20.4.2016
ID: 3276

Across radí: Investície do nehnuteľností osloboďte od emócií

c7994d8b55026b1a14aa1a4b177c4033/ilust_obrazek_across.JPG
Zdroj: Across

Komerčné oznámenie

S investovaním - ako takým - sa spája veľa predsudkov, dokonca mýtov. Špecifickou kategóriou je investovanie do nehnuteľností. Niektorým investorom dáva pocit, že vlastnenie ,,tehly" je zárukou výborných výnosov. Opatrnosti pri investovaní určite nie je nikdy nazvyš. Je však dobré pripomenúť si, že slovo ,,nehnuteľnosť" je odvodené od slova ,,nehnúť", čo nemusí byť vždy výhodou.

Mýtus č. 1: Kúpa nehnuteľnosti je najlepšia investícia

Z dlhodobého hľadiska ceny nehnuteľností rastú, no v zásade len ruka v ruke s infláciou. Za posledných desať rokov sa ceny nehnuteľností na Slovensku zvýšili v reálnom vyjadrení len o 1,0 % p.a. (v Bratislave o 1,2 % p.a.), a to najmä zásluhou realitného boomu pred vstupom SR do eurozóny. Tento údaj je v súlade s dlhodobými zisteniami z amerického trhu, na ktorom sa reálne zhodnotenie nehnuteľností pohybovalo približne 1 % nad infláciou. Väčšina zhodnotenia nehnuteľností pochádzala z období, keď úrokové sadzby klesali, čo viedlo k výraznému rastu cien nehnuteľností. Z pohľadu zdravého sedliackeho rozumu to dáva zmysel, keďže nehnuteľnosť nič nevyrába, jej cena teda môže rásť len v dôsledku schopnosti ľudí nadobúdať ju. Na druhej strane treba myslieť na to, že ceny nehnuteľností môžu v niektorých obdobiach alebo regiónoch výrazne klesať. Od polovice roka 2008 do polovice roka 2014 klesli ceny nehnuteľností na Slovensku viac než o 20 % (údaj NBS).

Mýtus č. 2: Investujem do vlastného bývania

Vlastné bývanie nie je investícia, ale jednoducho spotreba. Nekupujete si ho preto, aby ste ho neskôr predali zo ziskom. Byt alebo dom sú miestom, kde chcete bývať, vychovávať svoje deti. Je to miesto, kde sa chcete dobre cítiť, kam sa chcete radi vracať... Pri ich kúpe, či zariaďovaní, majú často prednosť emócie pred rozumom. Ak sa neskôr rozhodnete byt predať, len málokedy sa nájde kupujúci, ktorý zaplatí plnú sumu za 10-ročnú ,,novostavbu“, oranžovú kuchynskú linku alebo zelené kachličky v kúpeľni, ktoré ladili s osuškami... Áno, na vlastnej nehnuteľnosti môžete v budúcnosti nominálne (a aj reálne) zarobiť. Z dlhodobého hľadiska však ceny nehnuteľností rastú a ďalšie vlastné bývanie už bude minimálne o infláciu drahšie.

Mýtus č. 3: Skvelý dom v skvelej lokalite = skvelá investícia

Nie vždy. Opatrne treba postupovať pri kúpe starých domov, ktoré si vyžadujú vyššie náklady na údržbu a opravy. Rovnako aj pri kúpe nehnuteľností v regiónoch so slabým pracovným trhom, alebo príliš závislých na určitom sektore. Ako asi vyzerajú dnes ceny luxusných nehnuteľností napríklad v Detroite? Alebo - aké by boli ceny luxusných domov manažérov automobiliek v Čiernej Vode a v Stupave, keby sa niektorá automobilka rozhodla zo Slovenska odísť? Realitné investície sa podobajú na akcie. Vzrušujúci biznis nie je vždy dobrou investíciou a za množstvom skvelých akcií sú nudné spoločnosti. Ak už nič iné, tak prekrásny dom v skvelej lokalite je často predražený a môže generovať negatívny cash-flow. Aj tu platí to, čo pri investovaní: zabráňte emóciám, aby vám bránili v zhodnocovaní vašich peňazí!

Mýtus č. 4: Investovanie do nehnuteľností je lacné

Práve naopak. S investovaním do nehnuteľností sa spájajú náklady a poplatky, ktoré sú výrazne vyššie, než poplatky spojené napríklad s investovaním do akcií. V prvom rade sú to jednorazové poplatky v podobe provízie realitnému maklérovi (2 až 3 % z ceny nehnuteľnosti), poplatky katastru nehnuteľností a notárovi. K pravidelným poplatkom treba počítať: daň z nehnuteľností, poistenie a pravidelné poplatky spojené s údržbou alebo opravami nehnuteľností. Pri akejkoľvek nehnuteľnosti sa skôr či neskôr objavia aj mimoriadne náklady väčšieho rozsahu. Ak nehnuteľnosť prenajmete, treba počítať s daňami, ktoré sú jednou z dvoch istých vecí, čo nás v živote neminú..... Pri investíciách na kapitálovom trhu sa pritom od začiatku tohto roka - na základe novej legislatívy - otvorili príležitosti, ktoré nie sú daňami zaťažené.


Across Private Investments

Atraktívne investičné príležitosti na www.across.sk.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk