 hlasmi prelomili.


Pozn.:

ÚS SR: Nevymenovaním kandidátov na sudcov ÚS prezident porušil ich právo
17. marca (TASR) – Základné práva kandidátov na ústavných sudcov Evy Fulcovej, Juraja Sopoligu a Miroslava Duriša na prístup k voleným a iným verejným funkciám za rovnakých podmienok boli porušené rozhodnutím prezidenta SR Andrej Kiska o ich nevymenovaní. Rozhodol o tom dnes III. senát Ústavného súdu (ÚS) SR.

SÚDNA RADA: O kandidatúru na sudcu ESĽP zabojuje päť staronových uchádzačov
19. marca (TASR) – Súdna rada sa bude musieť pri štvrtom pokuse o zostavenie úspešnej kandidátky na sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu (ESĽP) zaobísť zrejme bez nových mien. O prestížny medzinárodný justičný post má predbežne záujem päť uchádzačov. Všetci sa o kandidatúru už pokúšali. V poradí štvrtá voľba sa uskutoční 13. apríla. Návrhy bolo možné Súdnej rade doručiť do stredy (18.3.). K pätici uchádzačov môžu pribudnúť ešte ďalší, a to v prípade, že ich návrh bol odoslaný v lehote poštou.

Ombudsmanka J. Dubovcová by chcela samostatnú rozpočtovú kapitolu
21. marca (TASR) - Úrad verejného ochrancu práv by mal byť samostatnou rozpočtovou kapitolou. Vo svojej správe o činnosti za minulý rok predloženej v parlamente to navrhuje ombudsmanka Jana Dubovcová. Aj takto chce riešiť doterajšie negatívne skúsenosti s prideľovaním peňazí pre jej úrad.

Exekútori rozširujú bezplatnú poradňu pre občanov v exekúcii aj na web
22. marca (TASR) - Slovenská komora exekútorov (SKE) rozširuje bezplatnú poradňu pre občanov v exekúcii aj na web. Modelové situácie, v ktorých sa občania najčastejšie obracajú na komoru s prosbou o radu, začala zverejňovať na svojom webe v novej sekcii Poradňa.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk