5.12.2016
ID: 3545upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Pravidlá pre náhradu škody pri porušovaní súťažného práva sa budú od 27. decembra meniť. EÚ totiž zjednocuje pravidlá pre nároky plynúce z náhrady škody spôsobenej, respektíve utrpenej v dôsledku porušenia ustanovení práva hospodárskej súťaže členských štátov a EÚ. Tie majú byť po novom konzistentné, čo zabezpečuje európska smernica, ktorú Slovensko preberá do svojho právneho poriadku. Ministerstvo spravodlivosti SR v tejto súvislosti vypracovalo zákon o niektorých pravidlách uplatňovania nárokov na náhradu škody vzniknutej porušením práva hospodárskej súťaže, ktorý 106 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR. Právna norma ustanovuje pravidlá pre účinné uplatňovanie náhrady škody vzniknutej porušovaním súťažného práva.

VLÁDA

Schválila návrh textu deklarácie k Mečiarovým amnestiám
Vláda navrhuje Národnej rade SR, aby prijala deklaráciu o amnestiách Vladimíra Mečiara z roku 1998. Na svojom dnešnom zasadnutí schválila návrh textu, ktorý predložil predseda vlády Robert Fico (Smer-SD).

Časť protiteroristických opatrení v OS SR sa v roku 2016 nezrealizovala
30. novembra (TASR) - Niektoré protiteroristické opatrenia, ktoré spadali pod Ozbrojené sily SR sa tento rok nezrealizovali. Dôvodom bol nedostatok finančných prostriedkov. Vyplýva to z informácie o návrhu postupu realizácie organizačných a personálnych opatrení v OS SR na boj proti terorizmu plánovaných na roky 2017 a 2018, ktorú dnes vláda vzala na vedomie.

Kandidátmi na udelenie štátnych vyznamenaní sú J. Kukura a B. Filan
30. novembra (TASR) – Pri príležitosti Dňa vzniku Slovenskej republiky, ktorý je štátnym sviatkom, by mali byť vyznamenaní herec a riaditeľ bratislavského Divadla Aréna Juraj Kukura a textár a spisovateľ Boris Filan. Návrh na udelenie štátnych vyznamenaní, ktorý bude predložený prezidentovi SR, schválila vláda na svojom dnešnom zasadnutí.

Slovensko sa budúci rok zúčastní na cvičení krízového manažmentu NATO
30. novembra (TASR) – Precvičenie procesu krízového riadenia NATO a členských krajín bude súčasťou cvičenia NATO CMX 2017, do ktorého sa zapojí aj Slovensko. Cvičenie sa uskutoční koncom budúceho roku. Vyplýva to z návrhu na zabezpečenie prípravy, vykonania a vyhodnotenia cvičenia, ktorý dnes odobrila vláda.

Odobrila nový štatút Rady vlády SR pre odborné vzdelávanie a prípravu
30. novembra (TASR) - Rada vlády SR pre odborné vzdelávanie a prípravu má nový štatút. Aktualizované znenie, ktoré odobrila vláda na svojom dnešnom rokovaní, napríklad rozširuje kompetencie Rady vo vzťahu k organizáciám v rámci odborného vzdelávania.


NÁRODNA RADA

Generálna prokuratúra bude hospodáriť s viac financiami
29. novembra (TASR) – Generálna prokuratúra (GP) SR minie na budúci rok viac finančných prostriedkov ako v tomto roku. Parlament dnes schválil návrh štátneho rozpočtu v tejto kapitole bez zmien. Vláda SR ho schválila 5. októbra.

FNPV čakajú zmeny, absolventom VŠ bude možné odpustiť časť pôžičky
29. novembra (TASR) - Fond na podporu vzdelávania (FNPV), ktorý poskytuje pôžičky študentom a učiteľom, čakajú od januára zmeny. Upraví sa napríklad spôsob výpočtu úrokovej sadzby poskytovaných pôžičiek či rozšíri sa okruh žiadateľov o pôžičku, napr. aj o mladých výskumných pracovníkov. Vyplýva to z návrhu novely zákona o FNPV, ktorú dnes 79 hlasmi schválil parlament.

Justícia si v budúcom roku polepší o 40 miliónov eur
29. novembra (TASR) – Slovenská justícia dostane ďalšiu finančnú injekciu. Po tohtoročnom zvýšení jej rozpočtu o 40 miliónov eur, môže ministerstvo spravodlivosti rátať v budúcom roku s ďalším finančným balíkom v rovnakej výške. Za dva roky tak rozpočet rezortu narastie o jednu štvrtinu. Parlament dnes schválil návrh štátneho rozpočtu bez zmien v kapitole ministerstva spravodlivosti.

Poslanci odobrili efektívnejšie exekúcie, chcú odbremeniť súdy
29. novembra (TASR) – Skoncovať s donekonečna otvorenými exekučnými konaniami, odbremenenie súdov od exekučnej agendy a tým zlepšenie prístupu k spravodlivosti. To je cieľom novely Exekučného poriadku, ktorú dnes 128 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR.

Cezhraničné vymáhanie pohľadávok v rámci EÚ má byť jednoduchšie
29. novembra (TASR) – Cezhraničné vymáhanie pohľadávok v občianskych a obchodných veciach má byť v krajinách Európskej únie ľahšie. Veritelia získali nový nástroj vo forme európskeho príkazu na zablokovanie účtov. Slovensko pristupuje k aplikácii nariadenia Európskeho parlamentu a Rady EÚ, ktoré nové konanie zaviedlo.

Poslanci schválili lepšiu dostupnosť osobného bankrotu
29. novembra (TASR) – Zlepšiť dostupnosť možnosti oddlženia pre tých, ktorí sa z vlastnej viny alebo iných dôvodov ocitli v dlhovej pasci a nevedia sa z nej dostať. To je hlavný cieľ novely zákona o konkurze a reštrukturalizácii, ktorú dnes 141 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR.

Pravidlá pre náhradu škody pri porušovaní súťažného práva sa zmenia
29. novembra (TASR) – Pravidlá pre náhradu škody pri porušovaní súťažného práva sa budú od 27. decembra meniť. EÚ totiž zjednocuje pravidlá pre nároky plynúce z náhrady škody spôsobenej, respektíve utrpenej v dôsledku porušenia ustanovení práva hospodárskej súťaže členských štátov a EÚ. Tie majú byť po novom konzistentné, čo zabezpečuje európska smernica, ktorú Slovensko preberá do svojho právneho poriadku. Ministerstvo spravodlivosti SR v tejto súvislosti vypracovalo zákon o niektorých pravidlách uplatňovania nárokov na náhradu škody vzniknutej porušením práva hospodárskej súťaže, ktorý dnes 106 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR. Právna norma ustanovuje pravidlá pre účinné uplatňovanie náhrady škody vzniknutej porušovaním súťažného práva.

Poslanci schválili zákon roka, deficit má klesnúť na 1,29 % HDP
29. novembra (TASR) - Deficit verejných financií má v budúcom roku dosiahnuť úroveň 1,29 % hrubého domáceho produktu (HDP). V ďalších rokoch má postupne klesať, v roku 2018 má dosiahnuť úroveň 0,44 % a v roku 2019 sa očakáva rozpočtový prebytok vo výške 0,16 % HDP.

Od januára sa zruší strop na platenie zdravotných odvodov
30. novembra (TASR) - Ľudia s vyššími príjmami budú na zdravotných odvodoch platiť viac. Maximálny vymeriavací základ pre výpočet odvodov do zdravotných poisťovní sa totiž od januára zruší. Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu Jozefa Valockého (Smer-SD) k novele zákona o zdravotnom poistení, ktorú dnes schválili poslanci Národnej rady (NR) SR.

Podpredsedníčkou Dozornej rady ÚDZS sa stala I. Pospíšilová
30. novembra (TASR) - Podpredsedníčkou Dozornej rady Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) sa stala Iveta Pospíšilová, nominantka opozičnej SaS. Do funkcie ju dnes 124 hlasmi zvolili poslanci NR SR.

Poistencom ubudnú povinnosti, staré preukazy už vracať nebudú
30. novembra (TASR) - Ľudia už v prípade zmeny zdravotnej poisťovne viac nebudú mať povinnosť vracať svoje staré preukazy poistenca. Poslanci NR SR dnes totiž 95 hlasmi schválili novelu zákona o zdravotnom poistení s tým, že táto povinnosť, za ktorej nesplnenie v súčasnosti hrozí pokuta do 165 eur, sa od januára ruší. Podľa rezortu ide o nadbytočný a zbytočne zaťažujúci úkon.

Podmienky na registráciu cirkvi a náboženskej spoločnosti sa sprísnia 
30. novembra (TASR) - Podmienky na registráciu cirkvi alebo náboženskej spoločnosti sa od januára sprísnia. Poslanci dnes totiž schválili novelu o slobode náboženskej viery a postavení cirkví a náboženských spoločností z dielne SNS.

Rodičia si budú môcť vybrať z niekoľkých služieb starostlivosti o deti
30. novembra (TASR) - Rodičia si budú môcť vybrať z niekoľkých služieb starostlivosti o svoje deti. Vyplýva to z novely zákona o sociálnych službách, ktorú dnes definitívne schválil parlament.

Príspevok na opatrovanie ŤZP stúpne o 27,10 eura
30. novembra (TASR) - Úprava výšky peňažného príspevku na opatrovanie ťažko zdravotne postihnutých (ŤZP), zvýšenie ochrany príjmu, ako aj predĺženie obdobia dôchodkového poistenia pre opatrovateľov. Toto sú zmeny, ktoré prinesie novela zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ŤZP, ktorú dnes definitívne schválil parlament. Na rokovanie ju predložilo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, pričom právnou normou sa upravujú aj ďalšie zákony.


PREZIDENT

Na miesto J. Kľučku v Súdnej rade vymenoval P. Žilinčíka
28. novembra (TASR) – Prezident SR Andrej Kiska odvolal na základe žiadosti o predčasné ukončenie Jána Klučku z funkcie člena Súdnej rady. Zároveň vymenoval jeho nástupcu Pavla Žilinčíka. Informoval o tom poradca prezidenta pre komunikáciu Roman Krpelan.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk