26.9.2016
ID: 3471upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Zlepšiť dostupnosť možnosti oddlženia pre tých, ktorí sa z vlastnej viny alebo iných dôvodov ocitli v dlhovej pasci a nevedia sa z nej samo dostať - to je hlavný cieľ zmien v osobnom bankrote, ktoré schválila vláda.

VLÁDA

Exekúcie majú byť efektívnejšie
21. septembra (TASR) – Skoncovať s donekonečna otvorenými exekučnými konaniami, odbremenenie súdov od exekučnej agendy a tým pádom zlepšenie prístupu k spravodlivosti. To je cieľom zmien v Exekučnom poriadku, ktoré dnes schválila vláda.

Osobný bankrot by mal byť dostupnejší
21. septembra (TASR) – Zlepšiť dostupnosť možnosti oddlženia pre tých, ktorí sa z vlastnej viny alebo iných dôvodov ocitli v dlhovej pasci a nevedia sa z nej samo dostať - to je hlavný cieľ zmien v osobnom bankrote, ktoré dnes schválila vláda.

Poberatelia dávok v hmotnej núdzi by mali mať zakázané hrať hazardné hry
21. septembra (TASR) - Poberatelia dávok v hmotnej núdzi si zrejme od budúceho roka hazardné hry na Slovensku nezahrajú. Vláda dnes totiž schválila novelu zákona o hazardných hrách, v ktorej Ministerstvo financií (MF) SR navrhuje vytvoriť register, v ktorom budú evidovaní poberatelia dávok v hmotnej núdzi.

Zákon o štátnej službe prinesie profesionálnu odpolitizovanú štátnu správu
21. septembra (TASR) – Ohlasovaná reforma štátnej služby je o krok bližšie k realite. Vláda SR dnes schválila návrh nového zákona, ktorý má nahradiť doterajšiu právnu úpravu štátnozamestnaneckých vzťahov z roku 2009.

Poistencom majú ubudnúť povinnosti, staré preukazy už vracať nebudú
21. septembra (TASR) - Ľudia by v prípade zmeny zdravotnej poisťovne nemuseli viac vracať svoje staré preukazy poistenca. Ministerstvo zdravotníctva v novele zákona o zdravotnom poistení navrhuje túto povinnosť, za ktorej nesplnenie hrozí sankcia do 165 eur, vypustiť. Podľa rezortu ide o nadbytočnú a zbytočne zaťažujúcu povinnosť. Návrh dnes schválila vláda SR

O pôžičku z FNPV budú môcť žiadať aj mladí výskumní pracovníci
21. septembra (TASR) - Fond na podporu vzdelávania (FNPV), ktorý poskytuje pôžičky študentom a učiteľom, čakajú zmeny. Upraví sa napríklad spôsob výpočtu úrokovej sadzby poskytovaných pôžičiek či rozšíri sa okruh žiadateľov o pôžičku. Vyplýva to z novely zákona o FNPV, ktorú dnes schválila vláda.

Stanovila pravidlá pre náhrady škody pri porušovaní súťažného práva
21. septembra (TASR) – Európska únia zjednocuje pravidlá pre nároky plynúce z náhrady škody spôsobenej, respektíve utrpenej v dôsledku porušenia ustanovení práva hospodárskej súťaže členských štátov a EÚ. Tie majú byť po novom konzistentné, čo zabezpečuje európska smernica, ktorú Slovensko preberá do svojho právneho poriadku.

Vznikne Rada vlády SR pre krajanské otázky
21. septembra (TASR) – Starostlivosť o Slovákov žijúcich v zahraničí bude náplňou práce nového medzirezortného orgánu - Rady vlády SR pre krajanské otázky. Jej vznik odsúhlasili ministri na dnešnom zasadnutí vlády.

Schválila zmeny na slovensko-maďarskej štátnej hranici na rieke Ipeľ
21. septembra (TASR) – Štátna hranica medzi Slovenskou republikou a Maďarskom sa má posunúť. Zmeny, ktoré súvisia s vodohospodárskymi úpravami rieky Ipeľ, dnes odobrila vláda SR.


NÁRODNA RADA

Poslanci nezrušili koncesionárske poplatky
20. septembra (TASR) - Úhrada za služby verejnosti poskytované RTVS, tzv. koncesionárske poplatky, sa nezrušia. Poslanci Národnej rady SR dnes totiž odmietli novelu zákona o Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS), ktorou chcel Jozef Viskupič (OĽaNO-NOVA) koncesie zrušiť a viazať financovanie RTVS na hrubý domáci produkt (HDP).

Sociálny výbor skontroluje 19 resocializačných zariadení
20. septembra (TASR) - Poslanci parlamentného sociálneho výboru skontrolujú 19 resocializačných zariadení, ktoré majú akreditáciu od štátu, vrátane galantského strediska Čistý deň. Rozhodli o tom na dnešnom rokovaní výboru.

Prokuratúra si plnila zákonné úlohy, kvalita rozhodovania sa zlepšila
20. septembra (TASR) - Prokuratúra si svoje úlohy, ktoré jej ukladali zákony a uznesenia vlády, v roku 2015 splnila. Uvádza sa to v správe o činnosti prokuratúry za minulý rok, ktorú dnes poslanci 77 hlasmi vzali na vedomie s tým, že sa zlepšila rýchlosť trestného konania, podarilo sa ukončiť veľkú časť vecí, kde vyšetrovanie trvalo viac ako dva roky, a zlepšila sa aj kvalita rozhodovania.

Počet nápadu trestných vecí klesá, najvyšší je v Bratislavskom kraji
20. septembra (TASR) - Minulý rok bolo zaevidovaných na všetkých okresných a krajských prokuratúrach v trestných registroch celkovo 143.869 nových vecí, z toho bolo 77.459 trestných vecí a 66.410 podaní. Vyplýva to zo správy o činnosti prokuratúry za rok 2015, ktorú v pléne Národnej rady SR na úvod deviateho rokovacieho dňa deviatej schôdze parlamentu predniesol prvý námestník generálneho prokurátora René Vanek.

Poskytovanie údajov o študentoch aj ústrediu práce povinné nebude
21. septembra (TASR) - Povinnosť pre ministerstvo školstva poskytovať údaje z centrálneho registra študentov okrem Sociálnej poisťovni aj Ústrediu práce, sociálnych vecí a rodiny SR sa zavádzať nebude. Plénum Národnej rady SR dnes nepodporilo návrh novely zákona o vysokých školách, ktorú predložili opoziční poslanci Eugen Jurzyca, Martin Poliačik, Branislav Gröhling (všetci SaS) a Miroslav Beblavý (nezaradený).

Zámer OĽaNO-NOVA zjednotiť účinnosť zákonov pre podnikateľov neprešiel
21. septembra (TASR) - Zákony, ktoré majú mať dosah na podnikateľské prostredie, nebudú mať povinne jednotnú účinnosť od 1. januára. Väčšina pléna NR SR dnes nepodporila návrh novely zákona o tvorbe právnych predpisov, ktorú predložili poslanci z OĽaNO-NOVA.

Zámer SaS posilniť obce pri rozhodovaní o reklamných stavbách neprešiel
21. septembra (TASR) - Samosprávne kompetencie obcí a miest sa posilňovať nebudú. Plénum NR SR dnes nepodporilo návrh novely stavebného zákona od poslancov SaS, ktorým sa tiež mali stanoviť jednoduchšie pravidlá pre usmerňovanie vzhľadu exteriérov v jednotlivých lokalitách zo strany obcí.

Možnosť odbočiť vpravo na červenú sa zavádzať nebude
21. septembra (TASR) – Možnosť odbočiť doprava na červenú sa zavádzať nebude. Poslanci Národnej rady SR dnes totiž nepodporili návrh novely zákona o cestnej premávke od poslancov Miroslava Ivana, Juraja Drobu a Vladimíra Slobodu (všetci SaS), ktorá mala určiť aj minimálnu vzdialenosť 1,5 metra pri predbiehaní motocyklistov či cyklistov alebo zaviesť zákaz vydania rovnakého evidenčného čísla, ako malo ukradnuté vozidlo.

Povinnosť hodnotiť hlbinné vrty sa zavádzať nebude
21. septembra (TASR) - Povinnosť vykonať hodnotenie v rámci posudzovania vplyvov na životné prostredie aj pre hlbinné vrty sa zavádzať nebude. Poslanci Národnej rady (NR) SR dnes nepodporili návrh novely zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie z dielne poslancov Anny Zemanovej a Martina Klusa (obaja SaS).

Nevyplatenie faktúry novým trestným činom nebude
21. septembra (TASR) – Nevyplatenie faktúry nebude novou skutkovou podstatou trestného činu. Plénum Národnej rady SR dnes nepodporilo opozičný návrh novely Trestného zákona od hnutia OĽaNO-NOVA, ktorou chceli vytvoriť trestnoprávnu ochranu pre živnostníkov voči veľkým firmám, ktoré im nevyplácajú faktúry za vykonanú prácu.

Poslanci odobrili klimatickú dohodu z Paríža
21. septembra (TASR) – Slovenská republika sa zaväzuje k zníženiu emisií skleníkových plynov. Poslanci Národnej rady (NR) SR dnes 106 hlasmi odobrili ratifikáciu Parížskej dohody, celý proces zavŕši podpisom prezident SR Andrej Kiska.

Rada pre integritu policajného zboru sa zriaďovať nebude
22. septembra (TASR) - Rada pre integritu policajného zboru sa zriaďovať nebude. Poslanci NR SR dnes nepodporili návrh novely zákona o Policajnom zbor SR od opozičných poslancov Miroslava Beblavého, Kataríny Macháčkovej, Simony Petrík (všetci nezaradení) a Viery Dubačovej (OĽaNO-NOVA), podľa ktorého mala rada chrániť integritu policajného zboru najmä v trestnoprávnych veciach. Malo ísť o nezávislý orgán zložený zo siedmich členov, ktorý by disponoval aj potrebnými kompetenciami.

Zámer presadiť hmotnú zodpovednosť verejných funkcionárov podporu nezískal
22. septembra (TASR) - Hmotná zodpovednosti verejných predstaviteľov za nezákonné používanie verejných zdrojov a zakotvenie zásady dobrého hospodára ako základného kritéria pre posudzovanie porušenia zákonnosti za zavádzať nebude. Väčšina pléna NR SR dnes nepodporila návrh novely zákona o zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci, ktorý predložili nezaradení poslanci Miroslav Beblavý, Katarína Macháčková a Simona Petrík.

ĽSNS neuspela, Ústava SR sa novelizovať nebude
22. septembra (TASR) - Dostať ochranu dreva do Ústavy SR a znížiť počet poslancov Národnej rady (NR) SR zo 150 na 100. To boli základné ciele dvoch noviel najvyššieho zákona štátu z dielne ĽSNS, ktoré dnes v pléne parlamentu nezískali podporu.

Zámer zadefinovať neprispôsobivé osoby a možnosť ich vykázania neprešiel
22. septembra (TASR) - Neprispôsobivé osoby sa v zákone definovať nebudú. Plénum NR SR dnes nepodporilo návrh zákona o ochrane pred neprispôsobivou osobou od poslancov Sme rodina Borisa Kollára, Milana Krajniaka, Petra Pčolinského a Adriany Pčolinskej.

Opozícia neuspela, samospráve ostáva pri voľbe riaditeľa školy právo veta
22. septembra (TASR) - Obce a vyššie územné celky, ktoré sú zriaďovateľmi škôl, neprídu o právo odmietnuť kandidáta na riaditeľa školy či školského zaradenia. Túto kompetenciu im chceli vziať opoziční poslanci z OĽaNO-NOVA a SaS, ich návrhy podobných noviel zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve však dnes plénum nepodporilo.

Opozícia neuspela, minister vnútra R. Kaliňák zostáva vo funkcii
23. septembra (TASR) - Ani druhý pokus opozície vysloviť nedôveru ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD) za daňovú kauzu Bašternák nevyšiel. Za jeho odvolanie dnes hlasovalo len 40 poslancov zo 120 prítomných. Na zosadenie člena vlády je potrebných minimálne 76 hlasov. Kaliňák ustál aj odvolávanie 7. júna.

Premiér R. Fico ostáva vo funkcii, koaliční poslanci ho podržali
23. septembra (TASR) - Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) ostáva vo svojej funkcii. Za jeho odvolanie, ktoré iniciovala opozícia pre jeho nečinnosť v daňovej kauze Bašternák, dnes hlasovalo len 36 poslancov zo 116 prítomných. Na vyslovenie nedôvery bolo potrebných minimálne 76 hlasov.


PREZIDENT

V Súdnej rade končí na vlastnú žiadosť J. Klučka
20. septembra (TASR) – V Súdnej rade sa udeje personálna zmena. O uvoľnenie z funkcie požiadal prezidenta SR Andreja Kisku jeden z jej osemnástich členov, Ján Klučka. Pre TASR to potvrdil hovorca prezidenta Roman Krpelan.


OSTATNÉ

SÚDNA RADA: Zvolila R. Procházku za kandidáta na sudcu Všeobecného súdu EÚ 
19. septembra (TASR) – Kandidátom Slovenska na post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ by sa mohol stať poslanec Národnej rady (NR) SR Radoslav Procházka (#Sieť). Jeho kandidatúru dnes schválila Súdna rada.

SÚDNA RADA: Zvolila dvoch kandidátov na ad hoc sudcov ESĽP
19. septembra (TASR) – Súdna rada zvolila ďalších dvoch kandidátov na ad hoc sudcov Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu. Na dnešnom zasadnutí v tajnej voľbe uspeli obaja navrhnutí nominanti, Tomáš Ľalík a Ondrej Laciak.

Zdravotné poisťovne posielajú naspäť doplatky za lieky desaťtisícom ľudí
19. septembra (TASR) - Zdravotné poisťovne opäť vracajú poistencom v rámci ochranného limitu na doplatky za lieky státisíce eur. Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) aj Dôvera už peniaze posielajú naspäť desaťtisícom ľudí. Poistenci ich dostanú automaticky na účet alebo poukážkou, nie je potrebné o ne žiadať.

MS SR: Posilňovanie kapacít Okresného súdu v Banskej Bystrici
23. septembra (TASR) – V súvislosti s očakávanými zmenami pri exekúciách a platobných rozkazoch vyhlásil Okresný súd v Banskej Bystrici výberové konanie na 20 miest vyšších súdnych úradníkov. Vybraní uchádzači budú súčasťou tímu nového špecializovaného pracoviska zameraného na vybavovanie exekučnej agendy a upomínacieho konania.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk