Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
9.10.2014
ID: 2636

Štefan Harabin bude kandidovať za člena Súdnej rady

8410d99dc22d132b1fceda249c8b695c/s142_52954585 slovakia flag.jpg
Zdroj: shutterstock.com

(TASR) Predseda trestnoprávneho kolégia Najvyššieho súdu SR a expredseda NS SR Štefan Harabin bude v novembri kandidovať za člena Súdnej rady.

Harabina navrhlo ho desať sudcov kolégia, ktorému predsedá. "Dlho som odolával atakom sudcov, pokiaľ ide o výzvy, čo sa týka mojej kandidatúry," povedal ďalej bývalý predseda Najvyššieho súdu SR. Podľa jeho slov "nechcel mať doteraz nič spoločného s týmto súčasným vyslovene politicko-väčšinovým zložením Súdnej rady". Je to podľa neho "politický poradný orgán ministra spravodlivosti SR Tomáša Boreca".
     
"Kardinálnym dôvodom, že som sa rozhodol kandidovať, je argumentácia sudcov, podľa ktorých je tu vysoké riziko, že dôjde k hlasovacím manipuláciám a podvodom pri policajných previerkach sudcov. Keď napríklad došlo k zjavnému volebnému podvodu pri voľbe predsedu NS SR, ktorý nechce nikto vyšetrovať," zdôraznil ďalej Harabin.
     
Sudcovia budú voliť svojho deviateho zástupcu v Súdnej rade SR. Z uznesenia schváleného koncom uplynulého mesiaca Súdnou radou SR vyplýva, že osemnástym členom rady je zástupca zvolený sudcami. Nasledovať bude vyhlásenie volieb tohto jedného člena. Súdna rada sa otázkou osemnásteho zaoberala v súvislosti s novelou Ústavy, ktorá zmenila zloženie Súdnej rady. Jej členovia si vysvetlili, že osemnástym členom nemá byť predseda Najvyššieho súdu (NS) SR, ale zástupca zvolený sudcami.
     
Podľa novely Ústavy platnej od 1. septembra nie je predseda Najvyššieho súdu SR zároveň predsedom Súdnej rady. Bývalému šéfovi oboch inštitúcií Štefanovi Harabinovi uplynulo funkčné obdobie ešte v júni. Na ostatných dvoch zasadnutiach, ktoré boli 16. septembra, si členovia Súdnej rady zvolili za svoju predsedníčku Janu Bajánkovú a za predsedníčku NS SR Danielu Švecovú.


Zroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk