1.2.2016
ID: 3211upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Do konca tohto roka by chceli Ministerstvo vnútra SR (MV SR) a polícia spustiť plnoautomatický systém objektívnej zodpovednosti. Samostatne a bez prítomnosti strážcov zákona odsleduje dodržiavanie maximálnej povolenej rýchlosti, prejazd na červenú, nezastavenie na stopke či nedovolené otáčanie a cúvanie. Nezodpovednému vodičovi by tak mala prísť domov len pokuta. Oznámenie o vyhlásení verejného obstarávania na systém zverejnili na internetovej stránke Úradu pre verejné obstarávanie.

VLÁDA

Slovenskí vojaci sa zúčastnia medzinárodného tankového cvičenia v Nemecku
27. januára (TASR) – Slovenských vojakov čaká počas prvého polroka tohto roku viacero cvičení v zahraničí. Približne 40 príslušníkov Ozbrojených síl (OS) SR spolu s technikou vycestuje v máji do Nemecka, kde sa uskutoční medzinárodné tankové cvičenie Tank Challenge. Vyplýva to z návrhu na vyslovenie súhlasu s prítomnosťou zahraničných vojsk na území SR a vyslaním slovenských vojakov do zahraničia na účel vojenských cvičení, ktorý dnes odsúhlasila vláda.


NÁRODNÁ RADA

M. Mamojka zvoláva školský výbor, pozýva ministra aj štrajkujúcich
28. januára (TASR) - Mimoriadny Výbor NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport zvoláva jeho predseda Mojmír Mamojka (Smer-SD) na utorok (2.2.) na 14. hodinu. Urobil tak na základe podpisov opozičných poslancov, ktorí chcú hovoriť o situácii v školstve.


PREZIDENT

Podpísal dohovor o ochrane detí pred sexuálnym vykorisťovaním
27. januára (TASR) - Predchádzanie sexuálnemu vykorisťovaniu a sexuálnemu zneužívaniu detí a boj proti nemu, ochrana práv takýchto detských obetí a podporovanie vnútroštátnej a medzinárodnej spolupráce proti sexuálnemu vykorisťovaniu a zneužívaniu detí. To je účel medzinárodného Dohovoru Rady Európy o ochrane detí pred sexuálnym vykorisťovaním a sexuálnym zneužívaním, ktorý dnes podpísal prezident Andrej Kiska.


Pozn.:

MV SR: Plnoautomatický systém objektívnej zodpovednosti chceme do konca roka
26. januára (TASR) – Do konca tohto roka by chceli Ministerstvo vnútra SR (MV SR) a polícia spustiť plnoautomatický systém objektívnej zodpovednosti. Samostatne a bez prítomnosti strážcov zákona odsleduje dodržiavanie maximálnej povolenej rýchlosti, prejazd na červenú, nezastavenie na stopke či nedovolené otáčanie a cúvanie. Nezodpovednému vodičovi by tak mala prísť domov len pokuta. Oznámenie o vyhlásení verejného obstarávania na systém zverejnili na internetovej stránke Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) v pondelok (25.1.). TASR informoval Ivan Netík, riaditeľ Tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra.

SÚDNA RADA: Schválila previerky ďalších štyroch kandidátov na sudcov
26. januára (TASR) – Ďalší štyria kandidáti na sudcov prešli preverovaním sudcovskej spôsobilosti. Rozhodla o nich Súdna rada SR na pondelkovom (25. 1.) neverejnom zasadnutí. Kancelária rady informovala, že všetci kandidáti splnili predpoklady sudcovskej spôsobilosti. Členovia rady rozhodovali na základe podkladov Národného bezpečnostného úradu.

Súd predbežne zakázal odborom vymáhanie pokuty od zdravotných sestier
29. januára (TASR) - Do právoplatného rozhodnutia súdu Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek nesmie vymáhať od sestier, ktoré stiahli svoje výpovede, pokutu 3300 eur na základe dohody o solidarite, ktorú zdravotným sestrám dávalo združenie podpisovať. Rozhodol o tom Okresný súd Bratislava II na základe žaloby dvoch zdravotných sestier, ktoré podali a odvolali svoje výpovede. Informoval o tom dnes minister zdravotníctva Viliam Čislák.

Ochrana osobných údajov Európanov sa má zvýšiť, pravidlá upraví nariadenie
29. januára (TASR) - Ochrana osobných údajov občanov Európskej únie (EÚ) by sa mala zvýšiť. Zabezpečiť to má európske nariadenie, ktoré má upraviť pravidlá ochrany osobných údajov. Má tiež uľahčiť život podnikom, ktoré pôsobia v oblasti cezhraničných online služieb. Európske nariadenie by malo byť prijaté v priebehu niekoľkých týždňov. Pre TASR to povedal vedúci tlačového a politického oddelenia Zastúpenia Európskej komisie v SR Andrej Králik.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk