23.5.2016
ID: 3341upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Pravidlá odmeňovania súdnych exekútorov sa nemenia. Parlament totiž odmietol ich úpravu, ktorú navrhovali poslanci Národnej rady SR za SaS a OĽaNO-NOVA v zákone o odmenách a náhradách súdnych exekútorov.

NÁRODNA RADA

Členovia novej štátnej volebnej komisie zložili sľub do rúk A. Danka 
16. mája (TASR) - Členovia novej Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán dnes zložili sľub do rúk predsedu Národnej rady SR Andreja Danka, prevzali si osvedčenie a oficiálne začali svoje funkčné obdobie. Členovia komisie sľúbili na svoju česť, že budú funkciu vykonávať svedomite a nestranne a budú sa riadiť Ústavou SR a zákonmi. Predsedu komisie zvolí v tajnej voľbe májové plénum NR SR.

OĽaNO-NOVA sa pokúsi sprísniť zákon o preukazovaní pôvodu majetku
16. mája (TASR) - Opozičné OĽaNO-NOVA sa pokúsi sprísniť zákon o preukazovaní pôvodu majetku. Daniel Lipšic v novele zákona navrhuje, aby sa za legálny príjem nepovažovali príjmy z tzv. neobvyklých obchodných operácií, ktoré sú presne definované v právnej úprave boja proti praniu špinavých peňazí. Novela zákona o preukazovaní pôvodu majetku je na programe májovej schôdze Národnej rady SR.

Petícia o hmotnej zodpovednosti sa na program tejto schôdze nedostane
17. mája (TASR) - Petícia strany #Sieť o hmotnej zodpovednosti politikov a vylúčení schránkových firiem z verejného priestoru, ktorú strana iniciovala ešte vlani a podpísalo ju viac ako 100.000 občanov, sa na rokovanie aktuálnej májovej schôdze NR SR nedostane. Plénum dnes nepodporilo takýto návrh Miroslava Beblavého (nezaradený), aby poslanci o petícii rokovali.

M. Beblavý: Nad hospodárením s verejnými prostriedkami má dohliadať výbor
17. mája (TASR) - Národná rada SR by mala zriadiť kontrolný výbor, ktorého agendou by bol najmä dohľad nad hospodárením s verejnými prostriedkami. S takýmto návrhom prichádza poslanec Miroslav Beblavý (nezaradený). Odporúčanie predsedovi parlamentu Andrejovi Dankovi (SNS) zriadiť takýto výbor malo byť pôvodne súčasťou uznesenia pléna k Správe o výsledkoch kontrolnej činnosti Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. Beblavý však v sále počas rozpravy nebol, odporúčanie tak predloží k inému materiálu.

Pravidlá odmeňovania súdnych exekútorov sa nemenia
18. mája (TASR) - Pravidlá odmeňovania súdnych exekútorov sa nemenia. Parlament totiž dnes odmietol ich úpravu, ktorú navrhovali poslanci Národnej rady SR za SaS a OĽaNO-NOVA v zákone o odmenách a náhradách súdnych exekútorov.

Opozícia predstavila svoj návrh na zmeny v Zákonníku práce
18. mája (TASR) - Zrovnoprávnenie príplatku za prácu v nedeľu a mzdové zvýhodnenie za prácu vo sviatok na úroveň 25 %, zrušenie minimálnych mzdových nárokov, povinné preškoľovanie vodičov, či úprava výpočtu dovolenky. Toto sú zmeny, ktoré v Zákonníku práce navrhuje opozícia. Na záver druhého rokovacieho dňa 4. schôdze Národnej rady (NR) SR predstavil opatrenia poslanec Jozef Mihál (SaS).

Zákaz pre poslancov kumulovať funkcie neprešiel
18. mája (TASR) - Poslanec Národnej rady SR nebude mať zakázané vykonávať súčasne aj funkciu predsedu samosprávneho kraja, starostu či primátora, resp. ich zástupcu. Väčšina parlamentu dnes nepodporila novelu Ústavy SR od opozičných poslancov Martina Klusa a Milana Laurenčíka (obaja SaS), ktorá mala priniesť zákaz kumulovania funkcií. Za zmenu ústavy hlasovalo iba 52 členov snemovne.

Stanovenie minimálneho rozsahu stránkových hodín na úradoch neprešlo
18. mája (TASR) - Minimálny povinný rozsah stránkových hodín niektorých subjektov štátnej správy a územnej samosprávy sa stanovovať nebude. Plénum Národnej rady SR dnes nepodporilo návrh zákona o minimálnom povinnom rozsahu stránkových hodín z dielne poslancov SaS a Igora Matoviča z OĽaNO-NOVA. Rozsah hodín mal byť na úrovni najmenej tri dni v týždni, v úhrne najmenej 18 hodín. Právna norma mala tiež stanoviť fixný čas stránkových hodín vždy na stredu v čase medzi 14. a 18. hodinou.

Najviac sťažností na RVR bolo na reklamu, vhodnosť programu či objektivitu
18. mája (TASR) - Celkovo 940 sťažností zaevidovala za rok 2015 Kancelária Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR), ktoré sa týkali obsahu vysielania. Najčastejšie smerujú na reklamu, vhodnosť programu a objektivitu. Uvádza sa to v Správe o stave vysielania v SR a o činnosti RVR za rok 2015, ktorú dnes poslanci NR SR zobrali 114 hlasmi na vedomie.

NKÚ zistil vlani porušenie finančnej disciplíny v sume 12,7 milióna eur
18. mája (TASR) - Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR vlani prekontroloval hospodárenie s verejnými finančnými prostriedkami v celkovej sume 11.117.794.111 eur. Porušenie finančnej disciplíny bolo zistené v sume 12.659.664 eur vrátane územnej samosprávy. Uvádza sa to v Správe o výsledkoch kontrolnej činnosti NKÚ za rok 2015, ktorú dnes poslanci 95 hlasmi zobrali na vedomie.

Poslanci odobrili správu ombudsmanky, návrhy opozície neprešli
18. mája (TASR) - Správa verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej za rok 2015 dostala v pléne zelenú. Poslanci Národnej rady SR ju dnes 117 hlasmi zobrali na vedomie. Opozičné návrhy na doplnenie uznesenia však neprešli.

Dvanástim verejným funkcionárom hrozí pre majetkové priznania pokuta
18. mája (TASR) - Dvanástim súčasným alebo bývalým verejným funkcionárom, vrátane štátnych tajomníkov, hrozí pokuta. Majetkové priznania totiž nepodali tak, ako káže zákon. Konania voči nim začal dnes parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií.

Chlapcom odobratým zo školy sa má zaoberať mimoriadny výbor
18. mája (TASR) - Prípadom chlapca Marca (7), ktorého zo základnej školy v obci Brehy odniesol vyšší súdny úradník, sa má zaoberať mimoriadny Výbor NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny. Jeho zvolanie dnes avizovali šéfka výboru Erika Jurinová (OĽaNO-NOVA) a jeho členky Natália Blahová (SaS) a Martina Šimkovičová (Sme rodina). Úradník konal na základe rozhodnutia súdu, ktorý chlapca prisúdil matke. Dovtedy sa o neho starala babka. Výbor má podľa poslankýň preskúmať, či bolo dieťa odobrané zákonným spôsobom.

Poslanci zvolili štyri kandidátky do disciplinárnych senátov
19. mája (TASR) - Poslanci Národnej rady SR dnes v tajnej voľbe zvolili štyri kandidátky do disciplinárnych senátov. V ďalšom kroku si z týchto sudkýň Súdna rada SR zvolí dve nové členky týchto senátov.

Aj novú štátnu komisiu pre voľby povedie Eduard Bárány
19. mája (TASR) - Predsedom novej Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán sa stal Eduard Bárány. Rozhodli o tom dnes poslanci v tajnej voľbe, keď mu odovzdali 58 hlasov. Bárány viedol aj historicky prvú komisiu pre voľby.

Obce nemusia zverejňovať informácie o vybavovaní žiadostí o byty
19. mája (TASR) - Obce a mestá nedostanú povinnosť zverejňovať na svojom webovom sídle informácie o spôsobe vybavovania žiadostí o pridelenie bytu, prevode bytu do osobného vlastníctva či žiadostí o pridelenie miesta v obecnom sociálnom zariadení. Väčšina pléna NR SR dnes nepodporila návrh novely zákona o obecnom zriadení od SaS a OĽaNO-NOVA, ktorý mal takúto povinnosť zaviesť.

L. Žitňanská chce z vyšších súdnych úradníkov trochu aj psychológov
19. mája (TASR) - Sudcovia, vyšší súdni úradníci a aparát, ktorí sa podieľajú na výkonoch rozhodnutia vo vzťahu k maloletým deťom, by mali byť nielen dobrí právnici, ale trochu aj psychológovia. Na posilnení ich špecializácie má záujem ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd).

Obciam ostane právo určovať pravidlá otváracích hodín
19. mája (TASR) - Doterajšie oprávnenie obce všeobecne záväzným nariadením určovať pravidlá pre otváracie hodiny sa rušiť nebude. Poslanci Národnej rady SR dnes nepodporili návrh novely zákona o obecnom zriadení od poslancov SaS a Igora Matoviča (OĽaNO-NOVA). Táto kompetencia obce mala byť nahradená oprávnením určovať už iba povolené rámcové rozpätie otváracích hodín.

Opozícia neuspela s návrhmi na zmeny v Zákonníku práce
19. mája (TASR) - Zrovnoprávnenie príplatku za prácu v nedeľu a mzdové zvýhodnenie za prácu vo sviatok na úroveň 25 %, zrušenie minimálnych mzdových nárokov, povinné preškoľovanie vodičov, či úprava výpočtu dovolenky. Takéto zmeny v Zákonníku práce navrhovali opoziční poslanci. Parlament ich však dnes odmietol.

Povinné ukladanie zákazu činnosti sa zavádzať nebude
20. mája (TASR) – Súdy povinnosť ukladať trest zákazu podnikania osobám, ktoré právoplatne odsudzujú za ekonomický trestný čin alebo niektorý z trestných činov korupcie, neodstanú. Väčšina parlamentu dnes totiž nepodporila návrh novely Trestného zákona od SaS a OĽaNO-NOVA.

L. Nicholsonová navrhuje pre sporné odňatia detí poslanecký prieskum
20. mája (TASR) - Na sporné odoberania detí na základe rozhodnutia súdu by sa mal pozrieť poslanecký prieskum z parlamentného výboru pre sociálne veci. Navrhuje to podpredsedníčka NRSR za SaS Lucia Nicholsonová, ktorá na dnešnom rokovaní výboru hovorila nielen o prípade sedemročného Marca z obce Brehy v okrese Žarnovica, ale aj o podozreniach v ďalších desiatich prípadoch. O prieskume rozhodnú poslanci v utorok ráno, ako aj o tom, či ministerstvá práce a spravodlivosti predložia výboru v júni informácie o systémových zmenách.

Poslanci ukončili rokovací deň novelou zákona o preukazovaní pôvodu majetku
20. mája (TASR) - Opozičné OĽaNO-NOVA sa pokúša sprísniť zákon o preukazovaní pôvodu majetku. V novele zákona navrhuje, aby sa za legálny príjem nepovažovali príjmy z tzv. neobvyklých obchodných operácií, ktoré sú presne definované v právnej úprave boja proti praniu špinavých peňazí. Novelou zákona o preukazovaní pôvodu majetku ukončili poslanci štvrtý rokovací deň štvrtej schôdze NRSR.


PREZIDENT

Vymenoval 14 sudcov bez časového obmedzenia
16. mája (TASR) – Sudcovský stav dostal ďalšiu posilu. Prezident SR Andrej Kiska dnes vymenoval na návrh Súdnej rady 14 nových sudcov bez časového obmedzenia. Ide o tretiu skupinu sudcov, ktorá prešla prísnejším výberom, novozavedeným preverovaním sudcovskej spôsobilosti.


OSTATNÉ

Opozičný návrh na úpravu odmien by zrušil mnoho exekútorských úradov
16. mája (TASR) - Opozičný návrh na úpravu odmien súdnych exekútorov by znamenal zánik množstva exekútorských úradov. Tvrdí to Slovenská komora exekútorov. Reaguje na návrh zákona o odmenách a náhradách súdnych exekútorov z dielne SaS a OĽaNO-NOVA. Opozičné strany chcú zaviesť pravidlo, podľa ktorého odmena súdneho exekútora nesmie presiahnuť výšku pohľadávky bez príslušenstva. "Cieľom je zaviesť nové pravidlo, podľa ktorého odmena súdneho exekútora je najmenej 33,19 eura (ako doposiaľ) a zároveň nesmie presiahnuť výšku pohľadávky bez príslušenstva," uvádzajú v dôvodovej správe.

GP SR: J. Čižnár volá po prísnejšom zákone o preukazovaní pôvodu majetku
16. mája (TASR) - Generálny prokurátor Jaromír Čižnár volá po prísnejšom zákone o preukazovaní pôvodu majetku. Vie si predstaviť aj zmenu podľa vzoru Českej republiky. "Za úvahu by napríklad stálo zvážiť právnu úpravu, ktorá bola navrhovaná v Českej republike a to, ak hodnota sporného majetku presiahne 255.465 eur, finančná správa vyzve na preukázanie jeho pôvodu. Ak to subjekt nedokáže, zdaní tento majetok výškou 90 percent a vyššie," vysvetlil pre TASR Čižnár.

ÚS SR zamietol podanie J. Dubovcovej k zákonu o pozemných komunikáciách
18. mája (TASR) – Ústavný súd SR dnes zamietol návrh verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej na posúdenie súladu zákona o pozemných komunikáciách s Ústavou SR a medzinárodnými dohovormi.

MS SR: Začalo legislatívny proces k novému protischránkovému zákonu
19. mája (TASR) – Ministerstvo spravodlivosti SR zverejnilo predbežnú informáciu k pripravovanému návrhu zákona o registri konečných užívateľov výhod – k tzv. protischránkovému zákonu. Na portáli právnych predpisov slov-lex.sk pribudla dnes, verejnosť sa k nej môže vyjadriť do 8. júna.

MV SR: Objednalo si poradenské služby za približne 1,5 milióna eur
20. mája (TASR) – Ministerstvo vnútra (MV) SR si objednalo odborné poradenské služby v maximálnej hodnote približne 1,5 milióna eur. O výsledku verejného obstarávania informuje Úrad pre verejné obstarávanie na svojej internetovej stránke. Spoločnosti Deloitte Advisory, s.r.o., a Dedák & partners, s.r.o., budú rezortu vnútra radiť v oblastiach finančného auditu a výkonnosti, auditu ľudských zdrojov či právnych služieb a právneho poradenstva.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk