28.4.2016
ID: 3310upozornenie pre užívateľov

Všeobecný súd Európskej únie sa pripravuje na príchod nových sudcov

Nová štruktúra, vytvorená z deviatich päťčlenných komôr sa zavedie v septembri

Text reformy súdnej architektúry Súdneho dvora Európskej únie[1], ktorá pozostáva z troch na seba nadväzujúcich etáp stanovuje, že najprv sa vymenuje dvanásť nových sudcov na Všeobecný súd Európskej únie, následne sa k nemu pripojí ďalších sedem sudcov z dôvodu začlenenia miest zo súčasného Súdu pre verejnú službu, čím sa k 1. septembru 2016 zvýši počet členov Všeobecného súdu na 47. Tretia etapa bude pozostávať z vymenovania nových deviatich sudcov v roku 2019.

S cieľom pripraviť príchod nových devätnástich sudcov, Všeobecný súd prijal rad opatrení, ktoré majú účastníkom konania na prvom stupni zabezpečiť rýchlu, riadnu a koherentnú súdnu kontrolu. Zo štrukturálneho hľadiska sa prijal model Všeobecného súdu zorganizovaný v deviatich komorách zložených z piatich sudcov, z ktorých každá môže zasadať v dvoch formáciách zložených z troch sudcov, ktoré budú viesť predsedovia päťčlenných komôr.

Táto nová štruktúra začne fungovať v septembri. Zatiaľ sa dvanásť nových sudcov prechodne začlení do súčasnej štruktúry.

Nová štruktúra Všeobecného súdu:

  • keďže je dostatočne pevná, zachová koherentnosť systému trojčlenného rozhodovacieho zloženia, ktoré je bežným riadnym rozhodovacím zložením,
  • uľahčí postúpenie vecí päťčlenným komorám,
  • uľahčí nahrádzanie sudcov v rámci tej istej komory, u ktorých nastala prekážka vo výkone funkcie,
  • posilní úlohu predsedov komôr pri koordinácii a koherencii judikatúry.

Podľa návrhu nariadenia Európskeho parlamentu a Rady, ktorým sa na Všeobecný súd prenášajú právomocí rozhodovať s účinnosťou od 1. septembra 2016 spory na prvom stupni medzi Európskou úniou a jej úradníkmi a ostatnými zamestnancami (v súčasnosti v štádiu preskúmania zo strany zákonodarcu), sa všetky veci verejnej služby prenesené zo Súdu pre verejnú službu na Všeobecný súd prejednajú v takom stave v akom sa nachádzajú k tomuto dátumu a bude sa možno proti nim odvolať na Súdny dvor. Návrhy zmien a doplnení Rokovacieho poriadku Všeobecného súdu, ktoré poskytnú Všeobecnému súdu zodpovedajúci procesný rámec na prejednávanie sporov na prvom stupni medzi Európskou úniou a jej úradníkmi a ostatnými zamestnancami, sa v najbližšom čase predložia Rade Európskej únie na schválenie.

________________________________
[1] Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ, Euratom) 2015/2422 zo 16. decembra 2015, ktorým sa mení Protokol č. 3 o štatúte Súdneho dvora Európskej únie (Ú. v. EÚ L 341, s. 14).


Zdroj:
Všeobecný súd Európskej únie
TLAČOVÉ KOMUNIKÉ č. 35/16


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk