30.8.2016
ID: 3448upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Možnosť odbočiť doprava na červenú, minimálna vzdialenosť 1,5 metra pri predbiehaní motocyklistov či cyklistov alebo zákaz vydania rovnakého evidenčného čísla, ako malo ukradnuté vozidlo. Aj tieto zmeny navrhujú poslanci Miroslav Ivan, Juraj Droba a Vladimír Sloboda (všetci SaS) v novele zákona o cestnej premávke. Národná rada (NR) SR by sa ich návrhom mala zaoberať už na septembrovej schôdzi.

VLÁDA

Podpora pre okres Sabinov ide aj na vytváranie sociálnych podnikov
22. augusta (TASR) – Na podporu konkrétnych projektových zámerov v rámci Akčného plánu rozvoja okresu Sabinov dnes vláda do roku 2020 vyčlenila regionálny príspevok v sume 3,84 milióna eur. Z neho je na tento rok určených 500.000 eur, na ďalší rok 850.000 eur.

Akčný plán rozvoja okresu Sabinov podporí tvorbu 1115 pracovných miest
22. augusta (TASR) - Zníženie miery nezamestnanosti v okrese Sabinov podporou vytvorenia 1115 nových pracovných miest do roku 2020 je hlavným cieľom akčného plánu, ktorý dnes na svojom výjazdovom rokovaní v Sabinove schválil vládny kabinet.

Podporí obnovu bývalých kúpeľov v Sobranciach
23. augusta (TASR) – Súčasťou Akčného plánu rozvoja okresu Sobrance, ktorý dnes schválila vláda, je podpora obnovy miestnych kúpeľov. Projekt vybudovania Liečebného, relaxačného a rekreačného centra v Sobranciach zahŕňa vytvorenie pavilónu pre 140 kúpeľných hostí v prvej fáze a v druhej fáze navýšenie kapacity o ďalších 62 kúpeľných hostí. Celkové náklady predstavujú podľa akčného plánu 20 miliónov eur. Z dnes schváleného regionálneho príspevku bolo vyčlenených na štúdiu realizovateľnosti 30.000 eur a na podporu samotného projektu ďalších 200.000 eur.

V okrese Sobrance má do roku 2020 pribudnúť 1225 pracovných miest
23. augusta (TASR) – Akčný plán rozvoja okresu Sobrance dnes schválil vládny kabinet s cieľom znížiť mieru nezamestnanosti v tomto regióne podporou vytvorenia 1225 nových pracovných miest do roku 2020. Celková odhadovaná investícia v tomto období pre okres je približne 69 miliónov eur.

V okrese Trebišov má do roku 2020 vzniknúť vyše 1500 pracovných miest
24. augusta (TASR) – V okrese Trebišov by malo do roku 2020 pribudnúť 1540 nových pracovných miest. Vyplýva to z akčného plánu rozvoja tohto okresu, ktorý s cieľom znížiť vysokú nezamestnanosť dnes na výjazdovom zasadnutí v Trebišove schválil vládny kabinet. Vláda zároveň schválila regionálny príspevok pre okres do roku 2020 vo výške 5.815.000 eur. Celková odhadovaná finančná investícia v regióne v priebehu piatich rokov je 114.426.000 eur. Z toho predpokladané krytie z verejných zdrojov je vo výške 83.053.000 eur a z ostatných a vlastných zdrojov 31.373.000 eur.


NÁRODNA RADA

Skupina poslancov navrhuje, aby vodiči mohli odbočiť doprava na červenú
22. augusta (TASR) – Možnosť odbočiť doprava na červenú, minimálna vzdialenosť 1,5 metra pri predbiehaní motocyklistov či cyklistov alebo zákaz vydania rovnakého evidenčného čísla, ako malo ukradnuté vozidlo. Aj tieto zmeny navrhujú poslanci Miroslav Ivan, Juraj Droba a Vladimír Sloboda (všetci SaS) v novele zákona o cestnej premávke. Národná rada (NR) SR by sa ich návrhom mala zaoberať už na septembrovej schôdzi.

Poslancov čaká po prázdninách vyše 60 zákonov a odvolávanie Fica a Kaliňáka
24. augusta (TASR) - Poslanci Národnej rady SR sa po prázdninách vrátia do svojich lavíc. V septembri ich čakajú nielen návrhy zákonov, ale aj opozičné pokusy o odvolanie premiéra Roberta Fica a ministra vnútra Roberta Kaliňáka (obaja Smer-SD). Riadna schôdza parlamentu sa začne v utorok 6. septembra. Zvoláva ju predseda parlamentu Andrej Danko (SNS).

OĽaNO navrhuje pre zákony s dosahom na podnikateľov jednotnú účinnosť
27. augusta (TASR) - Všetky prijímané zákony, ktoré majú mať dosah na podnikateľské prostredie, by mali byť účinné od 1. januára roku, ktorý nasleduje po prijatí zákona. Navrhujú to poslanci Národnej rady SR za hnutie OĽaNO-NOVA v novele zákona o tvorbe právnych predpisov, ktorú predložili na septembrovú schôdzu.


OSTATNÉ

ŠÚ SR: Chce znížiť administratívnu záťaž obyvateľov pri sčítaní v roku 2021
22. augusta (TASR) - Sčítanie obyvateľov, domov a bytov v roku 2021 bude mať charakter integrovaného sčítania založeného na využití údajov získaných z administratívnych zdrojov (najmä registrov) a terénneho zisťovania. TASR o tom informoval hovorca Štatistického úradu (ŠÚ) SR Marián Jánošík. Integrované sčítanie kombinuje výhody tradičného sčítania a sčítania postaveného na administratívnych zdrojoch dát.

Ministri spravodlivosti EÚ sa zhodli na potrebe potláčať rastúci radikalizmus
23. augusta (TASR) - Krajiny Európskej únie sú do budúcnosti pripravené urobiť maximum pre to, aby dokázali potlačiť a marginalizovať narastajúce radikálne a extrémistické sily. V spoločnom vyhlásení to dnes deklarovali ministri spravodlivosti členských krajín, ktorí sa v Bratislave zúčastňujú dvojdňovej ministerskej konferencie pri príležitosti Európskeho dňa pamiatky obetí totalitných režimov.

MV SR: Diskutuje s koaličnými partnermi o podobe inšpekcie
24. augusta (TASR) – Ministerstvo vnútra (MV) SR vedie diskusie s koaličnými partnermi o podobe inšpekcie, ktorá v súčasnosti vyšetruje policajtov. Zdôrazňuje však, že inšpekcia MV SR dnes patrí medzi najnezávislejšie v rámci Európy. TASR informovala hovorkyňa MV SR Andrea Dobiášová.

Študentov bilingválnych škôl čaká maturita z cudzieho jazyka na úrovni C1
26. augusta (TASR) - Žiaci bilingválnych škôl budú maturovať po novom. Od školského roka 2016/2017 absolvujú maturitu z cudzieho jazyka na vyššej úrovni – C1.

MO SR: Začína výber prvých 50 dobrovoľníkov pre aktívne vojenské zálohy
26. augusta (TASR) – Slovensko bude mať k dispozícii okrem profesionálnych vojakov aj aktívne zálohy. Ministerstvo obrany spúšťa proces ich výberu. V prvej fáze hľadá 50 záujemcov spomedzi vojakov v zálohe. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave to uviedol minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS) a náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Milan Maxim.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk