25.7.2016
ID: 3411upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Ministerstvo spravodlivosti ukončilo pripomienkovanie nového zákona o registri partnerov verejného sektora, tzv. protischránkového zákona. Do štvrtkovej (21.7.) uzávierky prišlo podľa ministerského portálu slov-lex.sk celkom 441 pripomienok, z ktorých je pätina zásadných. Nová právna norma, ktorá sa má stať pilierom boja proti korupcii, z dielne súčasnej vlády sa snaží zlepšiť transparentnosť pri nakladaní s verejnými zdrojmi. Definuje partnerov verejného sektora, čo bude každý, kto obchoduje so štátom. Podmienkou pri týchto obchodoch bude vlastnícky sa odkryť až na úroveň konečného užívateľa výhod.

NÁRODNA RADA

Absencie poslancom prešli, A. Danko uznal všetky ospravedlnenky
20. júla (TASR) - Zatiaľ všetkým poslancom Národnej rady SR, ktorí sa od marcových parlamentných volieb ospravedlnili z rokovania pléna, boli ich absencie uznané ako oprávnené. Konečné slovo tu má predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS), ktorý všetky ospravedlnenky uznal.


OSTATNÉ

Mediácia pomáha v kultivovanom rozvode, môže zachrániť manželstvo
19. júla (TASR) – Od začiatku júla platí na Slovensku nový mimosporový poriadok, ktorý ustavuje rozvodové konanie. Po novom kladie väčší dôraz na rodinnú mediáciu pri manželských súdnych sporoch. Mediácia pomáha partnerom v kultivovanom rozvode, obnovení komunikácie a uzavretí dohody bez súdu. V niektorých prípadoch môže manželstvo zachrániť pred rozpadom. Informovali o tom zakladatelia Asociácie rodinných mediátorov Slovenska (ARMS) na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

Za dovoz ohrozených druhov živočíchov hrozí väzenie až na tri roky
19. júla (TASR) - Pokuta alebo trest odňatia slobody na dobu od šesť mesiacov do troch rokov hrozí tomu, kto sa pokúša previezť cez hranice ohrozené druhy rastlín a živočíchov, prípadne výrobky z nich. V súčasnosti je obchod s viac ako 900 druhmi živočíchov a rastlín úplne zakázaný a s viac ako 33.000 je pod kontrolou Dohovoru o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín (CITES). Colníci upozorňujú, že ak si niekto chce priniesť z dovolenky takýto suvenír, musí si najprv overiť, či na jeho dovoz nepotrebuje príslušné povolenie. TASR informovala hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková.

L. ŽITŇANSKÁ: Projekty za 112 miliónov eur prinášajú justícii minimálny úžitok
19. júla (TASR) – Veľké elektronizačné projekty zatiaľ prinášajú justícii minimálny praktický úžitok. Skonštatovala to ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd), podľa ktorej tak ani súdnictvo nie je v tomto smere výnimkou. Do informačno-komunikačných technológií v súdnictve sa v posledných štyroch rokoch investovalo dokopy 112 miliónov eur, prevažne z fondov EÚ. „Situáciu vnímam veľmi podobne ako v celej krajine, že naozaj bolo investovaných veľa peňazí aj do elektronizácie justície, ale ten praktický výsledok v tejto fáze nemám,“ uviedla Žitňanská.

MZVaEZ SR: Ak vás počas olympiády v Riu okradnú,ihneď kontaktujte veľvyslanectvo
19. júla (TASR) – Brazílske Rio de Janeiro sa začiatkom augusta stane dejiskom XXXI. Letných olympijských hier. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR upozorňuje slovenských občanov, aby sa v prípade núdze obrátili na slovenské veľvyslanectvo a pred vycestovaním nezabudli na dobrovoľnú registráciu. Informuje o tom na svojej webovej stránke.

MS SR: Navrhlo oddeliť organizačné a personálne riadenie Najvyššieho súdu
20. júla (TASR) – Aj Najvyšší súd (NS) SR by mal mať svoju kanceláriu. Jej zriadenie je cieľom rýchlej novely zákona o súdoch, ktorú predložilo do skráteného pripomienkového konania ministerstvo spravodlivosti. Opatrením sleduje predovšetkým oddelenie riadenia výkonu súdnictva od správy súdov po organizačnej a personálnej stránke. "Ide nepochybne o nevyhnutný prostriedok na zabezpečenie a skvalitnenie vnútorného fungovania Najvyššieho súdu, čo v konečnom dôsledku prispeje aj ku skvalitneniu samotného výkonu súdnictva," odôvodnil rezort.

Niektoré súdy takmer nepojednávajú, tvrdia, že za tým nie sú nové kódexy
20. júla (TASR) – Na viacerých slovenských súdoch sa zastavil život a tento týždeň takmer nepojednávajú. Súdy vylučujú, že by to mohol spôsobiť prechod na nové civilné procesné kódexy, ktoré sú v praxi účinné od začiatku júla. Útlm odôvodňujú letným dovolenkovým obdobím.

K návrhu nového protischránkového zákona prišlo 441 pripomienok
23. júla (TASR) – Ministerstvo spravodlivosti ukončilo pripomienkovanie nového zákona o registri partnerov verejného sektora, tzv. protischránkového zákona. Do štvrtkovej (21.7.) uzávierky prišlo podľa ministerského portálu slov-lex.sk celkom 441 pripomienok, z ktorých je pätina zásadných. Nová právna norma, ktorá sa má stať pilierom boja proti korupcii, z dielne súčasnej vlády sa snaží zlepšiť transparentnosť pri nakladaní s verejnými zdrojmi. Definuje partnerov verejného sektora, čo bude každý, kto obchoduje so štátom. Podmienkou pri týchto obchodoch bude vlastnícky sa odkryť až na úroveň konečného užívateľa výhod.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk