19.5.2016
ID: 3335upozornenie pre užívateľov

Zmluva o dielo podľa obchodného zákonníka - práva a povinnosti zmluvných strán

Zmluva o dielo podľa Obchodného zákonníka predstavuje komplexnú, samostatnú úpravu vzťahov, ktorá platí len medzi podnikateľskými subjektmi. Zaraďujeme ju preto k relatívnym obchodne záväzkovým vzťahom. Subjektmi zmluvy o dielo sú zhotoviteľ a objednávateľ. Zmluva o dielo vzniká na základe dohody zmluvných strán. Charakteristická pre tento zmluvný typ je široká vzájomná spolupráca zmluvných strán smerujúca k zhotoveniu výsledku diela. Zmluva o dielo je primárne charakterizovaná záväzkom zhotoviteľa vykonať určité dielo a záväzkom objednávateľa zaplatiť cenu za jeho vykonanie. Pri zmluve o dielo sa prejavuje zásada zmluvnej voľnosti vo veľmi širokom rozsahu, pretože okrem základného ustanovenia, ktoré je kogentné, ostatné ustanovenia majú dispozitívnu povahu.[1]

 
 CLS Čavojský & Partners, s.r.o.
 
Práva a povinnosti zhotoviteľaUž zo samotnej povahy zmluvy o dielo vyplýva povinnosť zhotoviteľa splniť záväzok vyplývajúci zo zmluvy - vykonať dielo riadnym ukončením a odovzdaním jeho predmetu objednávateľovi. Záväzok zhotoviteľa nespočíva len vo vykonaní všetkých činností, ktoré sú nevyhnutné k dosiahnutiu predpokladaného výsledku, ale v tom, že zhotoviteľ odovzdá objednávateľovi zmluvne dohodnutý výsledok týchto činností.

Povinnosť vykonať dielo na vlastné náklady a nebezpečenství

Zásadne platí, že povinnosťou zhotoviteľa je vykonať dielo na vlastné náklady, t.j. zhotoviteľ nesie všetky náklady spojené s vykonaním diela až do okamihu, kedy mu vznikne právo na zaplatenie ceny diela. Ak by bolo zmluvne dojednané, že takúto povinnosť má objednávateľ, porušenie by podľa rozhodnutia Krajského súdu v Prešove[2] znamenalo podstatné porušenie zmluvy o dielo, v dôsledku čoho by zhotoviteľ mohol od zmluvy odstúpiť.

Ďalšou z povinností zhotoviteľa je vykonať dielo na vlastné nebezpečenstvo. Podľa Obchodného zákonníka pri vykonávaní diela zhotoviteľ postupuje samostatne, s odbornou starostlivosťou. Len riadnym vykonaním diela dochádza k zániku záväzku, pričom riadnym dokončením diela sa rozumie jeho dokončenie v dohodnutej lehote a bez vád. Ak má dielo vady alebo nie je dokončené, objednávateľ za splnenia zmluvných alebo zákonných podmienok má právo okrem iného odstúpiť od zmluvy a zabezpečiť si dokončenie diela iným zhotoviteľom.[3] 

Právo na zaplatenie ceny diela

Zhotoviteľ má právo na zaplatenie ceny diela po jeho odovzdaní, pokiaľ sa strany v zmluve nedohodli inak. Strany sa môžu dohodnúť aj na platení preddavkov, a to preddavkov pred začatím vykonávania prác, ako aj počas ich vykonávania, rozsahu zodpovedajúcom vykonaným prácam. Zhotoviteľovi nevzniká nárok na poskytnutie preddavku, a to ani pri diele, ktoré si vyžaduje značné náklady alebo sa vykonáva po častiach, čo je rozdiel oproti zmluve o dielo podľa Občianskeho zákonníka.[4]

Povinnosť zhotoviť dielo v dohodnutom čase

Ďalšou povinnosťou zhotoviteľa vyplývajúcou z ustanovenia § 537 ods. 1 Obchodného zákonníka je zhotoviť dielo v dohodnutom čase. Zákon výslovne uvádza, že zhotoviteľ je povinný vykonať dielo v primeranej lehote s prihliadnutím na povahu diela, pokiaľ sa strany v zmluve nedohodli inak. Ak teda strany v zmluve nedohodnú čas vykonania diela, bude sa postupovať individuálne, podľa náročnosti a podmienok vykonávania diela. Termín, do ktorého je zhotoviteľ povinný dielo vykonať bude potrebný najmä pre určenie omeškania zhotoviteľa a pre prípadný spor.

K povinnosti zhotoviteľa vykonať dielo v dohodnutom čase vydal Krajský súd v Trnave rozsudok, podľa ktorého, dohoda o čase plnenia  nie je podmienkou platného vzniku zmluvy o dielo. Ak účastníkmi zmluvného vzťahu nedošlo k určeniu času plnenia, zhotoviteľ je povinný dielo vykonať v primeranom čase vzhľadom na povahu diela.[5]

Ďalšie povinnosti zhotoviteľa je možno vyvodiť zo všeobecnej úpravy určenia doby plnenia podľa ustanovenia § 340 Obchodného zákonníka, podľa ktorej je veriteľ oprávnený požadovať plnenie ihneď po uzatvorení zmluvy a dlžník je povinný záväzok zo zmluvy splniť bez zbytočného odkladu ihneď po tom, čo ho veriteľ požiadal.

Právom zhotoviteľa je dielo vykonať ešte pred dobou plnenia, pokiaľ to ale vyplýva z povahy diela a nie je zmluvne dohodnuté inak.

Právo poveriť tretiu osobu na vykonanie diela

Z obsahu zmluvy o dielo podľa Obchodného zákonníka vyplýva, že zhotoviteľ v zásade nie je povinný vykonať dielo osobne, ale môže na jeho vykonanie alebo na vykonanie jeho časti poveriť inú osobu, príp. viac osôb. V praxi sú tieto osoby zväčša označované ako subdodávatelia alebo podzhotovitelia. Takýto spôsob vykonania diela je praktický najmä v zložitejších prípadoch, ktoré si vyžadujú viacero špecializovaných činností (a to najmä  pri výstavbe). Uvedené však nemá žiadny vplyv na zodpovednosť zhotoviteľa vo vzťahu k objednávateľovi, a taktiež na to, že zhotoviteľ vykonáva dielo na vlastné nebezpečenstvo. 

Ak je ale aj táto otázka stranami v zmluve upravená, alebo z povahy diela vyplýva, že zhotoviteľ je povinný vykonať dielo osobne, nesmie poveriť vykonaním diela nikoho iného. Taká situácia môže nastať, ak objednávateľovi výslovne záleží na tom, aby dielo vykonal konkrétny zhotoviteľ, a to najmä pre jeho znalosti, skúsenosti a vlastnosti, pre ktoré so zhotoviteľom zmluvu uzatváral.

V právnej praxi nie je jednotná teória, či „inými osobami“ sa rozumie iný podnikateľ a nie zamestnanec zhotoviteľa. Pre posúdenie toho, či môže zhotoviteľ – fyzická osoba poveriť vykonaním diela svojich zamestnancov alebo či bude povinný vykonať dielo sám, bude rozhodujúci obsah zmluvy a povaha diela. V prípade právnických osôb tento problém poverenia zamestnancov samozrejme nenastáva, avšak i tu môže nastať zákaz poverenia iných osôb – iného podnikateľa, vykonať dielo, a to z dôvodu, že objednávateľ si ako zhotoviteľa mohol vybrať konkrétnu právnickú osobu napríklad, z dôvodu kvalitnej práce jej zamestnancov. Môžu nastať aj prípady, kedy zo zmluvy o dielo vyplynie povinnosť zhotoviteľa vykonať dielo osobne (príp. sa zhotoviteľ v zmluve zaviaže vykonať dielo osobne), avšak je to skôr výnimočne.[6] 

Zhotoviteľ môže teda pre vykonanie diela použiť tretie osoby, tzv. subdodávateľov.  V prípade, ak poverenie bude spočívať vo vykonaní určitej činnosti, t.j. v zhotovení diela, takýto vzťah medzi zhotoviteľom a subdodávateľom sa bude spravovať ustanoveniami zmluvy o dielo. Z ustanovenia § 538 Obchodného zákonníka ale nevyplýva, že ak by zhotoviteľ na zhotovenie diela použil ďalšiu osobu, ich záväzkový vzťah musí kopírovať hlavný vzťah medzi zhotoviteľom a objednávateľom.[7] V praxi sa preto vyskytujú prípady, keď tretia osoba vykoná dielo pre zhotoviteľa za nižšiu cenu, ako zhotoviteľ pre svojho objednávateľa.  

Zhotoviteľ pri poverení inej osoby vykonať dielo uzatvára s poverenou osobou ďalšiu zmluvu o dielo, avšak poverená osoba nebude zodpovedať za vykonanie diela objednávateľovi zhotoviteľa, ale len zhotoviteľovi, ktorý je k nemu v postavení objednávateľa. Následne zhotoviteľ zodpovedá za vykonanie diela i v rozsahu, v ktorom dielo vykonala poverená osoba. Ak zhotoviteľ objednané dielo vykonal vadne, vady diela uznal s tým, že uhradí materiál do výšky, aká bude potrebná a aj v prípade, ak vykonaním diela poveril inú osobu, má zodpovednosť akoby dielo vykonal sám.[8] Zhotoviteľ sa môže u poverenej osoby domáhať plnenia z titulu jeho zodpovednosti z medzi nimi uzavretej zmluvy o dielo, príp. inej zmluvy.

Ďalšie práva a povinnosti

Okrem povinnosti zhotoviteľa vykonať dielo na svoje náklady, v dohodnutom čase, vykonať dielo sám alebo prostredníctvom iných osôb vyplývajú zhotoviteľovi z Obchodného zákonníka i ďalšie povinnosti, ako sú vykonať dielo na svoje nebezpečenstvo, povinnosť upozorniť na nevhodnosť vecí obstaraných na vykonanie diela a upozorniť na nevhodnosť pokynov, povinnosť obstarať veci na vykonanie diela, obstaranie ktorých nebol zaviazaný objednávateľ, povinnosť znášať zodpovednosť za vady diela a nebezpečenstvo škody, plniť pokyny objednávateľa, na plnenie ktorých sa zmluvne zaviazal, povinnosť pozvať objednávateľa na vykonanie kontroly.

Vykonať dielo nie je len povinnosťou zhotoviteľa, ale i jeho právom. Medzi práva zhotoviteľa okrem práva vykonať dielo pred dohodnutým časom a právom poveriť vykonaním diela tretiu osobu, patrí i právo obstarať veci potrebné na vykonanie diela na účet objednávateľa, a to za predpokladu, že povinnosť obstarať veci mal objednávať a ten si ju nesplnil ani v primeranej lehote. Právom zhotoviteľa je i domáhať sa primeraného zvýšenia ceny, ak v priebehu vykonávania diela vznikla potreba vykonať i ďalšie činnosti, ktoré neboli zahrnuté do ceny diela alebo ak sa zvýšili účelne vynaložené náklady na vykonanie diela. Ďalšie z práv zhotoviteľa je spojené s kontrolou vykonávania diela, t.j. ak sa objednávateľ nedostavil na kontrolu, na ktorú bol riadne pozvaný alebo ktorá sa mala konať podľa dohodnutého časového harmonogramu, má zhotoviteľ právo pokračovať vo vykonávaní diela.  

Práva a povinnosti objednávateľa 

Povinnosť prevziať už vykonané dielo

Hlavnou povinnosťou objednávateľa je dielo prevziať. Z obsahu Obchodného zákonníka vyplýva, že uvedené sa vzťahuje na riadne vykonané dielo. Ak by malo dielo vady, objednávateľ by síce mohol dielo prevziať, ale nebola by to jeho povinnosť. 

Zhotoviteľ v zásade vykonáva dielo samostatne a nie je viazaný pokynmi objednávateľa, pokiaľ mu táto povinnosť priamo zo zmluvy nevplýva. Neposkytnutie dohodnutých pokynov sa bude následne posudzovať ako omeškanie objednávateľa a ich vadnosť bude mať vplyv na odovzdanie diela a na nároky zo zodpovednosti za vady.

V praxi môže nastať prípad, kedy objednávateľ odmietne prevziať riadne vykonané dielo aj preto, lebo nemá dostatočné finančné prostriedky na zaplatenie ceny za dielo. Nesplnením tejto povinnosti vzniká zhotoviteľovi právo domáhať sa prevzatia diela žalobou na súde. Prostredníctvom žaloby o plnenie môže zhotoviteľ žiadať o vyslovenie povinnosti objednávateľa dielo prevziať.  Objednávateľ môže namietať, že dielo má vady, t.j. zhotoviteľ bude musieť následne preukázať riadne vykonanie diela, príp. vadnosť materiálu alebo pokynov objednávateľa, na ktoré zhotoviteľ včas upozornil.

Pokiaľ objednávateľ neprevezme riadne vykonané dielo porušuje tým povinnosť zo záväzkového vzťahu a zároveň sa dostáva do omeškania. Zhotoviteľ môže následne požadovať aj náhradu škody voči objednávateľovi. V prípadnom spore bude súd riešiť predbežnú otázku, či dielo bolo vykonané riadne a včas.

Po vykonaní diela má zhotoviteľ objednávateľa oboznámiť s tým, že dielo je riadne vykonané a pripravené na odovzdanie, a to spôsobom dohodnutým v zmluve. Pokiaľ si ale strany spôsob oznámenia nedohodli, zhotoviteľ by tak mal urobiť písomne.

Pokiaľ objednávateľ v prípade oneskoreného odovzdania diela zhotoviteľom,  nevyužil právo dostúpiť od zmluvy, je povinný dielo prevziať. Z hľadiska vzniku práva objednávateľa na dohodnutú zmluvnú pokutu za omeškanie zhotoviteľa s dokončením diela však prevzatie oneskorene zhotoveného a odovzdaného diela nemožno považovať za dohodu o zmene zmluvne dohodnutého termínu zhotovenia diela.[9]  

Ďalšie práva a povinnosti

S povinnosťou objednávateľa prevziať dielo súvisí i povinnosť zaplatiť cenu za jeho vykonanie. Ďalšie povinnosti objednávateľa sú najmä odovzdať zhotoviteľovi veci potrebné na vykonanie diela, ak sa tak strany v zmluve dohodli a zároveň bude znášať nebezpečenstvo škody na týchto veciach. Povinnosťou objednávateľa je i uhradiť zhotoviteľovi náklady spojené s oneskorením kontroly.

Medzi práva objednávateľa patrí právo odstúpiť od zmluvy, ak zhotoviteľ požaduje zvýšenie ceny z dôvodu vykonania činností nezaradených do rozpočtu alebo zvýšenia účelne vynaložených nákladov. Právom objednávateľa je i kontrolovať vykonávanie diela a zároveň požadovať od zhotoviteľa odstránenie vád vzniknutých vadným vykonávaním diela a taktiež žiadať, aby zhotoviteľ vykonával dielo dohodnutým spôsobom. Objednávateľ je tiež oprávnený kontrolovať predmet diela na rôznych stupňoch jeho vykonávania a v prípade zistenia vád zvoliť spôsob ich odstránenia.

Záver

Vyváženosť práv a povinností tak na strane zhotoviteľa, ako i objednávateľa, je zabezpečená v dispozitívnom charaktere zmluvy o dielo, čo poskytuje zmluvným stranám dostatočnú voľnosť pri uzatváraní zmluvy a následných vzájomných dojednaniach. Dispozitívna úprava dáva priestor objednávateľovi a zhotoviteľovi dostatočne jasne vymedziť svoje vzájomné požiadavky do zmluvy o dielo, na základe čoho majú možnosť predísť sporom z porušenia dojednaných práv a povinností.


Mgr. Andrea Letková

Mgr. Andrea Letková,
advokátsky koncipient


CLS Čavojský & Partners, s.r.o.

Zochova 6-8
811 03 Bratislava

Pobočka Trenčín

Tel.: +421 32 6494 392
Fax.: +421 32 6494 393
e-mail: trencin@clscp.sk


--------------------------------------------------------------------------------
[1] ŠKRINÁR, A., NEVOLNÁ, Z. et al. Obchodné právo. 2 vydanie. Plzeň : Aleš Čeňek 2012, 400 s. ISBN 978-80-7380-365-0.
[2] Rozsudok Krajského súdu v Prešove z 18. júna 2008, sp. zn. 2 Cob 39/2004
[3] Rozsudok Krajského súdu v Trenčíne z 22. júna 2011, sp. zn. 16 Cob 120/2010
[4] cit. § 634 ods. 2 Občiansky zákonník: „Ak nie je dohodnuté inak, platí sa cena až po skončení diela. Ak sa však dielo vykonáva po častiach alebo ak vyžaduje vykonanie diela značné náklady, je ten, komu bolo zadané, oprávnený požadovať už počas vykonávania diela od objednávateľa primerané preddavky“.
[5] Rozsudok Krajského súdu v Trnave z 3. júla 2012, sp. zn. 21 Cob 20/2012
[6] ŠTENGLOVÁ, I. Smlouva o dílo. 1. vydání. Praha : C. H. Beck, 2010, 234 s. ISBN 978-80-7400-311-0
[7] Rozsudok Krajského súdu v Nitre zo 16. februára 20125, sp. zn. 26 Cob 8/2012
[8] Rozsudok Krajského súdu v Nitre z 23. septembra 2014, sp.zn. 15 Cob 85/2014
[9] Rozsudok Najvyššieho súdu SR z 1. januára 2003, sp. zn M Obdo V 5/2003


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk