19.12.2016
ID: 3559upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Ľudia s vyššími príjmami budú na zdravotných odvodoch platiť viac. Maximálny vymeriavací základ pre výpočet odvodov do zdravotných poisťovní sa totiž od januára zruší. Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu Jozefa Valockého (Smer-SD) k novele zákona o zdravotnom poistení, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska.

VLÁDA

Odmeny obvinených a odsúdených za prácu sa v roku 2017 zvýšia
14. decembra (TASR) – Odmeny väzňov za prácu v slovenských väzniciach sa zvýšia. O ich valorizácii, ktorá prichádza po dvoch rokoch, rozhodla vláda na svojom dnešnom zasadnutí.

Igelitové tašky nemajú byť zadarmo, Slovák ich ročne použije stovky
14. decembra (TASR) - Spotreba plastových tašiek sa má znížiť, vláda dnes odsúhlasila novelu zákona o odpadoch, ktorá prináša ich spoplatnenie. Obchodníci by ich tak od roku 2019 nemohli k nákupom dávať zadarmo, zároveň majú viesť aj evidenciu. Na jedného Slováka pripadá podľa organizácie Envi-pak ročne spotreba 466 tašiek, kým priemerná spotreba v EÚ je okolo 200 tašiek na občana.

V roku 2017 ju čaká 86 legislatívnych úloh
14. decembra (TASR) - Vládu čaká v roku 2017 celkom 86 legislatívnych úloh. Ich splnenie predpokladá plán, ktorý dnes schválili ministri. V nasledujúcom roku by malo byť prijatých 68 návrhov zákonov, 17 návrhov nariadení vlády a jeden návrh legislatívneho zámeru zákona.

Štát preplatí povodňové zabezpečovacie a záchranné práce
14. decembra (TASR) - Štát preplatí povodňové zabezpečovacie a záchranné práce, ktoré si vyžiadali povodne počas prvého polroka 2016. Ide o sumu 896.114 eur. Vláda dnes odsúhlasila uvoľnenie prostriedkov zo štátnej pokladnice.

Štát požičia košickej univerzite na likvidáciu škôd po požiari 3 mil. eur
14. decembra (TASR) - Štát požičia Univerzite Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach bezúročne tri milióny eur na likvidáciu škôd, ktoré vznikli po rozsiahlom požiari v budove Prírodovedeckej fakulty. Návratnú finančnú výpomoc dnes odsúhlasila vláda. Škola ju bude splácať tri roky.


NÁRODNA RADA

Pracovná skupina na zmenu zákona o konflikte záujmov by mala zasadať vo februári
14. decembra (TASR) - Pracovná skupina, ktorá má pripraviť novelu zákona o konflikte záujmov, by sa mala zísť vo februári počas prvej novoročnej schôdze Národnej rady (NR) SR. TASR to potvrdil predseda parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Martin Poliačik (SaS).


PREZIDENT

Od januára sa zruší strop na platenie zdravotných odvodov
15. decembra (TASR) - Ľudia s vyššími príjmami budú na zdravotných odvodoch platiť viac. Maximálny vymeriavací základ pre výpočet odvodov do zdravotných poisťovní sa totiž od januára zruší. Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu Jozefa Valockého (Smer-SD) k novele zákona o zdravotnom poistení, ktorú dnes podpísal prezident SR Andrej Kiska.

Futbal a hokej budú vyňaté zo spoločného finančného koláča
15. decembra (TASR) - Futbal a ľadový hokej budú vyňaté zo spoločného finančného koláča pre národné športové zväzy a budú mať zákonom samostatne garantovaný minimálny podiel. Vyplýva to z novely zákona o športe, ktorú dnes podpísal prezident SR Andrej Kiska.

FNPV čakajú zmeny, absolventom VŠ bude možné odpustiť časť pôžičky
15. decembra (TASR) - Fond na podporu vzdelávania (FNPV), ktorý poskytuje pôžičky študentom a učiteľom, čakajú od januára zmeny. Upraví sa napríklad spôsob výpočtu úrokovej sadzby poskytovaných pôžičiek či rozšíri sa okruh žiadateľov o pôžičku, napr. aj o mladých výskumných pracovníkov. Vyplýva to z návrhu novely zákona o FNPV, ktorú dnes podpísal prezident SR Andrej Kiska.

Definitívne nepodpísal zmeny v Rokovacom poriadku NR SR
15. decembra (TASR) – Prezident SR Andrej Kiska sa rozhodol nepodpísať novelu Rokovacieho poriadku Národnej rady SR schválenú 6. decembra tohto roku. Informoval o tom Martin Lipták z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR.


OSTATNÉ:

Lídri inštitúcií EÚ podpísali spoločné vyhlásenie o legislatívnych prioritách
13. decembra (TASR) - Spoločné vyhlásenie o legislatívnych prioritách Európskej únie na rok 2017 podpísali dnes prvýkrát najvyšší predstavitelia troch európskych inštitúcií. Za slovenské predsedníctvo v Rade EÚ dokument podpísal v Štrasburgu premiér Robert Fico. Svoj podpis pridali predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz a predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker.

Súdna rada SR sa ešte nevyjadruje k odmietnutiu R. Procházku
13. decembra (TASR) - Súdna rada (SR) SR ešte nemá oficiálnu informáciu o tom, že v Luxemburgu odmietli kandidatúru Radoslava Procházku na post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ. K rozhodnutiu sa preto podľa Kancelárie Súdnej rady SR nie je možné vyjadriť.

NS SR: Najvyšší súd bude spolupracovať so Slovenskou informačnou službou
15. decembra (TASR) - Najvyšší súd (NS) SR bude v budúcnosti spolupracovať so Slovenskou informačnou službou (SIS). Na dnešnom stretnutí sa na tom dohodla predsedníčka NS SR Daniela Švecová s riaditeľom SIS Antonom Šafárikom.

ÚS SR: Prezident neporušil práva dvoch sudkýň, keď ich pre vek odvolal
15. decembra (TASR) – Základné právo dvoch bývalých sudkýň Marianny Reiffovej a Heleny Kožíkovej nebolo rozhodnutím prezidenta SR o ich odvolaní pre vek porušené. Rozhodol o tom dnes II. senát Ústavného súdu (ÚS) SR.

ÚS SR: I. Macejková nepodá návrh na disciplinárne konanie voči členom I. senátu
16. decembra (TASR) – Predsedníčka Ústavného súdu (ÚS) SR Ivetta Macejková nepodá návrh na disciplinárne konanie voči sudcom I. senátu ÚS SR. Podnet na takýto návrh podal koncom októbra prezident SR Andrej Kiska v súvislosti s rozhodovaním vo veci sťažnosti skupiny odmietnutých kandidátov na sudcov ÚS SR. Svoje rozhodnutie dnes zverejnila predsedníčka ÚS SR potom, ako o ňom informovala hlavu štátu.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk