20.11.2015
ID: 3111upozornenie pre užívateľov

ÚS SR: Pozastavená zmena pravidiel volieb do Súdnej rady je protiústavná

Ústavný súd SR rozhodol, že zmena pravidiel pre voľby do Súdnej rady SR, ktorú mala zaviesť novela zákona od roku 2012, je v rozpore s Ústavou SR. Príslušné ustanovenia, ktoré schválila Národná rada SR za vlády premiérky Ivety Radičovej, napadli vtedy opoziční poslanci NR SR za Smer-SD. Následne ÚS v marci 2012 pozastavil ich účinnosť.

Novela spojená so zákonom o sudcoch a prísediacich zavádzala pre voľbu členov Súdnej rady osem volebných obvodov, pričom v každom sa mal zvoliť jeden člen. Menilo sa tým pravidlo voľby ôsmich členov rady v jednom volebnom obvode v rámci celého Slovenska. "Právo sudcu voliť ôsmich členov Súdnej rady sa teda malo zúžiť na právo sudcu voliť jediného člena Súdnej rady vo svojom volebnom obvode," uvádzal v roku 2012 poslanec NR SR za Smer-SD Róbert Madej. Z Ústavy SR pritom podľa neho jasne vyplýva, že ôsmich členov Súdnej rady volia všetci sudcovia SR.

ÚS SR zároveň prijal na ďalšie konanie návrh skupiny opozičných poslancov NR SR na posúdenie súladu novely zákona o odpadoch s Ústavou SR a so Zmluvou o Európskej únii.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk