27.6.2016
ID: 3379upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Personálna obnova súdov bude po kratšej prestávke pokračovať. Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) určila 41 voľných sudcovských miest na okresných, krajských a Špecializovanom trestnom súde.

VLÁDA

Vysoká nezamestnanosť v okrese Lučenec je spôsobená viacerými faktormi
23. júna (TASR) - Dlhodobo vysoká nezamestnanosť v okrese Lučenec je spôsobená špecifickými faktormi a vplyvmi hospodárskej a sociálnej politiky. Uviedlo to Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR v predkladacej správe k Akčnému plánu rozvoja okresu Lučenec, ktorý dnes na výjazdovom rokovaní schválila vláda.


NÁRODNA RADA

SIS zverejní správu o činnosti za minulý rok
21. júna (TASR) - Správu o činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS) za minulý rok dnes prezentoval jej riaditeľ Ján Valko pred členmi parlamentného výboru na kontrolu činnosti SIS. Výbor správu zobral na vedomie a odporučil ju na prerokovanie v pléne Národnej rady SR. TASR o tom dnes informoval hovorca SIS Branislav Zvara.

Správy tajných služieb sú o migrácii, terorizme aj klamlivej propagande
21. júna (TASR) - Nelegálna migrácia, terorizmus, extrémizmus, ale aj klamlivá propaganda. To sú oblasti, ktorým sa venujú správy o plnení úloh Vojenského spravodajstva a o činnosti Slovenskej informačnej služby za minulý rok. Poslanci o činnosti tajných služieb rokovali takmer tri hodiny za zatvorenými dverami. Bližšie informácie neposkytujú, keďže ide o utajené skutočnosti.

Poplatky za prvý zápis vozidla budú stále závisieť od výkonu motora
21. júna (TASR) - Výška správnych poplatkov za prvý zápis držiteľa motorového vozidla bude i naďalej závisieť od výkonu motora. Poslanci Národnej rady SR dnes totiž nepodporili návrh novely zákona, ktorý to mal zmeniť. Poslanci z SaS chceli, aby výška poplatkov od výkonu motora nezávisela.

Zasadnutia obecnej rady a komisie nebudú povinne veřejné
21. júna (TASR) - Zasadnutia obecnej rady a komisie obecného zastupiteľstva nebudú povinne verejné. Národná rada SR totiž odmietla návrh novely zákona o obecnom zriadení od poslancov z OĽaNO-NOVA. V právnej norme chceli dať aj možnosť neverejného zasadnutia týchto poradných orgánov v samospráve.

Hlásiť pobyty v zahraničí úradom možno už nebude povinnosťou
21. júna (TASR) - Slováci zrejme nebudú musieť povinne hlásiť úradom ich prechodný pobyt v zahraničí, ktorý je dlhší ako 90 dní. Plénum totiž posunulo do druhého čítania novelu zákona o hlásení pobytu občanov SR a registri obyvateľov SR. Novela má túto povinnosť zmeniť na právo. Zmenu chcú presadiť opoziční poslanci z SaS.

Pravidlá odstraňovania čiernych stavieb sa nemenia
21. júna (TASR) - Pravidlá odstraňovania čiernych stavieb sa nemenia. Poslanci dnes totiž odmietli novelu stavebného zákona z dielne opozičného hnutia Sme rodina.

Spôsob voľby šéfa NKÚ sa meniť nebude
22. júna (TASR) - Spôsob voľby predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) sa meniť nebude. Poslanci z hnutia OĽaNO-NOVA neuspeli so svojím návrhom novely zákona o NKÚ a Ústavy SR.

Opozícia s individuálnym poslaneckým prieskumom neuspela
22. júna (TASR) - Poslanci Národnej rady SR naďalej nebudú môcť vykonať individuálny poslanecký prieskum bez toho, aby najskôr získali poverenie parlamentu alebo výboru. Plénum totiž nepodporilo návrh novely zákona o rokovacom poriadku, ktorý mal poslancom takýto prieskum bez poverenia umožniť. Predkladali ho poslanci Jozef Viskupič, Veronika Remišová (obaja OĽaNO-NOVA) a Martin Klus (SaS).

Poslanci vzali na vedomie petíciu #Siete 
22. júna (TASR) - Poslanci Národnej rady SR vzali na vedomie petíciu o hmotnej zodpovednosti politikov a vylúčení schránkových firiem z verejného priestoru, ktorú ešte v júli 2015 spustila vtedy mimoparlamentná strana #Sieť. Hlasovaním o petícii ukončili poslanci šiesty deň šiestej schôdze parlamentu.

Mimoriadna schôdza parlamentu ku Kaliňákovi bude vo štvrtok
24. júna (TASR) - Ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) bude opozícia v parlamente odvolávať vo štvrtok 30. júna. Predseda parlamentu Andrej Danko zvolal mimoriadnu schôdzu na 13.00 h, informovala jeho hovorkyňa Zuzana Čižmáriková. Podpisy na jej zvolanie dnes odovzdali poslanci z SaS a OĽaNO-NOVA.


PREZIDENT

Podpísal protokol o pristúpení Čiernej Hory k NATO
21. júna (TASR) – Slovenský prezident Andrej Kiska dnes podpísal ratifikačnú listinu k zmluvnému dokumentu Protokol k Severoatlantickej zmluve o pristúpení Čiernej Hory. TASR o tom informovalo tlačové oddelenie Kancelárie prezidenta SR.


OSTATNÉ

MS SR: Ministerka L. Žitňanská určila súdom 41 voľných sudcovských miest
22. júna (TASR) – Personálna obnova súdov bude po kratšej prestávke pokračovať. Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) určila 41 voľných sudcovských miest na okresných, krajských a Špecializovanom trestnom súde.

MS SR: Predstavilo nový Civilný sporový poriadok
24. júna (TASR) – Spory na súdoch sa začnú od 1. júla riadiť novými pravidlami. Jedným z trojice procesných kódexov, ktoré vstúpia do platnosti, je aj Civilný sporový poriadok (CSP). Prináša rad zmien, tie najdôležitejšie predstavilo v predstihu ministerstvo spravodlivosti. Hovorca rezortu Peter Bubla vysvetlil, že Civilný sporový poriadok sa dotýka súdnych konaní, ktorých strany tvrdia opak. Jedným z cieľov rozsiahlej reformy, ktorú pripravilo ministerstvo pod vedením bývalého ministra Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD), je spružniť a zefektívniť súdne konanie. To by mala zabezpečiť aj koncentrácia súdneho konania.

Volebná komisia oficiálne potvrdila odhlasovanie odchodu Británie z EÚ 
24. júna (TASR) - Britskí voliči vo štvrtkovom referende rozhodli o vystúpení svojej krajiny z Európskej únie. Po sčítaní všetkých hlasov to dnes oficiálne oznámila volebná komisia Spojeného kráľovstva.

Prvá selekcia kandidátov na generálneho tajomníka OSN by mala prebehnúť 21. júla
25. júna (TASR) – Na pozíciu generálneho tajomníka OSN kandiduje 11 adeptov. "Najbližším dôležitým krokom v rámci výberu nového generálneho tajomníka OSN bude prvé kolo indikatívneho hlasovania v Bezpečnostnej rade OSN (BR OSN), predbežne plánované na 21. júla, ktoré by malo urobiť prvú selekciu spomedzi doterajších 11 kandidátov a indikovať mieru ich podpory medzi 15 členmi BR OSN,“ povedal pre TASR hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Peter Stano.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk