19.7.2016
ID: 3405upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Odľahčiť súdy zaťažené exekučnými konaniami si predsavzala ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). Jej ministerstvo predložilo novelu Exekučného poriadku, podľa ktorej má mať túto agendu na starosti už len jediné špecializované pracovisko zriadené pri Okresnom súde v Banskej Bystrici. Exekúcie bude vybavovať plne elektronicky.

OSTATNÉ

MS SR: Osobný bankrot má byť dostupnejší a jednoduchší
12. júla (TASR) – Osobný bankrot by sa mal stať aj na Slovensku bežným spôsobom oddlženia fyzických osôb. Postarať sa o to chce ministerstvo spravodlivosti, ktoré pripravilo novelu zákona o konkurze a reštrukturalizácii. Tá je v súčasnosti v pripomienkovom konaní.

MZ SR:Jasnejší koncept oddlženia nemocníc by mohol byť známy do konca augusta
12. júla (TASR) - Jasnejší koncept oddlžovania nemocníc by mohol byť podľa ministra zdravotníctva Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD) známy do konca tohto augusta. Zatiaľ bližšie nešpecifikoval, o akú čiastku by zariadenia mohli byť oddlžené. Záväzky po lehote splatnosti dosiahli v zdravotníctve ku koncu minulého roka takmer 550 miliónov eur. Najviac ich majú štátne nemocnice.

Nový protischránkový zákon zvyšuje požiadavky na uchádzačov o verejné zdroje
12. júla (TASR) – Zvýšiť a sprísniť požiadavky na základe ktorých štát vstupuje do partnerstva so súkromným sektorom. To je hlavný cieľ nového zákona o registri partnerov verejného sektora (tzv. protischránkového zákona), ktorý pripravilo ministerstvo spravodlivosti pod vedením Lucie Žitňanskej (Most-Híd) a v súčasnosti je v medzirezortnom pripomienkovaní.

MS SR: Exekúcie má vybavovať jediný súd na Slovensku
13. júla (TASR) – Odľahčiť súdy zaťažené exekučnými konaniami si predsavzala ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). Jej ministerstvo predložilo novelu Exekučného poriadku, podľa ktorej má mať túto agendu na starosti už len jediné špecializované pracovisko zriadené pri Okresnom súde v Banskej Bystrici. Exekúcie bude vybavovať plne elektronicky.

MS SR: Podnikateľom chce ponúknuť rýchly a lacnejší elektronický platobný rozkaz
14. júla (TASR) – Zlepšiť kvalitu podnikateľského prostredia, poznačenú druhotnou platobnou neschopnosťou, je snahou Ministerstva spravodlivosti (MS) SR, ktoré pre podnikateľov pripravuje nový typ elektronického platobného rozkazu. Zavádza ho zákon o upomínacom konaní, ktorý je v súčasnosti v pripomienkovom konaní.

GP SR: Prokurátori za polroka podali 92 sťažností na súdne prieťahy
14. júla (TASR) - Prokurátori podali za prvý polrok tohto roku 92 sťažností na súdy pre prieťahy v konaní. Najviac sťažností zo strany prokurátorov smerovalo na Okresný súd v Trnave. Konkrétne, prokurátori v pôsobnosti Krajskej prokuratúry Trnava podali 65 sťažností na súdy v pôsobnosti Krajského súdu v Trnave. Prokurátori v pôsobnosti Krajskej prokuratúry Bratislava podali deväť sťažností na súdy v pôsobnosti Krajského súdu v Bratislave. TASR o tom informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Andrea Predajňová.

Verejní funkcionári zaplatili za porušenie ústavného zákona vyše 600.000 eur
17. júla (TASR) - Verejní funkcionári zaplatili za porušenie ústavnému zákona o konflikte záujmov od jeho účinnosti (1. 10. 2014) pokuty spolu vo výške 634.683 eur. Peniaze zo sankcií sú príjmom štátneho rozpočtu. TASR to potvrdil predseda výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Martin Poliačik z SaS. Práve tento výbor o pokutách rozhoduje.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk