31.8.2015
ID: 3011upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Skrátiť dĺžku praxe advokátskeho koncipienta z piatich na tri roky a zjednodušiť prístup k slobodnému povolaniu advokáta tak, aby bolo možné do praxe advokátskeho koncipienta započítať aj prax vyššieho súdneho úradníka, či inú právnu prax. To je cieľom návrhu novely zákona o advokácii, ktorý na septembrovú schôdzu parlamentu predložil podpredseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Miroslav Kadúc (OĽaNO). Účinný má byť od januára 2016.

Vláda

Pre zosúladeniu nových civilno-procesných kódexov novelizuje 178 zákonov
26. augusta (TASR) - V súvislosti s prijatím troch nových kódexov civilného procesného práva je potrebné novelizovať 178 zákonov. Ich zosúladenie zabezpečí zákon o niektorých opatreniach súvisiacich s prijatím Civilného sporového poriadku, Civilného mimosporového poriadku a Správneho súdneho poriadku, ktorý dnes schválila vláda.

Spotrebiteľské spory sa už budú dať riešiť pomocou mediácie
26. augusta (TASR) - Spotrebiteľské spory bude možné od budúceho januára riešiť alternatívne, pomocou mediácie. Postarať sa o to má novela zákona o mediácii, ktorú dnes schválila vláda.

Na pripomienkovom konaní k zákonom sa má zabezpečiť účasť verejnosti
26. augusta (TASR) - Na pripomienkovom konaní k návrhom zákonov sa má zabezpečiť aj účasť verejnosti. Predpokladá to nová legislatívna norma o tvorbe právnych predpisov a o Zbierke zákonov SR, ktorú dnes schválila vláda.

Právnické osoby majú podliehať trestnej zodpovednosti, štát je výnimka
26. augusta (TASR) - Za spáchanie trestného činu by mali byť trestaní nielen ľudia, ale aj právnické osoby. Majú im hroziť rôzne tresty od zrušenia firmy, cez peňažné pokuty či zákazu účasti na verejnom obstarávaní. Počíta s tým návrh zákona o trestnej zodpovednosti právnických osôb, ktorý dnes prijala vláda.

Pokuty za závažné prekročenie rýchlosti sa zvýšia
26. augusta (TASR) - Zmeny v tzv. objektívnej zodpovednosti držiteľa vozidla, úprava pokút za prekročenie najvyššej povolenej rýchlosti, povinné prilby pre deti prepravované na cyklosedačke a na bicykli pevne spojeným tyčou s vodiacim bicyklom či zmena podmienok odhlásenia vozidla. Tieto novinky prinesie novela zákona o cestnej premávke, ktorá upravuje aj zákon o priestupkoch. Vláda ju dnes schválila.

Pravidlá pre sprístupňovanie informácií na opakované použitie sa zmenia
26. augusta (TASR) - Pravidlá pre sprístupňovanie informácií na opakované použitie sa majú upraviť. Zmeny sa dotknú aj múzeí, knižníc, archívov, galérií, divadiel či akademických knižníc, ktoré sú povinnou osobou alebo ich povinná osoba zriadila. Prináša ich novela zákona o slobodnom prístupe k informáciám, ktorú dnes schválila vláda. Opakovaným použitím je použitie informácie na iný účel, ako bol pôvodný, s ktorým bola informácia vytvorená.

Informácie o spolupráci farmafiriem a lekárov sa majú zverejňovať 
26. augusta (TASR) – Vzťahy medzi zdravotníkmi a farmaceutickými spoločnosťami majú byť transparentnejšie. Ministerstvo zdravotníctva si to sľubuje od novely zákona o liekoch, ktorú dnes schválila vláda. Tá ma od januára budúceho roka zaviesť nové pravidlá zverejňovania údajov o spolupráci lekárov s výrobcami liekov. Ako podľa ministerstva ukázala prax, súčasné pravidlá nefungovali a spoluprácu s farmafirmami priznávalo len minimum lekárov. Po novom ju majú preto oznamovať firmy. Dáta by sa mali zverejňovať aj na webe.

Za účasť v polovojenských jednotkách v cudzine bude hroziť väzenie
26. augusta (TASR) - Slovensko bude trestať svojich občanov, ktorí sa v cudzine zapoja do bojových operácií polovojenských jednotiek. Dvoj- až osemročné väzenie hrozí napríklad za účasť v konflikte na východe Ukrajiny, kde na strane proruských separatistov bojujú tiež Slováci. Vyplýva to z návrhu novely Trestného zákona, ktorú dnes schválila vláda.

Ochranný limit na doplatky za lieky sa má týkať všetkých dôchodcov  
26. augusta (TASR) - Zdravotné poisťovne by mali v rámci ochranného limitu na doplatky vracať pacientom za lieky viac peňazí ako v súčasnosti. Limit sa má znížiť a zároveň sa bude týkať všetkých dôchodcov aj detí do šesť rokov. Vláda dnes odobrila poslaneckú novelu zákona od Richarda Rašiho, Jozefa Valockého a Vladimíra Baláža (všetci Smer-SD), ktorá tieto zmeny prináša. Rozšírenie limitu je súčasťou druhého sociálneho balíčka kabinetu Roberta Fica (Smer-SD).

Novela zjednoduší konanie o sťažnostiach obvinených a odsúdených
26. augusta (TASR) – Slovenské ústavy na výkon väzby a trestu sú zahltené sťažnosťami obvinených a odsúdených. Ministerstvo spravodlivosti preto pripravilo osobitný postup pri vybavovaní sťažností, ktorý je súčasťou novely zákona o Zbore väzenskej a justičnej stráže (ZVJS). Dnes ju schválila vláda SR.

Niektoré povolania budú môcť získať európsky profesijný preukaz
26. augusta (TASR) – Zdravotné sestry, farmaceuti, fyzioterapeuti, horskí vodcovia a realitní agenti budú môcť od januára budúceho roka získať európsky profesijný preukaz. Má im pomôcť k rýchlejšiemu uznávaniu ich kvalifikácií v Európskej únii. Vyplýva to zo zákona o uznávaní dokladov o vzdelaní a uznávaní odborných kvalifikácií, ktorý dnes schválila vláda.

Policajní funkcionári sa majú po novom hľadať cez výberové konania
26. augusta (TASR) - Vrcholové funkcie na ministerstve vnútra a v Policajnom zbore (PZ) sa majú po novom obsadzovať prostredníctvom výberového konania. Zároveň sa má zrušiť možnosť odvolávať z funkcie nadriadeného príslušníka bez uvedenia dôvodu. Vyplýva to z návrhu novely zákona o štátnej službe, ktorú dnes schválila vláda. Ministerstvo vnútra si od tohto kroku sľubuje zvýšenie transparentnosti.

Generálny prokurátor má zostať vo funkcii, kým jeho nástupca nezloží sľub
26. augusta (TASR) - Generálny prokurátor by mal dostať silnejšie právomoci. Vo funkcii by mohol zostať na dobu neurčitú. Tieto a ďalšie zmeny prináša novela zákona o prokuratúre, ktorú dnes schválila vláda.

Na cigaretových škatuľkách sa majú objaviť varovné obrázky
26. augusta (TASR) - Na cigaretových škatuľkách by sa od budúceho roka mali okrem textových varovaní pred škodlivosťou fajčenia objaviť aj varovné obrázky. Pred následkami fajčenia majú varovať napríklad obrázok ženy vykašliavajúcej krv, mladého páru pred rakvou nenarodeného dieťaťa, mladého muža v márnici, či fotografie poškodených očí, zubov alebo končatín. Návrh, ktorý predložilo ministerstvo zdravotníctva v reakcii na európsku legislatívu, dnes schválila vláda.

Financovanie športu má byť prehľadnejšie 
26. augusta (TASR) - Financovanie športu má byť prehľadnejšie, čo by malo priniesť do športu viac peňazí. A to nielen nárazovo, ale aj dlhodobo a systémovo. Vyplýva to z nového zákona o športe, ktorý dnes schválila vláda. Pripravil ho rezort školstva spolu so športovcami.

O platoch zdravotníkov sa bude ešte hovoriť, kabinet rokovanie prerušil
26. augusta (TASR) - Nová úprava platov zdravotníkov v štátnych nemocniciach zatiaľ nedostala od vlády zelenú. Kabinet dnes rokovanie o novele zákona, ktorá má zmeny priniesť, prerušil. Ako po rokovaní zdôvodnil minister zdravotníctva Viliam Čislák, dôvodom je pokračovanie rozhovorov so zástupcami zdravotníkov.

NR SR by mala mať posilnený dohľad nad informačno-technickými prostriedkami
26. augusta (TASR) – Parlament by mal mať posilnený externý dohľad nad používaním informačno-technických prostriedkov, a to cez komisiu. Nové pravidlá prináša návrh zákona o ochrane súkromia pred neoprávneným použitím informačno-technických prostriedkov, ktorý dnes schválila vláda. Ide o iniciatívny materiál ministerstva vnútra.

Na Slovensko príde cvičiť vyše 600 amerických vojakov
26. augusta (TASR) - Na cvičenie Slovak Shield 2015, ktoré sa na Slovensku uskutoční od 8. septembra do 31. októbra, príde okolo 840 vojakov zo zahraničia. Ich prítomnosť na území Slovenska počas vojenského cvičenia dnes odsúhlasila vláda.

Ministerstvo obrany pripravilo zmeny pri riadení obrany štátu
26. augusta (TASR) – Ministerstvo obrany prichádza s balíkom opatrení, ktoré majú od januára budúceho roka skvalitniť obranu štátu a proces plánovania. Dôvodom opatrení sú zmeny v bezpečnostnom prostredí, situácia na Ukrajine, ale aj nové formy hrozieb. Zmeny, ktoré dnes odobrila vláda, sa týkajú zákona o obrane štátu a zákona o lesoch.

VZ OSN bude príležitosťou na podporu kandidatúry do ľudskoprávnej rady
26. augusta (TASR) - Slovenská delegácia využije zasadnutie 70. Valného zhromaždenia (VZ) OSN na intenzívnu kampaň pre získanie podpory ostatných členských krajín pre svoju kandidatúru. SR sa snaží stať členom Rady OSN pre ľudské práva na funkčné obdobie 2018 až 2020. Voľby sa uskutočnia v roku 2017.

Niektoré stredné odborné školy dostanú nižší normatív na žiaka
26. augusta (TASR) – Stredné odborné školy (SOŠ), ktorých žiaci sú zapojení do systému duálneho vzdelávania, dostanú na žiaka nižší normatív. Vyplýva to z nariadenia vlády, ktoré dnes kabinet odsúhlasil.

Štát uhradí niektorým obciam a mestám výdavky spôsobené prírodnými živlami
26. augusta (TASR) – Niektorým mestám a obciam preplatí štát výdavky spôsobené snehovou kalamitou, zosuvom pôdy alebo požiarom. Na dnešnom zasadnutí to schválila vláda SR. Takmer 125.000 eur prerozdelí do územných obvodov okresných úradov v Žiline, Námestove, Rožňave, Spišskej Novej Vsi, Bardejove, Ružomberku a Bratislave.

Fungovanie nízkoemisných zón sa má riadiť európskymi pravidlami
26. augusta (TASR) - Nízkoemisné zóny by na Slovensku mali fungovať podľa európskych pravidiel. Ustanoviť zóny s obmedzením prevádzky mobilných zdrojov umožňuje už súčasná legislatíva, pravidlá sa však majú zmeniť na európsky štandard. Ministerstvo životného prostredia zmeny navrhlo v novele zákona o ovzduší, ktorú dnes odobrila vláda.

Ministerstvo obrany spustí projekt dobrovoľnej vojenskej prípravy
26. augusta (TASR) – Na Slovensku ubúda vojakov, ktorí sú v zálohách ozbrojených síl (OS) SR. To je jeden z dôvodov, prečo ministerstvo obrany plánuje od budúceho roka spustiť projekt dobrovoľnej vojenskej prípravy. Ten dnes na svojom rokovaní odobrila vláda.

Pojem profesionálny umelec v slobodnom povolaní už bude v zákone
26. augusta (TASR) - Súčasný právny poriadok nevymedzuje pojem profesionálny slobodný umelec, novela zákona o Fonde na podporu umenia to zmení. Účinnosť nadobudne od januára budúceho roka. Novelu dnes schválila vláda.


NÁRODNÁ RADA

M. Kadúc chce koncipientom uľahčiť prechod k povolaniu advokáta
26. augusta (TASR) - Skrátiť dĺžku praxe advokátskeho koncipienta z piatich na tri roky a zjednodušiť prístup k slobodnému povolaniu advokáta tak, aby bolo možné do praxe advokátskeho koncipienta započítať aj prax vyššieho súdneho úradníka, či inú právnu prax. To je cieľom návrhu novely zákona o advokácii, ktorý na septembrovú schôdzu parlamentu predložil podpredseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Miroslav Kadúc (OĽaNO). Účinný má byť od januára 2016.

Opozičné strany chcú zvýšiť volebnú účasť, odmenou má byť deň voľna
26. augusta (TASR) - Volebná účasť na Slovensku by sa mohla vyšplhať až na 80 percent, ak za účasť na volebnom akte dostanú občania benefit. Myslia si to opoziční poslanci NR SR, ktorí presadzujú zmenu Zákonníka práce a volebného zákona tak, aby každý, kto pôjde voliť, mal u svojho zamestnávateľa nárok na jeden deň plateného voľna navyše. Právnou normou sa bude parlament zaoberať v septembri.

Od vysokých doplatkov za lieky treba oslobodiť aj darcov krvi
26. augusta (TASR) - Dobrovoľní darcovia krvi, ktorí sú držiteľmi minimálne striebornej Janského plakety, by mali byť oslobodení od vysokých doplatkov za lieky. Cez pozmeňujúci návrh k novele zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov od poslancov Smeru-SD to chce na septembrovej schôdzi parlamentu presadiť nezaradený poslanec a podpredseda mimoparlamentnej strany Šanca Viliam Novotný.

A.Martvoň a O.Brixi chcú zasiahnuť proti stáčaniu kilometrov a antiradarom
28. augusta (TASR) - Zakázať v administratívno-právnej rovine neoprávnenú a úmyselnú manipuláciu s odometrom, teda počítadlom najazdených kilometrov v automobiloch, je cieľom návrhu novely zákona o podmienkach prevádzky vozidiel. Právnu normu predložili na septembrovú schôdzu NR SR poslanci vládneho Smeru-SD Anton Martvoň a Otto Brixi.

Poslanci za KDH navrhujú výhodnejšie úvery na bývanie pre učiteľov
29. augusta (TASR) – Výhodné úvery od Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) na kúpu bytu, ale aj nájomné byty pre učiteľov presadzujú poslanci Národnej rady (NR) SR za KDH Pavol Abrhan a Martin Fronc. Novelou zákona o ŠFRB, ktorú predkladajú na septembrovú schôdzu parlamentu, chcú zvýšiť atraktivitu a sociálne možnosti pedagógov, odborných zamestnancov a vysokoškolských učiteľov.

P. Hrušovský opäť bojuje zá zákon o lobingu, v parlamente doteraz neuspel
29. augusta (TASR) - Opozičné KDH sa nevzdáva myšlienky presadiť do slovenskej legislatívy zákon o lobingu. Podobne ako vlani aj predvlani opäť prichádza s právnou normou, ktorá má dať lobingu jasné pravidlá. Zákon predložil na septembrovú schôdzu parlamentu poslanec Pavol Hrušovský (KDH).

M. Kadúc zrejme stiahne návrh týkajúci sa špeciálneho prokurátora
30. augusta (TASR) - Opozičný poslanec NR SR Miroslav Kadúc (OĽaNO) pripúšťa, že stiahne svoj návrh novely zákona o prokuratúre, ktorým chcel docieliť, aby správu o činnosti špeciálnej prokuratúry predkladal parlamentu špeciálny prokurátor. Doteraz to robil vo svojej správe generálny prokurátor. S takouto zmenou však prichádza do snemovne aj vláda.


Pozn.:

Minister spravodlivosti chce, aby v prípade zmeniek rozhodovali súdy rovnako
24. augusta (TASR) – Minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) požiadal pre úžernícke praktiky niektorých nebankových spoločností Občianskoprávne kolégium Najvyššieho súdu SR o vydanie zjednocujúceho záväzného stanoviska, ktoré by usmernilo rozhodovaciu činnosť súdov v prípadoch, kde boli použité zmenky. "Zistil som, že existuje niekoľko tisíc rozhodnutí naprieč Slovenskom, ktoré sú diametrálne odlišné," vyhlásil na dnešnom brífingu minister.

HSR: Sociálni partneri sa nedohodli na výške minimálnej mzdy na rok 2016
24. augusta (TASR) - Sociálni partneri sa dnes nedohodli na výške minimálnej mzdy v budúcom roku. Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ) a Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR navrhli mzdu nezvyšovať a Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR navrhla jej výšku na 410 eur. Informoval o tom po skončení rokovania Hospodárskej a sociálnej rady (HSR) minister práce Ján Richter (Smer-SD). "Podľa zákona je teraz na rade vláda. Dohodli sme sa tak, že ak bude rokovanie HSR v septembri, predložím návrh, ale to už bude návrh vlády a ten potom pôjde a bude schválený vo vláde SR," uviedol Richter.

Štátnej volebnej komisii sa začalo funkčné obdobie, jej členovia zložili sľub
25. augusta (TASR) – Členom prvej Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán sa dnes oficiálne začalo funkčné obdobie. V historickej budove Národnej rady SR v Bratislave zložili sľub do rúk predsedu parlamentu Petra Pellegriniho (Smer-SD) a prevzali si menovacie dekréty.

NS SR bude rozhodovať o vydaní zjednocujúceho stanoviska v prípade zmeniek
25. augusta (TASR) – Na Najvyšší súd (NS) SR bol v pondelok 24. augusta doručený návrh ministra spravodlivosti SR Tomáša Boreca na prijatie stanoviska k zjednocovaniu výkladu zákonov a iných všeobecne záväzných právnych predpisov, lebo došlo k výkladovým rozdielnostiam v prípade zmeniek nebankových spoločností.

ÚS SR: Za prvý polrok mu doručila jediná právnická osoba 8399 sťažností
29. augusta (TASR) – Ústavnému súdu (ÚS) SR adresujú fyzické a právnické osoby čoraz väčší počet sťažností. V 1. polroku 2013 ich doručili 5734, v rovnakom období vlaňajška už 7901. Za prvých šesť mesiacov tohto roka počet doručených sťažností dosiahol číslo 9798. Najvýraznejší podiel na tomto náraste má tak ako po minulé roky, aktivita jedinej právnickej osoby.

SR: Počas Dňa Ústavy SR si verejnosť opäť môže pozrieť priestrory parlamentu
30. augusta (TASR) - Slovenská republika (SR) si 1. septembra 2015 pripomenie Dňom Ústavy SR svoj najvyššie postavený právny predpis - Ústavu SR. Zo Zákona Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) č. 241/1993 Z. z. o štátnych sviatkoch, dňoch pracovného pokoja a pamätných dňoch a v znení ďalších predpisov je 1. september na Slovensku štátnym sviatkom - Dňom Ústavy SR.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk