20.11.2015
ID: 3112upozornenie pre užívateľov

Ústavný súd SR spúšťa elektronické služby pre občanov

V konaní pred Ústavným súdom (ÚS) SR budú môcť občania SR od konca novembra využívať elektronické služby. Umožní im to projekt s názvom Elektronizácia služieb ÚS SR, ktorého realizácia končí v týchto dňoch. Jeho cieľom je aj väčšia dostupnosť informácií o konaniach pre ich účastníkov a elektronizácia interných procesov, čím sa zrýchli a zefektívni priebeh konaní pred ÚS.

Náklady projektu, ktorý trval dva roky a je financovaný z eurofondov, sú zhruba 3,5 milióna eur. "Dosiahnutie vytýčených cieľov projektu sa premietne do zavedenia elektronickej komunikácie s účastníkmi konania, a to od podania žiadosti alebo návrhu na začatie konania cez elektronické prideľovanie spisov, sprístupňovania spisov, resp. jeho častí, v elektronickej podobe účastníkom konania, až po elektronické rozhodnutia a elektronické doručovanie verejných listín," informoval vedúci Kancelárie ÚS Ivan Mikuš.

Od konca novembra bude spustená aj nová webová stránka ÚS SR - www.ustavnysud.sk, v prevádzke bude pritom istý čas aj doterajšia webstránka www.concourt.sk. Fyzické a právnické osoby budú môcť v komunikácii s ÚS využívať elektronické formuláre na podanie na začatie konania pred ÚS, na jeho doplnenie, ďalej na žiadosť o informáciu podľa infozákona, či na podanie sťažnosti podľa zákona o sťažnostiach. Navrhovateľom a sťažovateľom pred ÚS bude umožnené sledovať priebeh a stav činností, ktoré majú vzťah k ich podaniu. "V tejto súvislosti bude možné využiť elektronický formulár na informovanie sa o stave konania pred ÚS SR, vybavenia sťažnosti a poskytnutia informácie. Podstatne efektívnejšie bude aj vyhľadávanie podaní a rozhodnutí ústavného súdu," priblížil hlavný analytik dodávateľa Michal Balaj.

Využitie elektronických formulárov s ich zaslaním budú môcť občania s elektronickým občianskym preukazom s prihlásením sa cez portál slovensko.sk alebo priamo cez privátnu zónu webstránky ÚS.

Projekt realizovala na základe verejného obstarávania spoločnosť Datalan.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk