Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
1.8.2022
ID: 5491

Najviac sa zhodnotia investície nakúpené počas kríz

a82c1ebe5a417a02e8b21c3644374379/iStock-1019729218.png
Zdroj: J&T BANKA, a.s.

Globálna trhová kapitalizácia akciových búrz klesla od začiatku roka o desivých 25 biliónov dolárov a dostala sa hlboko pod 100-biliónovú métu. Na trhoch panuje skepsa a (nielen) Wall Street klesla z historických maxím už o vyše 20 percent, čo ju dostalo medvedieho teritória.

Ide o dôsledok kombinácie očakávaní (a reality) rýchlonohého zvyšovania úrokových sadzieb centrálnymi bankami pre akútnu potrebu tlmenia vysokej inflácie pri komoditnom ponukovom šoku a geopolitickej a makroekonomickej neistoty aj pre ukrajinskú krízu, čo vyvoláva obavy z bezprostredného príchodu recesie.

Začiatok cyklu sprísňovania menovej politiky centrálnymi bankami sa pretavil aj do rastu výnosov, a teda poklesu cien na dlhopisových trhoch. Agregátny index cien dlhopisov Bloombergu klesol od začiatku roka približne o 15 percent, čím sa dostal na päťročné minimá, keď sa 10-ročný americký výnos priblížil miestami k 3,5 percenta, čo predstavovalo 11-ročné maximá pri raste 10-ročného nemeckého výnosu v istom momente k 1,9 percentám, na najvyššie úrovne od roku 2014. Objem dlhopisov s negatívnym výnosom klesol pod dva bilióny dolárov, čo je najmenej od roku 2015, pričom počas dna koronakrízy presahoval 18 biliónov dolárov a ešte na začiatku roka sa pohyboval na 12 biliónoch dolárov. Súčasné ukončovanie kvantitatívneho uvoľňovania viacerými centrálnymi bankami sa pretavilo popri zvýšenej averzii voči riziku aj do rozšírenia rizikových prirážok pri štátnych aj kvalitných podnikových dlhopisoch.

Synchrónny pokles cien akcií a dlhopisov, ktoré predchádzajúcu vyše dekádu v tandeme rástli, tak vyústil do jedného z najväčších drawdownov hodnoty obľúbených 60/40 portfólií za ostatných 60 rokov, ktoré obsahujú 60 percent akciovej zložky a 40 percent dlhopisovej zložky. V prípade amerických investorov padlo takéto portfólio od začiatku roka takmer o 20 percent.

Zhodnotenie hotovosti je pritom neatraktívne a po očistení o infláciu na multidekádnych maximách záporné.

No napriek ostatným turbulenciám na trhoch je lepšie byť stále zainvestovaný. Hoci nevieme s významnou mierou istoty povedať, kedy bude dosiahnuté dno akciových trhov či vrchol rastu úrokových sadzieb, sme skalopevne presvedčení, že vymažú súčasné straty. Inflácia skôr či neskôr postupne odznie, najrôznejšie protivetry ekonomického rastu vrátane logistických problémov ustanú, okrem toho starnutie populácie je megatrend, ktorý bude držať úrokové sadzby na uzde.

Vyskočenie z trhu dnes by znamenalo realizáciu strát a riziko premeškania značnej časti odrazu, ktorý štandardne predbieha reálny ekonomický vývoj. Je potrebné pamätať na to, že najviac sa zhodnotia investície nakúpené práve počas kríz.

 


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk