22.8.2016
ID: 3440upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Slovensko po kritike zo strany Európskej komisie opäť mení legislatívu o posudzovaní vplyvov na životné prostredie, tzv. EIA. Vláda schválila novelu zákona, ktorá reaguje na niektoré jej výhrady.

VLÁDA

Schválila novelu trestných kódexov pre lepší boj proti extrémizmu
17. augusta (TASR) – Slovensko by si malo vedieť účinnejšie poradiť s extrémizmom a rasizmom. Napomôcť má tomu novela trestných kódexov, ktorú dnes schválila vláda. Je súčasťou legislatívneho návrhu, ktorý transponuje viaceré právne záväzné akty Európskej únie do právneho poriadku SR.

Schválila nový protischránkový zákon
17. augusta (TASR) – Štát bude mať na partnerov zo súkromného sektora, s ktorými obchoduje, väčšie požiadavky na transparentnosť. Sprísnenie prináša nový zákon o registri partnerov verejného sektora (tzv. protischránkový zákon), ktorý dnes schválila vláda SR.

Schválila nový zákon o upomínacom konaní
17. augusta (TASR) – Zlepšiť kvalitu podnikateľského prostredia, poznačenú druhotnou platobnou neschopnosťou, je snahou Ministerstva spravodlivosti (MS) SR, ktoré pre podnikateľov pripravilo nový typ elektronického platobného rozkazu. Zavádza ho zákon o upomínacom konaní, ktorý dnes schválila vláda.

Schválila vytvorenie Kancelárie Najvyššieho súdu SR
17. augusta (TASR) – Aj na Najvyššom súde (NS) SR bude výkon súdnictva oddelený od správy majetku. Je to cieľom rýchlej novely zákona o súdoch, ktorú dnes schválila vláda. Najvyšší súd tak dobieha stav, ktorý už platí napríklad u prezidenta SR, na Ústavnom súde či v Súdnej rade SR, kde verejný činiteľ nie je správcom štátneho majetku a túto činnosť zabezpečujú obslužné útvary – kancelárie. Tú bude mať po novom aj NS.

Po výhradách EK sa opäť novelizuje zákon o EIA
17. augusta (TASR) - Slovensko po kritike zo strany Európskej komisie opäť mení legislatívu o posudzovaní vplyvov na životné prostredie, tzv. EIA. Vláda dnes schválila novelu zákona, ktorá reaguje na niektoré jej výhrady.

Prevoz mŕtvych tiel po odbere orgánov by mohol hradiť ÚDZS
17. augusta (TASR) - Prevozy mŕtvych tiel po odbere orgánov z transplantačného centra na miesto pohrebu by mohol po novom hradiť Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Počíta s tým návrh zákona o odberoch a transplantáciách orgánov z dielne Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR, ktorý dnes schválila vláda.

Na hliadkovanie vo vlakoch bude potrebný súhlas prepravcu
17. augusta (TASR) – Dohľad nad verejným poriadkom vo vlakoch a na železničných staniciach bude môcť v budúcnosti mať iba polícia alebo osoba určená prevádzkovateľom dráhy či prepravcom. Takúto zmenu zákona o dráhach dnes schválila vláda.

Vývoz liekov zo Slovenska sa má skončiť, kabinet schválil nové pravidlá 
17. augusta (TASR) - Vláda dnes odobrila zmenu legislatívy pre chýbajúce lieky pre slovenských pacientov. Novela zákona o liekoch z dielne ministerstva zdravotníctva prináša viacero opatrení, ktoré majú zabrániť ich reexportu. Len vlani sa zo Slovenska vyviezli lieky asi za 280 miliónov eur. Po novom preto budú môcť tie hradené z verejného zdravotného poistenia vyvážať len ich výrobcovia a držitelia registrácií, nie distribučné firmy. Odhaduje sa, že asi 130 z nich lieky do lekární nedodávalo.

V dozorných radách zdravotných poisťovní môžu byť aj ľudia z NBS a NKÚ
17. augusta (TASR) - V dozorných radách zdravotných poisťovní budú môcť po novom sedieť aj zamestnanci Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR a Národnej banky Slovenska (NBS). Vláda dnes schválila novelu zákona o zdravotných poisťovaniach, ktorá rozširuje okruh potenciálnych členov rád.

Slovensko podpíše dodatkový protokol k Dohovoru Rady Európy
17. augusta (TASR) – Slovensko podpíše dodatkový protokol k Dohovoru Rady Európy o predchádzaní terorizmu, ktorý reaguje na novodobý fenomén takzvaných cudzích bojovníkov. Súhlas s tým vyslovila vláda SR na svojom dnešnom zasadnutí.

Spolupráca medzi SR a Izraelom v oblasti vzdelávania bude pokračovať
17. augusta (TASR) – Spolupráca medzi Slovenskom a Izraelom v oblasti školstva, vedy, kultúry, mládeže a športu bude pokračovať aj najbližšie tri roky. Rozhodla o tom dnes vláda SR, ktorá schválila program spolupráce medzi oboma štátmi. Program nadväzuje na spoluprácu v rokoch 2013 až 2016.

Z elektrických zariadení zmiznú štyri nebezpečné látky
17. augusta (TASR) - Z elektrických a elektronických zariadení majú vymiznúť štyri nebezpečné látky. Vláda dnes schválila novelu zákona o obmedzení ich používania. Reagovala tak na európsku legislatívu.

Vymenila viacerých členov Rady vlády SR pre protidrogovú politiku
17. augusta (TASR) - Kabinet dnes odsúhlasil personálne výmeny v Rade vlády SR pre protidrogovú politiku. Tie vyplynuli zo zmien na ministerských postoch po marcových parlamentných voľbách. Noví ministri tak v rade nahradili svojich predchodcov.

Kabinet odvolal Erika Tomáša z postu štátneho tajomníka MŠVVaŠ
17. augusta (TASR) - Erik Tomáš už nebude štátnym tajomníkom ministerstva školstva. Dnes ho z tohto postu odvolala vláda SR. Tomáš v pondelok 15. augusta prostredníctvom sociálnej siete Facebook avizoval, že vo funkcii končí a vracia sa k predsedovi vlády Robertovi Ficovi (Smer-SD), ktorému bude robiť poradcu pre médiá.

Novým vedúcim služobného úradu na ministerstve obrany je Ján Hoľko
17. augusta (TASR) – Ministerstvo obrany bude mať nového vedúceho služobného úradu. Vláda dnes z tejto funkcie odvolala Jozefa Hudáka. Nahradí ho Ján Hoľko, ktorý na post nastúpi vo štvrtok (18.8.).

Zdravotné poisťovne boli vlani v zisku 19,4 milióna eur
17. augusta (TASR) – Zdravotné poisťovne na Slovensku dosiahli vlani dohromady zisk 19,4 milióna eur. V porovnaní s rokom predtým je to o milióny eur viac. Najlepšie dopadla štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP), vyplýva to zo správy Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS), ktorú dnes vzala na vedomie vláda.


NÁRODNA RADA

Časové obmedzenia pre poslancov by sa mohli týkať aj vedenia parlamentu
16. augusta (TASR) - Poslancom Národnej rady SR by mohlo zostať právo prihlásiť sa do rozpravy dvakrát, písomne aj ústne. Zhodujú sa na tom podpredsedovia parlamentu Béla Bugár (Most-Híd) a Andrej Hrnčiar. Bugár je tiež za to, aby mali vystúpenie obmedzené časovo nielen poslanci, ale aj vedenie parlamentu, čo v návrhu šéfa parlamentu Andreja Danka (SNS) nie je.

Integritu policajtov by mala chrániť nová Rada, zriadiť ju chce opozícia
21. augusta (TASR) - Integritu policajného zboru najmä v trestnoprávnych veciach by mala chrániť Rada pre integritu policajného zboru. Malo by ísť o nezávislý orgán zložený zo siedmich členov, ktorý bude disponovať aj potrebnými kompetenciami. Zriadenie rady navrhujú opoziční poslanci Miroslav Beblavý, Katarína Macháčková, Simona Petrík (všetci nezaradení) a Viera Dubačová (OĽaNO-NOVA) v novele zákona o Policajnom zbore. "Cieľom je vytvoriť podmienky pre ochranu integrity policajného zboru, ako aj postupu prokurátorov najmä v trestnoprávnych veciach," vysvetľujú predkladatelia. Zmenou chcú pomôcť posilneniu dôvery verejnosti v nestranné fungovanie základných zložiek štátu.

J. Viskupič navrhuje zrušiť koncesií a financovanie RTVS naviazať na HDP
21. augusta (TASR) - Financovanie Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) by malo byť viazané na hrubý domáci produkt (HDP). Navrhuje to poslanec Národnej rady SR za OĽaNO-NOVA Jozef Viskupič. Zmenou zákona o RTVS by tak zrušil úhradu za služby verejnosti poskytované RTVS, tzv. koncesionárske poplatky. Tie dnes musí platiť každý odberateľ elektriny bez ohľadu na to, či sleduje alebo počúva vysielanie RTVS.

Kotlebovci žiadajú znížiť počet poslancov zo 150 na 100, nie sú prví
21. augusta (TASR) - Počet poslancov Národnej rady SR by sa mal znížiť zo 150 na 100. Navrhujú to poslanci Ľudovej strany Naše Slovensko. Sľubujú si od toho finančnú úsporu aj efektívnejšiu prácu poslancov Národnej rady SR. Na zmenu Ústavy SR je potrebných aspoň 90 hlasov. Bez spojenia koalície a opozície návrh neprejde.

Poslanci Mosta-Híd chcú cyklistom povoliť jazdu s 0,5 promile
21. augusta (TASR) - Cyklisti by mohli mať povolené minimálne množstvo alkoholu, ktoré ešte neovplyvní bezpečnosť cestnej premávky. Poslanci Mosta-Híd Tibor Bastrnák a Gábor Gál považujú za takéto množstvo 0,5 promile. Odvolávajú sa na vedecké zistenia. Výnimku z nulovej tolerancie navrhujú v novele zákona o cestnej premávke. Týkala by sa len cyklistov, ktorí jazdia v zastavanom území obce alebo na cestičke pre cyklistov. Neplatila pre cyklistov na bicykli s pomocným motorčekom.


Pozn.:

Predsedníčka NS D.Švecová chce pôsobiť vo funkcii aj po dosiahnutí veku 65 rokov
15. augusta (TASR)- Daniela Švecová chce pôsobiť v čele Najvyššieho súdu (NS) SR aj po dosiahnutí veku 65 rokov. Nepriamo to potvrdil hovorca súdu Boris Urbančík. O jej zotrvaní v sudcovskej funkcii a tým aj vo funkcii predsedu NS SR bude rozhodovať Súdna rada a prezident SR Andrej Kiska.

ESĽP: Slovensko nedostatočne vyšetrilo policajné násilie voči rómskemu chlapcovi
18. augusta (TASR) – Prípad policajného násilia voči rómskemu chlapcovi, ku ktorému malo dôjsť v roku 2010 na policajnej stanici v jednej z obcí v okolí Košíc, nebol dostatočne vyšetrený. Skonštatoval to Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP), na jeho verdikt dnes upozornila Poradňa pre občianske a ľudské práva, ktorá poskytla tomuto sťažovateľovi právnu pomoc. Rozsudok v prípade Adam proti Slovenskej republike bol vyhlásený 27. júla. Dnes mladý muž mal v čase údajného incidentu 16 rokov. Podľa jeho právnej zástupkyne Vandy Durbákovej ESĽP potvrdil, že slovenské štátne orgány pri vyšetrovaní zlyhali, čím vážnym spôsobom zasiahli do jeho práv.

MS SR: V prehratých sporoch vyplatilo za rok a pol odškodné takmer štvrť milióna
18. augusta (TASR) – Odškodnenie vo výške bezmála štvrť milióna eur muselo vyplatiť ministerstvo spravodlivosti za posledného jeden a pol roka v prehratých súdnych sporoch. Najčastejšie pre chyby súdov, orgánov činných v trestnom konaní a súdnych exekútorov. Od začiatku roka 2015 prehralo celkom 43 takýchto sporov, suma vyplatených náhrad predstavuje 241.588 eur. Hovorca ministerstva Peter Bubla vysvetlil, že nejde o nepriaznivú bilanciu.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk