Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
8.6.2016
ID: 3355

Vymeňte svoje podielové fondy za indexové! Zarábajú viac.

b85fb81b32babd20091a1bc0097dcbbf/Dollarphotoclub_83882623_stock analysing.jpg
Zdroj: Across

Komerčné oznámenie

Prečo? V prvom rade pre ich často slabú výkonnosť a v druhom kvôli daniam. Exchange-traded funds (ETF, teda indexové fondy) sú podstatne lepšou alternatívou. Nielenže z dlhodobého hľadiska svojou výkonnosťou porážajú drvivú väčšinu podielových fondov, ale výnosy z ich predaja môžu byť oslobodené od dane z príjmov fyzických osôb.

Za vznikom indexových fondov je istý John C. „Jack“ Bogle. V roku 1975 založil prvý indexový fond na svete - Vanguard 500, ktorý je dnes najväčším fondom vôbec (aktíva približne 160 miliárd dolárov). Mimochodom pán Bogle oslávil v máji 87. narodeniny. Jeho meno nesie aj jedna zo zasadačiek v Across Private Investments. Podstata indexových fondov spočíva v tom, že manažér fondu sa nesnaží ,,prechytračiť" trh. Jednoducho len kopíruje index (napríklad S&P 500) tým, že nakupuje akcie z indexu v rovnakej váhe, ako sú v ňom zastúpené. V súčasnosti to už nerobia ľudia, ale počítače. Vedie to k tomu, že Kým v minulosti indexové fondy často zaostávali za výkonnosťou kopírovaných indexov (ľudský faktor, vysoké náklady spojené s nákupom/predajom akcií), dnes sú odchýlky indexových fondov od svojich indexov minimálne. Niektoré ETF výkonnosť indexov dokonca aj mierne prekonávajú.

Podľa databázy citiwireselector.com je globálne investorom k dispozícii viac ako 2 000 podielových fondov so zameraním na globálne akcie (najpredávanejšia kategória akciových fondov na Slovensku) s históriou dlhšou ako päť rokov. Ich priemerná výkonnosť za obdobie od konca apríla 2011 do konca apríla 2015 predstavovala 2,0 % p.a. (v USD). Priemerná výkonnosť indexového fondu od spoločnosti Amundi - Amundi MSCI World bola 5,9 % p.a, pričom fond porazil viac ako 85 % aktívne manažovaných podielových fondov. Jeden z najpredávanejších globálnych akciových fondov na Slovensku Pioneer Funds - Global Select dosiahol za sledované obdobie výkonnosť len 2,7 % p.a. V priloženej tabuľke je porovnanie výkonnosti vybraných fondov distribuovaných na Slovensku s indexovými fondmi:

tabulka
Zdroj: www.citiwireselector.com
(k celkovému počtu fondov v databáze bol pridaný index MSCI World a indexový fond Amundi MSCI World)

Trafiť sa do správneho fondu je extrémne ťažké, je to zložitá úloha aj pre investičného profesionála. Kúpou indexového fondu nemôže žiadny investor nič pokaziť. Práve naopak. Rozdiel vo výkonnosti je značný. Za obdobie piatich rokov, pri investícii stotisíc euro, je absolútny rozdiel medzi 14,5 % (2,7 % p.a.) a 33,1 % (5,9 % p.a) takmer dvadsať tisíc euro. Ak navyše z toho zisku nemusíte platiť dane, keďže ste svoju investíciu držali viac ako jeden rok, je to veľmi príjemný bonus. Vymeniť svoj „starý“ podielový fond za „nový“ indexový fond sa preto určite vyplatí.


Across Private Investments

Atraktívne investičné príležitosti na www.across.sk


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk