27.7.2015
ID: 2979upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Zriaďovateľ verejnej školy získa od septembra kompetenciu dvakrát nesúhlasiť s nomináciou rady školy na riaditeľa. Vyplýva to z novely školského zákona z dielne ministerstva školstva, ktorú v stredu 22. júla podpísal prezident SR Andrej Kiska.

VLÁDA

Pozostalí obetí pádu vrtuľníka dostanú odškodné 33.000 eur
21. júla (TASR) – Vláda SR dnes schválila príspevok pozostalým po obetiach tragického nešťastia pádu vrtuľníka záchrannej zdravotnej služby v Slovenskom raji v piatok (17.7.). Každá pozostalá rodina dostane sumu 33.000 eur, čo predstavuje celkovú sumu 132.000 eur.

Memorandum o dočasnom ubytovaní žiadateľov o azyl z Rakúska
21. júla (TASR) - Podpredseda vlády SR a minister vnútra SR Robert Kaliňák a spolková ministerka vnútra Rakúskej republiky Johanny Mikl–Leitner sa v utorok stretli vo Viedni. Spolu podpísali Memorandum o porozumení,  na základe ktorého Slovensko dočasne ubytuje vo svojom zariadením 500 žiadateľov o azyl z Rakúska.


NÁRODNÁ RADA

Ľ. Kaník a P. Osuský chcú dať M. R. Štefánikovi štátny sviatok
21. júla (TASR) - Pamätný deň vzniku Československej republiky (28. 10.) by sa mal zmeniť na štátny sviatok, a to na počesť Milana Rastislava Štefánika. Navrhujú to v novele zákona o štátnych sviatkoch opoziční poslanci NR SR Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) a Peter Osuský (SaS). Oznámili to na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente.

M. Fedor chce trestať úradníkov za predlžovanie lehôt a ľuďom vracať poplatky
21. júla (TASR) - Ak si štát nesplní svoje povinnosti v zákonnej lehote, občanovi by mal hneď vrátiť peniaze, ktoré za službu zaplatil. Úrady by tiež mali byť potrestané, ak budú bezdôvodne predlžovať lehoty stanovené zákonom. S takýmito návrhmi plánuje prísť poslanec Národnej rady SR Martin Fedor, ktorý pôsobí v mimoparlamentnej Sieti.

Poslanci OĽaNO chcú trestať spreneveru aj pri inej majetkovej hodnote
23. júla (TASR) - Rozšíriť skutkovú podstatu trestného činu sprenevery o pojem "iná majetková hodnota" chcú v novele Trestného zákona poslanci NR SR Miroslav Kadúc a Eva Horváthová (obaja OĽaNO). Právnu normu predložili na najbližšie rokovanie parlamentu, ktoré sa začne v septembri, a jej účinnosť navrhujú na 1. januára 2016.

Poslanci schválili zatiaľ 359 zákonov, drvivú väčšinu od vlády
24. júla (TASR) - Poslanci v tomto volebnom období schválili spolu zatiaľ 359 návrhov zákonov. Z toho až 297 bolo vládnych a len 58 poslaneckých. Z dielne parlamentných výborov pochádzajú štyri schválené návrhy zákonov. Vyplýva to zo štatistík zverejnených na webstránke Národnej rady SR.


PREZIDENT

Vrátil zákon, ktorý mal zaviesť register konečných užívateľov výhod
23. júla (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska dnes vrátil Národnej rade (NR) SR na opätovné prerokovanie novelu zákona o verejnom obstarávaní. Jej cieľom bolo vytvorenie registra konečných užívateľov výhod firiem, ktoré získavajú zákazky vo verejnom obstarávaní. Hlava štátu však upozornila na niekoľko nedostatkov, ktoré právna norma obsahuje.

Stopol zvýšenie hranice na povinnosť obstarávať cez EKS
23. júla (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska stopol zvýšenie hranice, od ktorej majú obce, mestá, vyššie územné celky, nemocnice či univerzity povinnosť nakupovať cez Elektronický kontraktačný systém (EKS). Poslancom totiž vrátil na opätovné prerokovanie novelu zákona o verejnom obstarávaní. V tej zmenu presadil poslanec Ľubomír Petrák (Smer-SD) pozmeňujúcim návrhom.

Požiadam predsedu NR SR o zvolenie štvrtého kandidáta na sudcu ÚS
23. júla (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska požiada predsedu Národnej rady SR Petra Pellegriniho (Smer-SD), aby parlament zvolil štvrtého kandidáta na sudcu Ústavného súdu (ÚS) SR. Ak tak urobí, hlava štátu bude mať k dispozícii štyroch kandidátov, z ktorých rozhodne o dvoch ústavných sudcoch. Dvojnásobný počet kandidátov na uvoľnené miesta predpisuje ústava.

A. Kiska odobril opatrenia proti segregácii žiakov v školách
23. júla (TASR) - Zámena špeciálnych výchovno-vzdelávacích potrieb na základe zdravotného znevýhodnenia so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami vyplývajúcimi výlučne zo sociálne znevýhodneného prostredia by viac nemala byť možná. Prezident SR Andrej Kiska v stredu 22. júla totiž odobril novelu školského zákona, ktorá obsahuje aj opatrenia proti segregácii žiakov v školách. TASR o tom dnes informovala Kancelária prezidenta SR.

Zavedú sa elektronické triedne knihy aj príspevok na lyžiarsky výcvik
23. júla (TASR) - Ministerstvo školstva dostane možnosť poskytnúť zriaďovateľovi školy príspevok na žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia. Vyplýva to z novely školského zákona, ktorú v stredu 22. júla podpísal prezident SR Andrej Kiska. TASR o tom dnes informovala Kancelária prezidenta SR.

Za člena Správnej rady ÚPN vymenoval historika Slavomíra Micháleka
23. júla (TASR) – Prezident SR Andrej Kiska dnes za člena Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) vymenoval riaditeľa Historického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) Slavomíra Micháleka. Ten ako člen Správnej rady pôsobil aj v predchádzajúcom období, v roku 2009 bol nominantom vlády.

Zriaďovatelia škôl dostanú silnejšie kompetencie pri voľbe riaditeľov
23. júla (TASR) - Zriaďovateľ verejnej školy získa od septembra kompetenciu dvakrát nesúhlasiť s nomináciou rady školy na riaditeľa. Vyplýva to z novely školského zákona z dielne ministerstva školstva, ktorú v stredu 22. júla podpísal prezident SR Andrej Kiska. TASR o tom dnes informovala Kancelária prezidenta SR.


Pozn.:

KOZ SR navrhuje zvýšiť platy štátnych zamestnancov o 7 %
21. júla (TASR) - Platy štátnych zamestnancov a zamestnancov vo verejnom sektore by mali v budúcom roku vzrásť o 7 %. S takouto požiadavkou dnes prišla Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR na prvé kolo kolektívneho vyjednávania so zástupcami vlády, Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) a samosprávnych krajov. KOZ zároveň navrhla, aby zostali zachované všetky už nastavené benefity v aktuálne platných kolektívnych zmluvách vyššieho stupňa s výnimkou zvýšenia prídelu do sociálneho fondu o 0,25 %.

PMÚ schválil, aby Penta prevzala kontrolu nad ďalšími dvoma nemocnicami
21. júla (TASR) – Skupina Penta získala ďalšie dve nemocnice. Protimonopolný úrad (PMÚ) schválil, aby prevzala kontrolu nad nemocnicami v Dunajskej Strede a Galante. Do skupiny Penta patrí spoločnosť Svet zdravia, ktorá sa o nemocnice uchádzala. Predaj kontrolného balíka akcií nemocníc schválilo v marci Zastupiteľstvo Trnavského samosprávneho kraja.

MZ SR: Na cigaretových škatuľkách sa majú objaviť varovné obrázky
22. júla (TASR) - Na cigaretových škatuľkách by sa od budúceho roka mali okrem textových varovaní pred škodlivosťou fajčenia objaviť aj varovné obrázky. Pred následkami fajčenia majú varovať napríklad obrázky ženy vykašliavajúcej krv, mladého páru pred rakvou nenarodeného dieťaťa, mladého muža v márnici, či fotografie poškodených očí, zubov či končatín. Návrh predložilo ministerstvo zdravotníctva, ktoré reaguje na európsku legislatívu.

M.PIROŠÍKOVÁ: Rozsudok ESĽP nie je právoplatný a nie je jasné, či zasiahne aj SR
22. júla (TASR) - Rozsudok Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) o možnosti uzavrieť manželstvo pármi rovnakého pohlavia, ktorý padol v utorok (21.7.), je záväzný medzi stranami sporu a pre iné štáty bude v analogických situáciách záväzný až po tom, ako nadobudne právoplatnosť. Upozorňuje na to zástupkyňa SR pred ESĽP Marica Pirošíková.

ESĽP: V spore s Ibragimovom rozhodol v prospech Slovenskej republiky
23. júla (TASR) - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) zverejnil svoje rozhodnutie z 30. júna 2015, ktorým v prípade Ibragimov proti Slovenskej republike rozhodol v prospech SR. Ibragimov žaloval Slovenskú republiku namietajúc, že v prípade vydania do Ruskej federácie (RF) by bol vystavený mučeniu zo strany ruských orgánov. TASR informovala Alexandra Donevová, hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti SR.

Ústavný súd SR priznal v 1. polroku 2015 pre prieťahy odškodné vyše 340.000 eur
25. júla (TASR) - Ústavný súd (ÚS) SR v prvom polroku 2015 konštatoval v 125 nálezoch porušenie základného práva sťažovateľov na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov a práva na prejednanie veci v primeranej lehote. Zároveň priznal sťažovateľom primerané finančné zadosťučinenie v sume 347.110 eur.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk