Články

Prenajímateľ vs. neplatiaci nájomca - zákonné záložné a zádržné právo prenajímateľa

V prípade ak nájomca prestane platiť prenajímateľovi za užívanie prenajatých priestorov dohodnuté nájomné dáva mu zákon možnosť využiť inštitút zákonného záložného práva a zádržného práva podľa § 672 Občianskeho zákonníka.

Čo priniesla a či vôbec niečo priniesla posledná novela zákona o ochrane spotrebiteľa (účinná od mája/júna 2014)

Zákonom č. 102/2014 Z. z. bol s účinnosťou od 1.5.2014 (avšak v prípade niektorých ustanovení až od 13.6.2014) bol okrem iného novelizovaný aj zákon č. 250/2007 Z. z. o ochrane spotrebiteľa a o zmene zákona Slovenskej národnej rady č.372/1990 Zb. o priestupkoch v znení neskorších predpisov (ďalej len „ZOS“).

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) - Ústavný súd (ÚS) SR na neverejnom zasadnutí pléna prijal na ďalšie konanie návrh skupiny opozičných poslancov NR SR na preskúmanie možnej protiústavnosti časti zákona o sociálnom poistení. Návrh na pozastavenie účinnosti napadnutých ustanovení však súd zamietol.

Bežná odmena za čerpanie dovolenky

Odmena vyplácaná poradcom pre predaj počas dovolenky za kalendárny rok nemôže byť obmedzená na základnú mzdu. V prípade, keď takýto pracovník dostáva provízie stanovené na základe uskutočnených predajov, musí byť táto provízia zahrnutá do výpočtu odmeny.

Krátkodobý nájom bytu

Od 01. mája 2014 je účinný nový zákon č. 98/2014 Z. z. o krátkodobom nájme bytu. Doposiaľ bol nájom bytu upravený v zákone č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov a to v ustanoveniach § 685 až § 714. Nový zákon o krátkodobom nájme bytu tak zavádza špeciálnu právnu úpravu nájmu bytu vo vzťahu k Občianskemu…

Pripravované zmeny v Zákone o ochrane hospodárskej súťaže

V súčasnosti je v legislatívnom procese vládny návrh zákona (Novela), ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 136/2001 Z. z. o ochrane hospodárskej súťaže v znení neskorších predpisov (Zákon). Novela navrhuje viaceré zmeny v oblasti právnej úpravy ochrany hospodárskej súťaže v Slovenskej republike.

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) - Podmienky predaja a darovania poľnohospodárskej pôdy na Slovensku sa majú sprísniť. Plénum Národnej rady (NR) SR při hlasovaní posunulo do druhého čítania vládny návrh novely zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku. Právna norma by mala nadobudnúť účinnosť od 1. júna tohto roku. Novela má podľa rezortu pôdohospodárstva…

Prvá časť návrhu reformy procesného práva

​Komisia pre rekodifikáciu civilného práva procesného zverejnila návrh paragrafového znenia prvého z troch nosných kódexov civilnej právnej reformy zameranej na zvýšenie vymožiteľnosti práva a zefektívnenie činnosti súdov.

Zásady ochrany osobných údajov: Ľudia majú právo byť zabudnutí

Poskytovateľ internetového vyhľadávača je zodpovedný za vykonanie spracovania osobných údajov, ktoré sa nachádzajú na webových stránkach uverejnených tretími osobami. V prípade, že v nadväznosti na vyhľadávanie uskutočnené na základe zadania mena určitej osoby zoznam výsledkov zobrazí odkaz na webovú stránku, ktorá obsahuje informácie o dotknutej…

Vláda zastaví úžernícke úvery

Ministerstvo spravodlivosti predložilo do pripomienkového konania návrh najvyššej prípustnej odplaty za spotrebiteľské úvery.

Rada prijala smernicu o presadzovaní smernice o vysielaní pracovníkov

Rada ministrov EÚ s konečnou platnosťou prijala nové opatrenia zamerané na lepšie presadzovanie pravidiel EÚ v oblasti vysielania pracovníkov. Nová smernica o presadzovaní smernice o vysielaní pracovníkov predstavuje záruku dodržiavania práv vysielaných pracovníkov v praxi a posilní právny rámec pre poskytovateľov služieb.

Udalosti uplynulého týždňa

Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR odobril kandidatúru súčasného špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika na ďalšie funkčné obdobie. To aktuálne mu končí 31. augusta. Kováčikovu kandidatúru do parlamentu predložil generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

Zabezpečenia záruk kontradiktórnosti konani

Ústavný súd Slovenskej republiky rozhodol vo veci zabezpečenia záruk kontradiktórnosti konania pri preskúmavaní žiadosti súdneho exekútora o udelenie poverenia na vykonanie exekúcie.

Voľby do Európskeho parlamentu

Tento rok je bohatý na konanie volieb do rôznych zastupiteľských orgánov. Pred pár týždňami sa konali prezidentské voľby a najbližšie nás očakávajú voľby do Európskeho parlamentu, ktoré sa uskutočnia dňa 24.05.2014 v čase od 07:00 do 22:00 hod.

Poskytovatelia elektronických komunikačných služieb usadení v inom členskom štáte Únie

Členské štáty môžu vykonávať dohľad nad tým, či spoločnosti, ktoré sú síce usadené v inom členskom štáte, ale poskytujú na ich území elektronické komunikačné služby, dodržiavajú pravidlá o ochrane spotrebiteľov. Naopak, nemôžu také spoločnosti nútiť, aby vytvorili na ich území pobočku alebo dcérsku…

OLAF: vyšší počet vyšetrovaní

Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF) vydal 14. výročnú správu o operatívnej činnosti. OLAF v roku 2013 zintenzívnil boj proti podvodom v celej Európe. Taktiež občania a zodpovedné inštitúcie nahlásili oproti predchádzajúcim rokom viac informácií, ktoré môžu viesť k začatiu vyšetrovania prípadov podozrení z podvodov ohrozujúcich finančné…

Udalosti uplynulého týždňa

Prezident SR Ivan Gašparovič dnes vymenoval 12 sudcov bez časového obmedzenia. Na slávnostnom akte sa zúčastnil aj minister spravodlivosti Tomáš Borec a predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin.

Spotrebitelia a úver v cudzej mene

Spotrebitelia, ktorí si dohodnú úver v cudzej mene, musia mať možnosť posúdiť hospodárske dôsledky toho, že pri splácaní úveru sa uplatňuje iný kurz (kurz pre predaj meny) než kurz uplatňujúci sa na výpočet výšky úveru pri jeho poskytnutí (kurz pre nákup meny).Vnútroštátny súd môže nahradiť nekalú podmienku ustanovením vnútroštátneho práva, aby…

Cezhraničné spory týkajúce sa manželstva alebo opatrovania dieťaťa

Európska komisia uverejnila správu, v ktorej upozorňuje na právne problémy, s ktorými sa ešte stále stretávajú medzinárodné páry (manželia rôznych štátnych príslušností) v celej Európe, keď sa snažia vyriešiť cezhraničné spory týkajúce sa ich manželstva alebo opatrovania dieťaťa.

ESĽP vyhlásil sťažnosť týkajúcu sa údajnej nezákonnej sterilizácie za neprijateľnú z dôvodu zjavnej nepodloženosti

Sťažovateľka žalovala Slovenskú republiku pre porušenie článkov 3, 8, 12 a 14 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd . ESĽP vo svojom rozhodnutí poukázal na to, že tvrdenia o zlom zaobchádzaní môžu vyvolať otázky z hľadiska článku 3 Dohovoru iba v prípade, ak sú podložené primeranými dôkazmi.