16.5.2014
ID: 1942

10 otázok pre... Viliama Myšičku

e644332396b53baac26c0ebcf3bb6c9c/Viliam Mysicka.jpg
Zdroj: shutterstock.com

eFocus

Viliam Myšička vyštudoval právo na Univerzite Komenského v Bratislave. Pôsobí ako senior advokát v advokátskej kancelárii Kinstellar. Publikácia Chambers Global 2013 ho označila ako flexibilného, spoľahlivého a biznis orientovaného právnika.

Viliam už počas svojho štúdia získaval skúsenosti v rôznych advokátskych kanceláriách. V roku 2007 začal pracovať pre medzinárodnú právnickú kanceláriu Linklaters v Bratislave, ktorá o rok neskôr spolu s ďalšími šiestimi kanceláriami v Európe vytvorila advokátsku kanceláriu Kinstellar pôsobiacu v CEE a širšom regióne. Viliam tu pôsobí ako senior advokát so zameraním na právo obchodných spoločností, fúzie a akvizície, právo nehnuteľností a reštrukturalizácie spoločností. Je aj lídrom Kinstellar Pro Bono tímu. Aktívne sa podieľa na marketingových aktivitách a taktiež je častým hosťom a spíkrom na rôznych podujatiach a konferenciách (Trend, IT Gala atď.). V roku 2011 sa stal kvalifikovaným advokátom pre Anglicko a Wales.

Iná krajina pre výkon advokácie, výkon povolania?
Francúzsko, Anglicko alebo Spojené štáty by boli výbornou výzvou. Najmä kvôli jazykovým schopnostiam, ale aj preto, že sa jedná o mimoriadne rozvinuté ekonomiky s množstvom transakcií. Nakoniec aj širší región strednej a východnej Európy. Mám predstavu, že M&A právnici budú cestovať po svete za a so svojimi klientmi, nakoľko legislatívne rozdiely medzi krajinami sa zmenšujú a vplyv arbitráže narastá.

Keby ste nebol právnikom, čím by ste bol?
Fyzik pre moju obľubu k matematike a fyzike alebo horský vodca pre lásku k horám.

Nevýhody Vášho povolania?
Často si nie sme schopní plánovať svoj osobný čas – pokiaľ má klient urgentnú požiadavku, maximálne sa snažíme mu vyhovieť.

Aký bol Váš najhorší deň v práci?
Obrazne povedané, asi ten prvý. S právnikmi je (resp. by to malo byť) ako s vínom – čím staršie, tým lepšie.

Najemotívnejšia kauza?
Rokovania, pri ktorých dochádza k stretu kultúr, napríklad rokovanie amerického investora s lokálnym slovenským developerom, prípadne s investorom z Ázie.

Najväčší doterajší úspech?
Pomoc pri budovaní firmy a značky Kinstellar. Naša firma pôvodne ako súčasť siete Linklaters zvládla mimoriadne úspešne rebranding na Kinstellar v celom regióne, verím, že pri zachovaní kvality, na akú boli klienti zvyknutí v Linklaters. Navyše sme otvorili nové kancelárie v Srbsku, Turecku a naposledy v Kazachstane.

Kto na Vás mal vo Vašom profesijnom živote najväčší vplyv?
Už počas štúdia som mal možnosť spolupracovať s p. doc. (teraz prof.) JUDr. Máriou Patakyovou. V praxi potom starší kolegovia.

Prečo ste sa rozhodli stať sa právnikom? A čo by ste poradil ľudom, ktorí by radi vstúpili do právnických vôd?
Považoval som povolanie právnika za svoju métu, niečo prestížne a hodnotné. A odkaz pre záujemcov? Právo má široké spoločenské uplatnenie a pre toho, kto chce právo naozaj robiť, sa, verím, uplatnenie nájde.

Ako si vyčistiť hlavu?
Najlepšie ju mať stále čistú. Ale inak tie klasické formy ako príroda, out-door  -lyže/ski-alp, dobré vínko a pod. fungujú.

Nesplnený sen?
Nateraz najmä tie cestovateľské - prechod Slovenska červenou magistrálou, dokončiť púť s Santiago de Compostella a okruh karavánom po Škandinávii.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk