25.5.2015
ID: 2900upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Notári sa už v budúcnosti nebudú môcť vyhnúť disciplinárnemu potrestaniu, ak porušia pravidlá výkonu svojho povolania. Postarať sa o to má novela zákona o notároch a notárskej činnosti, ktorú schvália vláda SR.

VLÁDA

Zvýšila právnu istotu pri úkonoch vykonávaných pred notárom
20. mája (TASR) – Notári sa už v budúcnosti nebudú môcť vyhnúť disciplinárnemu potrestaniu, ak porušia pravidlá výkonu svojho povolania. Postarať sa o to má novela zákona o notároch a notárskej činnosti, ktorú dnes schvália vláda SR.

Schválila funkčný plat predsedníčky Úradu na ochranu osobných údajov
20. mája (TASR) – Nová predsedníčka Úradu na ochranu osobných údajov Soňa Pőtheová bude zarábať 2601,50 eura. Funkčný plat v tejto výške jej dnes schválila vláda SR.


NÁRODNÁ RADA

OĽaNO ani A. Hlina neuspeli, dobrovoľná účasť na sexuálnej výchove nebude
19. mája (TASR) - Zaviesť možnosť pre rodičov, zákonných zástupcov žiakov, ako aj pre žiakov samotných odmietnuť účasť na vyučovaní obsahujúcom sexuálne správanie bolo podstatou dvojice opozičných noviel školského zákona, ktoré sa dnes nedostali do druhého čítania. Jednu právnu normu predložili poslanci OĽaNO, druhú Alojz Hlina (KDH).

Zákaz tzv. kazítok sa zavádzať nebude, A. Martvoň a O. Brixi návrh stiahli
20. mája (TASR) - Zákaz pre výrobcov, dovozcov, dodávateľov a predávajúcich upraviť výrobok tak, že sa cielene zníži jeho kvalita alebo skráti životnosť, sa zavádzať nebude. Navrhovatelia novely zákona o ochrane spotrebiteľa Otto Brixi a Anton Martvoň (obaja Smer-SD) dnes krátko pred hlasovaním svoj návrh o tzv. kazítkach stiahli.

Povinná škôlka od 3 rokov pre deti zo znevýhodneného prostredia nebude
20. mája (TASR) - Povinnosť nástupu do materskej školy pre deti od troch rokov, ktoré pochádzajú zo sociálne znevýhodneného prostredia, sa zavádzať nebude a nulté ročníky sa nezrušia. Plénum NR SR dnes nepodporilo návrh novely školského zákona od Martina Poliačika a Lucie Nicholsonovej (obaja SaS), ktorí chceli týmto deťom umožniť postupnú a plynulú adaptáciu na školské prostredie.

Novým predsedom NKÚ sa stal Karol Mitrík
20. mája (TASR) - Novým predsedom Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR sa na sedemročné obdobie stal oficiálne nominant Pavla Freša (SDKÚ-DS) Karol Mitrík. Rozhodli o tom dnes poslanci Národnej rady SR, keď Mitríkovi v tajnej voľbe odovzdali 82 hlasov. Proti bývalému šéfovi SIS za vlády Ivety Radičovej hlasovalo 43 poslancov, 16 sa zdržalo. Mitrík nahradí vo funkcii tri roky presluhujúceho Jána Jasovského.

J. Dubovcová žiada prerokovanie svojej mimoriadnej správy v pléne
20. mája (TASR) - Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová sa dožaduje prerokovania svojej mimoriadnej správy z roku 2013 v pléne Národnej rady SR. Potrebu diskusie o dokumente pripomína v liste predsedovi Národnej rady SR Petrovi Pellegrinimu (Smer-SD). Správa bola predložená ešte v auguste 2013 a do dnešného dňa sa do pléna nedostala.


Pozn.:

Lekárska komora sa pre zrážkovú daň obrátila na generálneho prokurátora
18. mája (TASR) - Slovenská lekárska komora (SLK) sa pre povinnosť zdravotníckych pracovníkov platiť zrážkovú daň z peňažných a nepeňažných príjmov od farmaceutických spoločností obrátila koncom apríla s podnetom na generálneho prokurátora. Komora chce, aby podal na Ústavný súd SR návrh na začatie konania o ústavnosti časti zákona o dani z príjmov upravujúcej túto povinnosť, ako aj návrh na pozastavenie účinnosti.

Pomoc Slovenska odletí do Nepálu do konca mája
20. mája (TASR) – Humanitárna pomoc Slovenska by do Nepálu postihnutého zemetrasením mala odletieť do konca mesiaca máj. Po zasadnutí vlády to dnes uviedol minister vnútra Robert Kaliňák.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk