Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
14.5.2018
ID: 4076

Udalosti uplynulého týždňa

Vláda zmenila ústredný orgán dohovoru v oblasti rodičovských práv a povinností. Úlohy a agendu vyplývajúcu pre Slovensko z Dohovoru o právomoci, rozhodnom práve, uznávaní a výkone a spolupráci v oblasti rodičovských práv a povinností bude po novom zabezpečovať Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže. Do pozície ústredného orgánu ho v stredu ustanovila vláda, nahradilo v nej ministerstvo spravodlivosti.

Vláda

MOSR sa ohradzuje voči informácii,že za abonentnú zmluvu platí 50 miliónov ročne
7. mája (TASR) - Ministerstvo obrany (MO) SR sa ohradzuje voči medializovanej informácii, že za abonentnú zmluvu platí ročne približne 50 miliónov eur. TASR o tom informovala hovorkyňa MO Danka Capáková."V súčasnosti je to do 20 miliónov eur ročne a za ďalšie servisné práce platí rezort obrany v zmysle zmlúv mimo abonent do 10 miliónov eur ročne," uviedla hovorkyňa MO.
 
Podujatia #MYSMEEU plnia svoj účel, takýto formát diskusie chýbal
8. mája (TASR) - Podľa rezortu diplomacie zatiaľ podujatia Národného konventu o EÚ plnia svoj účel. "Tematické odborné diskusie, ktoré sa snažíme prispôsobiť zameraniu danej univerzity, prinášajú plodné debaty," povedal pre TASR šéf tlačového oboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Igor Skoček.
 
Slovensko hospodárilo vlani s deficitom na úrovni blízkej priemeru EÚ
9. mája (TASR) - Slovenská republika hospodárila v roku 2017 s najnižším schodkom v histórii vo výške 1,04 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), ktorý bol takmer na úrovni priemerného deficitu krajín EÚ (1,0 %). V návrhu štátneho záverečného účtu to konštatuje ministerstvo financií, podľa ktorého Slovensko súčasne znižovalo aj verejný dlh. Vlani dosiahol úroveň 50,9 percenta HDP a poklesol štvrtý rok v rade. Priemerná výška verejného dlhu dvadsaťosmičky EÚ bola v roku 2017 na úrovni 81,6 percenta.

Vláda aktualizovala zloženie protidrogovej rady vlády
9. mája (TASR) – Zloženie Rady vlády SR pred protidrogovú politiku sa obmení. V reakcii na rekonštrukciu vlády sa do jej vedenia dostane ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD), podpredsedom rady sa stane minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) a členom rady ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD). O ich vymenovaní v stredu rozhodla vláda.

Potravinové balíčky majú dostávať všetci ľudia v hmotnej núdzi
9. mája (TASR) - Potravinové balíčky na Slovensku majú dostávať všetci príjemcovia pomoci v hmotnej núdzi. Vyplýva to z Revidovaného operačného programu potravinovej a základnej pomoci na roky 2014 až 2020, ktorý v stredu schválila vláda.

Vláda zmenila ústredný orgán dohovoru v oblasti rodičovských práv a povinností
9. mája (TASR) – Úlohy a agendu vyplývajúcu pre Slovensko z Dohovoru o právomoci, rozhodnom práve, uznávaní a výkone a spolupráci v oblasti rodičovských práv a povinností bude po novom zabezpečovať Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže. Do pozície ústredného orgánu ho v stredu ustanovila vláda, nahradilo v nej ministerstvo spravodlivosti.

V roku 2017 vykonal ÚVZ SR takmer 40.000 kontrol v skoro 20.000 prevádzkach
9. mája (TASR) – Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR vykonal v uplynulom roku takmer 40.000 kontrol v skoro 20.000 potravinárskych prevádzkach vrátane zariadení spoločného stravovania. Vyhlásených bolo tiež päť mimoriadnych cielených kontrol. Hygienici zistili viac ako 5500 nezhôd s platnými predpismi, a to vo vyše 2670 prevádzkach.

Najvyššie príjmy organizácií MK tvorili administratívne poplatky a nájom
9. mája (TASR) – Príjmy Ministerstva kultúry (MK) SR dosiahli v roku 2017 výšku 2.539.000 eur. Konštatuje to správa v rámci návrhu záverečného účtu MK za rok 2017, ktorú v stredu ako informatívny materiál zobrala vláda na vedomie.

Dlh v zdravotníctve za rok narástol o vyše 143 miliónov eur
9. mája (TASR) - Dlh v zdravotníctve narástol vlani o 143,89 milióna eur. Záväzky po lehote splatnosti dosiahli ku koncu minulého roka rekordných 791,13 milióna eur. Najviac, 679,24 milióna eur, dlhujú na nezaplatených faktúrach a odvodoch štátne univerzitné a fakultné nemocnice. Vyplýva to z informácie ministerstva zdravotníctva, ktorú vláda vzala v stredu na vedomie.

O podklady pre financovanie škôl sa bude starať Rezortný informačný systém
11. mája (TASR) - O podklady pre financovanie škôl sa od septembra bude starať Rezortný informačný systém (RIS). Sériu seminárov organizovaných rezortom školstva, zameraných na zadávanie údajov do systému, absolvovali zástupcovia 2551 škôl a školských zariadení, informuje o tom rezort školstva na svojom webe.

MŽP predstavilo prvý nadrezortný zákon na ochranu vody
11. mája (TASR) - Najvzácnejšie vodohospodárske oblasti bude chrániť nový zákon Lex Žitný ostrov, ktorý presne určuje kompetencie a povinnosti všetkých rezortov. Na piatkovej tlačovej konferencii ho predstavil minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd). Envirorezort chce zákon predložiť vláde už o mesiac, do platnosti by legislatíva mohla vstúpiť na jeseň.

Minister P. Gajdoš podal trestné oznámenie na M. Krajniaka
11. mája (TASR) - Minister obrany SR Peter Gajdoš (SNS) v piatok podal trestné oznámenie na poslanca Milana Krajniaka (Sme rodina) pre jeho vyjadrenia pre fínsku televíziu, kde hovoril o províziách v súvislosti s obstaraním vozidiel 8x8. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková.

Úplnou prioritou ostáva, že zviera nemá byť vec, ale cítiaca bytosť
11. mája (TASR) - Úplnou prioritou ministerstva pôdohospodárstva pri novele zákona o veterinárnej starostlivosti aj naďalej ostáva ambícia, aby zviera nebolo vecou, ale živou cítiacou bytosťou. A to v zákone zostáva. Rezort to uviedol ohľadom kritiky opozičného poslanca Zsolta Simona (nezaradený), podľa ktorého návrh tejto novely zavádza nebezpečné precedensy a je len vládnou propagandou obsahujúcou viaceré nezmysly.

 
NRSR

M. Glváč odmieta prepojenie na mafiu, pripomína svoje previerky
9. mája (TASR) - Podpredseda Národnej rady SR Martin Glváč (Smer-SD) odmieta prepojenia na mafiu, o ktorom sa písalo v médiách a ktoré spomenul v pléne poslanec OĽaNO Gábor Grendel. "Všetko bolo preverené a dostal som najvyššiu previerku na prísne tajné a najvyššiu previerku NATO a EÚ," vyhlásil.


Prezident

Prezident SR A. Kiska ocenil priamych účastníkov druhej svetovej vojny

8. mája (TASR) – Porážka fašizmu v druhej svetovej vojne nebola iba veľkým vojenským víťazstvom v najkrvavejšom konflikte 20. storočia. Bola víťazstvom európskej civilizácie, rešpektujúcej dôstojnosť každého človeka. Prezident SR Andrej Kiska to povedal v príhovore na oslavách Dňa víťazstva nad fašizmom pri Pamätníku 1. čs. partizánskej brigády Jana Žižku v kysuckej obci Makov.

Najdôveryhodnejším ústavným činiteľom je prezident A. Kiska

10. mája (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska je najdôveryhodnejším najvyšším ústavným činiteľom, dôveruje mu 46,2 percenta opýtaných. Vyplýva to z najnovšieho aprílového prieskumu agentúry Focus. Na druhom mieste skončil premiér Peter Pellegrini (Smer-SD), ktorému verí 34,7 percenta opýtaných a trojicu najdôveryhodnejších politikov uzatvára predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) s 31,2-percentnou dôveryhodnosťou.


Ostatné

Mimovládky majú návrhy na lepšie fungovanie FPKMN, napísali otvorený list
7. mája (TASR) - Situáciu vo Fonde na podporu kultúry národnostných menšín (FPKNM) v súvislosti s medializáciou sporných hodnotení projektov na rozvoj rómskej kultúry treba riešiť čo najrýchlejšie a v spolupráci s občianskou spoločnosťou. V otvorenom liste adresovanom riaditeľovi FPKNM Norbertovi Molnárovi to žiada 44 zástupcov a podporovateľov mimovládnych organizácií pracujúcich v oblasti kultúry rómskej národnostnej menšiny. Tí majú podľa vlastných slov už pripravené aj konkrétne návrhy.

Minister spravodlivosti G. Gál pomôže OS Bratislava I s uložením spisov

7. mája (TASR) – Ministerstvo spravodlivosti pomôže Okresnému súdu (OS) Bratislava I s nedostatkom miesta pre uloženie spisov. V pondelok sa na tom dohodol minister Gábor Gál (Most-Híd) s predsedníčkou OS Annou Kašajovou počas osobnej návštevy súdu.

Dodávatelia nemocníc považujú exekučnú imunitu za nepriateľský krok voči nim
7. mája (TASR) - Dodávatelia zdravotníckych pomôcok a špeciálneho zdravotníckeho materiálu združení v asociácii SK+MED považujú zavedenie exekučnej imunity za "ďalší nepriateľský krok proti dodávateľom nemocníc". V konečnom dôsledku môže mať podľa asociácie negatívny vplyv na riadne poskytovanie zdravotnej starostlivosti pacientom.

V minulom roku bolo v slovenských väzeniach 219 cudzincov
8. mája (TASR) - Ku koncu minulého roka sa v slovenských väzniciach nachádzalo dovedna 219 cudzincov. Vyplýva to z najnovšej ročenky Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) za rok 2017. Medzi cudzincami v slovenských ústavoch bolo v minulom roku 77 obvinených a 142 odsúdených.

V Bruseli neuspel tretí kandidát Slovenska na sudcu Všeobecného súdu EÚ
9. mája (TASR) – Slovensko neuspelo ani so svojím tretím kandidátom na post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ v Luxemburgu. Sudca Najvyššieho súdu SR Ivan Rumana neprešiel posudzovaním poradného výboru Rady EÚ. Po rokovaní vlády to potvrdil štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Ivan Korčok.

UNB zriadila svoju prvú verejnú lekáreň, plní tým pokyn MZ
9. mája (TASR) - V priestoroch Nemocnice akademika L. Dérera na bratislavských Kramároch spustila svoju prevádzku prvá verejná lekáreň Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB). Predtým sa o výdaj liekov pre verejnosť starala súkromná firma, ktorej však nemocnica vypovedala zmluvu.

Asociácia vydavateľov tlače zvolila za predsedu predstavenstva A. Fulmeka
9. mája (TASR) - Na Valnom zhromaždení Asociácie vydavateľov tlače (AVT), ktoré sa uskutočnilo v Deň slobody tlače (3.5.), bol zvolený za nového predsedu predstavenstva Alexej Fulmek. TASR o tom informovala Eva Pauliaková z Asociácie vydavateľov tlače.

S členstvom Slovenska v EÚ súhlasí takmer 75 percent Slovákov
9. mája (TASR) - S členstvom Slovenska v Európskej únii (EÚ) súhlasí 74,7 percenta Slovákov. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus. Pritom 31,3 percenta rozhodne súhlasí a 43,4 percenta skôr súhlasí s členstvom krajiny v EÚ. Nadpriemerný podiel respondentov, ktorí súhlasia s členstvom Slovenska v EÚ, je medzi voličmi SaS (95 percent), tvorivými odbornými pracovníkmi (85 percent), študentmi (84 percent), medzi respondentmi vo veku 18-24 rokov (82 percent) a 25-34 rokov (82 percent), respondentmi, ktorí seba samých definujú ako pravicovo orientovaných (82 percent) a vysokoškolsky vzdelanými respondentmi (80 percent).

P. Krištúfkovú odvolali z výboru na kontrolu Vojenského spravodajstva
9. mája (TASR) - Opozičnú poslankyňu Petru Krištúfkovú (Sme rodina) v stredu 73 hlasmi (137 prítomných) parlament odvolal z Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva, ktorého bola členom. Poslanci tak urobili na návrh podpredsedu SNS Antona Hrnka, ktorému prekážajú Krištúfkovej niekdajšie kontakty na mafiu.

Zmeny v azylovom konaní poslanci podporujú
10. mája (TASR) – Azylové konanie má prejsť zmenami. Prináša ich novela azylového konania, ktorú vo štvrtok poslanci NR SR posunuli do druhého čítania. Slovensko do svojho právneho poriadku začleňuje európsku smernicu z roku 2013 o spoločných konaniach o poskytovaní a odnímaní medzinárodnej ochrany a završuje tak druhú etapu budovania spoločného európskeho azylového systému. Transpozičná lehota uplynie Slovensku 20. júla.

Stále nie je vytýčený termín v prípade rozpustenia parlamentnej ĽSNS
11. mája (TASR) - Najvyšší súd SR (NS SR) stále nevytýčil termín zasadnutia vo veci rozpustenia parlamentnej ĽSNS Mariana Kotlebu.

 
Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk