24.11.2015
ID: 3115upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Ústavný súd (ÚS) SR bude mať od januára možnosť doručovať rozhodnutia, predvolania či iné písomnosti doručované do vlastných rúk aj elektronicky, ak o to účastník konania požiada. Vyplýva to z novely zákona o organizácii ÚS SR od poslancov vládneho Smeru-SD Jany Laššákovej, Róberta Madeja, Otta Brixiho, Borisa Suska, Antona Martvoňa, Viery Kučerovej a Anny Vittekovej. Právnu normu 100 hlasmi schválilo plénum.

VLÁDA

Podporila záchranné práce v 11 slovenských obciach
18. novembra (TASR) – Viaceré obce, ktoré v tomto roku čelili mimoriadnym udalostiam, sa dočkajú pomoci vlády. Na úhradu výdavkov súvisiacich so záchrannými prácami vyčlenila pre ne celkovo 144.023,15 eura. Poputujú do celkovo 11 obcí v šiestich slovenských okresoch - Gelnica, Komárno, Prešov, Liptovský Mikuláš, Sabinov a Námestovo.

Ruštinu a srbčinu uznala za menšinové jazyky na Slovensku
18. novembra (TASR) - Súčasných deväť jazykov národnostných menšín na Slovensku sa rozšíri o srbčinu a ruštinu. Vláda dnes schválila návrh na ich uznanie.


NÁRODNÁ RADA

Plénum novelizovalo desiatky zákonov pre nové civilno-procesné kódexy
18. novembra (TASR) - Novelizáciu desiatok zákonov dnes odobrili 102 hlasmi poslanci Národnej rady SR. Zmeny súvisia so zosúladením s trojicou nových kódexov civilného procesného práva - Civilným sporovým poriadkom, Civilným mimosporovým poriadkom a Správnym súdnym poriadkom. Dohromady 178 novelizačných článkov zahŕňa najmä zmeny technického charakteru a zmeny terminológie.

Poslanci schválili zákon o tvorbe zákonov
18. novembra (TASR) - Zabezpečiť aj účasť verejnosti na pripomienkovom konaní k návrhom zákonov. To je cieľom novej legislatívnej normy o tvorbe právnych predpisov a o Zbierke zákonov SR, ktorú dnes 77 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR.

Slovenská rozvojová spolupráca sa bude riadiť novými pravidlami
18. novembra (TASR) - Slovensko už nebude od januára budúceho roka poskytovať oficiálnu rozvojovú pomoc, ale rozvojovú spoluprácu. Nielen zmenu terminológie prinesie nový zákon z dielne ministerstva zahraničných vecí (MZV), ktorý dnes 102 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR.

Poslanci schválili zákon roka, deficit má klesnúť pod 2 % HDP
20. novembra (TASR) - Deficit verejných financií má v budúcom roku dosiahnuť úroveň 1,93 % hrubého domáceho produktu (HDP). V ďalších rokoch má postupne klesať, v roku 2017 má dosiahnuť úroveň 0,42 % a v roku 2018 sa očakáva vyrovnané hospodárenie štátu.

Poslanci odobrili silnejšie právomoci generálneho prokurátora
20. novembra (TASR) - Generálny prokurátor bude mať od januára silnejšie právomoci. Zmeny prináša novela zákona o prokuratúre, ktorú dnes 80 hlasmi chválili poslanci Národnej rady SR. V súčasnosti je generálny prokurátor volený na sedem rokov. Ak po skončení jeho funkčného obdobia nie je zvolený nový generálny prokurátor, úrad vedie prvý námestník generálneho prokurátora. To sa však zmení. Generálny prokurátor síce bude naďalej volený na sedem rokov, ale vo funkcii zostane po novom až do zloženia sľubu novým generálnym prokurátorom. Podľa prokuratúry by sa takto odstránili pochybnosti o legitimite úkonov dočasného šéfa prokuratúry.

Vyššie dôchodky sudcov a prokurátorov neprešli, zvýšia sa im však príplatky
20. novembra (TASR) - Sudcovia a prokurátori napokon vyššie dôchodky nedostanú. Napriek pôvodným plánom dnes poslanci NR SR neschválili tú časť novely zákona o prokuratúre, ktorá mala týmto ústavným činiteľom pridať k dôchodkom zhruba 170 eur mesačne. V dnes schválenej novele však ostáva zvýšenie funkčných príplatkov, možnosť odmien a týždeň rehabilitácie navyše.

Starostovia budú mať rovnaký nárok na dovolenku ako zamestnanci obce
20. novembra (TASR) - Starostovia na Slovensku budú mať nárok na priznanie dovolenky podľa Zákonníka práce v rozsahu, ako majú zamestnanci obce. V novele zákona o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest to dnes presadili poslanci NR SR Ľubomír Petrák a Igor Choma (obaja Smer-SD). Petrák je starostom Hurbanovej Vsi, Choma primátorom Žiliny.

ÚS SR dostane možnosť posielať verdikty elektronicky
20. novembra (TASR) - Ústavný súd (ÚS) SR bude mať od januára možnosť doručovať rozhodnutia, predvolania či iné písomnosti doručované do vlastných rúk aj elektronicky, ak o to účastník konania požiada. Vyplýva to z novely zákona o organizácii ÚS SR od poslancov vládneho Smeru-SD Jany Laššákovej, Róberta Madeja, Otta Brixiho, Borisa Suska, Antona Martvoňa, Viery Kučerovej a Anny Vittekovej. Právnu normu dnes 100 hlasmi schválilo plénum.


Pozn.:

SÚDNA RADA: Celkom 49 sudcov má viac ako 70 rokov, rada posúdi ich odvolanie
17. novembra (TASR) – V sudcovských funkciách by malo skončiť 49 najstarších sudcov, ktorí majú viac ako 70 rokov. Predsedníčka Súdnej rady SR Jana Bajánková ich zoznam predloží na najbližšie zasadnutie rady, ktoré sa uskutoční 30. novembra. TASR o tom informovala kancelária Súdnej rady.

J. Čižnár žiada stiahnuť návrh zákona o príplatkoch k dôchodkom pre prokurátorov
18. novembra (TASR) - Generálny prokurátor Jaromír Čižnár požiadal ministra spravodlivosti Tomáša Boreca ako predkladateľa noviel zákonov týkajúcich sa prokuratúry, ktoré sú predmetom rokovania pléna Národnej rady Slovenskej republiky, aby stiahol návrh týkajúci sa zvýšenia príplatkov k dôchodkom pre prokurátorov.

ÚS SR: Pozastavená zmena pravidiel volieb do Súdnej rady je protiústavná
18. novembra (TASR) – Ústavný súd SR dnes rozhodol, že zmena pravidiel pre voľby do Súdnej rady SR, ktorú mala zaviesť novela zákona od roku 2012, je v rozpore s Ústavou SR. Príslušné ustanovenia, ktoré schválila Národná rada SR za vlády premiérky Ivety Radičovej, napadli vtedy opoziční poslanci NR SR za Smer-SD. Následne ÚS v marci 2012 pozastavil ich účinnosť.

NS SR: Od decembra prijme 20 nových súdnych asistentov
18. novembra (TASR) – Najvyšší súd (NS) SR posilní svoje rady o 20 nových súdnych asistentov, ktorí do zamestnania nastúpia od začiatku decembra. O výsledkoch výberového konania informoval hovorca súdu Boris Urbančík.

Ústavný súd SR spúšťa elektronické služby pre občanov
19. novembra (TASR) – V konaní pred Ústavným súdom (ÚS) SR budú môcť občania SR od konca novembra využívať elektronické služby. Umožní im to projekt s názvom Elektronizácia služieb ÚS SR, ktorého realizácia končí v týchto dňoch. Jeho cieľom je aj väčšia dostupnosť informácií o konaniach pre ich účastníkov a elektronizácia interných procesov, čím sa zrýchli a zefektívni priebeh konaní pred ÚS.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk