Články

Čo so sebou prináša kríza v spoločnosti?

Pomerom základného imania a záväzkov spoločnosti sa dá zistiť, či spoločnosti hrozí úpadok. Východiskom pre jeho určenie sú účtovné závierky spoločnosti.

Slovenská justícia má mať v roku 2018 k dispozícii 400 miliónov eur

Slovenská justícia by mala v budúcom roku hospodáriť so sumou 400 miliónov eur. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na najbližšie tri roky, ktorý v stredu (4.10.) zverejnilo Ministerstvo financií (MF) SR.

Udalosti uplynulého týždňa

Úprava predkladania a uznávania dokumentov o vzdelávaní. To je cieľ novely zákona o uznávaní dokladov a odborných kvalifikácií z dielne ministerstva školstva, ktorú 105 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR.

Dôvody prípustnosti dovolania nie je možné kumulovať

Nedávno sme uverejnili článok[1], v ktorom sme sa podrobne venovali jednej zo zásadných nejasností novej civilnej procesnej právnej úpravy. V článku sme nastolili otázku, či je možné kumulovať dôvody prípustnosti dovolania podľa § 420[2] a § 421[3] Civilného sporového poriadku[4] (ďalej aj „CSP“).

Účinná ľútosť v Trestnom zákone

V súčasnosti sme pomerne často svedkami skloňovania slovného spojenia „účinná ľútosť“. Ide o inštitút zavedený v Trestnom zákone (§ 85 a 86), ktorý za podmienok ustanovených zákonom spôsobuje zánik trestnosti vybraných trestných činov.

Novela zákona o sociálnych službách neprináša systémové zmeny

Novela zákona o sociálnych službách z dielne ministerstva práce neprináša systémové riešenia. Tvrdí to opozičná poslankyňa hnutia OĽaNO Soňa Gaborčáková. V pléne plánuje predložiť pozmeňujúce návrhy, ktoré vypracovala s odborníkmi a inštitúciami z oblasti sociálnej starostlivosti.

Slovenským rekordérom je subjekt so 495 žiadosťami o sprístupnenie informácií

Čo nie je tajné, je verejné. Inak povedané, orgány verejnej správy a iné povinné osoby musia širokej verejnosti sprístupňovať informácie, okrem tých, ktoré zákon zo sprístupnenia vylučuje. Ide o základný princíp zákona o slobodnom prístupe k informáciám, ktorý na Slovensku platí už vyše 17 rokov. Čo všetko tento zákon za obdobie svojej existencie…

Udalosti uplynulého týždňa

Zdravotníctvo by sa malo v tomto roku dofinancovať 100 miliónmi eur cez vyššie zdravotné odvody za štátnych poistencov. Poslanci parlamentného zdravotníckeho výboru schválili pozmeňujúci návrh jeho predsedu Štefana Zelníka (SNS) k novele zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorá zvýši odvody štátu.

Speňaženie obydlia v konkurze v zmysle IV. časti ZKR

Správca môže speňažiť obydlie iba formou dražby. Po speňažení obydlia dlžníka, mu je správca povinný zriadiť bankový účet. Počas 36 mesiacov s ním však nie je dlžník oprávnený disponovať.

Notár ako súdny komisár rozhodujúci v dedičských veciach – neústavnosť?

Dňa 1.8.2017 bol Ústavnému súdu SR doručený návrh Okresného súdu Dunajská Streda na vyslovenie nesúladu niektorých ustanovení Civilného mimosporového poriadku s Ústavou SR. V tomto článku sa bližšie pozrieme na dôvody, ktorými Okresný súd Dunajská Streda napáda predmetné ustanovenia a na možné dôsledky vyslovenia ich…

Novela infozákona: ďalší krok k zvyšovaniu transparentnosti verejnej správy

Podpredsedníčka vlády a ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská predložila do medzirezortného pripomienkovania očakávanú veľkú novelu zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Navrhovaná úprava je výrazným posunom pre tých, ktorí o informácie žiadajú a rovnako pre tých, ktorí ich poskytujú. Na jednej strane významne rozširuje okruh…

V dnešnej dobe sú počítačové programy chránené ako literárne diela

Za vznikom autorského práva stál v minulosti prudký rozmach tlačených médií, ktorý podnietil potrebu jeho komplexnej regulácie a ochrany[1].

Udalosti uplynulého týždňa

Historicky prvými hromadnými výberovými konaniami bude slovenská justícia vyberať celkom 125 kandidátov na budúcich sudcov. Súdnej rade to 25. septembra oznámila štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Mária Kolíková (nominantka Mostu-Híd). Rada informáciu prerokovala s tým, že k nej nemala pripomienku.

Stanovenie podmienok účasti pri zákazkách zadávaných s využitím elektronického trhoviska

Úrad pre verejné obstarávanie pristúpil k vypracovaniu Výkladového stanoviska. Prax ukázala, že verejní obstarávatelia vyžadovali preukázanie splnenia viacerých podmienok nad rámec zákona.

Znalcov, tlmočníkov a prekladateľov čakajú zmeny

Do medzirezortného pripomienkovania sme predložili novelu zákona o znalcoch, tlmočníkoch a prekladateľoch. Návrh na jednej strane zavádza opatrenia, ktoré pomôžu znalcom, tlmočníkom a prekladateľom pri výkone ich činnosti. Na strane druhej podstatne zvyšuje verejnú kontrolu v konaniach pri vyvodzovaní zodpovednosti voči znalcom, tlmočníkom a…

Platobné služby po „2366tke“

V roku 2015 bola po dlhých prípravách schválená Smernica európskeho parlamentu a rady 2015/2366 o platobných službách na vnútornom trhu (ďalej len „Smernica“). V súčasnosti sa v nadväznosti na Smernicu pripravuje novela zákona č. 492/2009 Z. z. o platobných službách (ďalej len „Novela“), ktorá má Smernicu implementovať. V našom článku sa bližšie…

Zaistiť majetok z trestnej činnosti bude jednoduchšie

Zefektívniť systém zaisťovania majetku je cieľom návrhu zákona o výkone rozhodnutia o zaistení majetku a správe zaisteného majetku, ktorý do medzirezortného pripomienkovania predložila ministerka spravodlivosti L. Žitňanská. Nemôžu sa už opakovať situácie, že úrady si medzi sebou prehadzujú zodpovednosť a riešia, ktorý z nich má vykonať zaistenie…

Udalosti uplynulého týždňa

Na Slovensku je aktuálne 39 osôb monitorovaných elektronickým náramkom. Okrem toho sa elektronický monitoring využíva v pilotnej forme aj v slovenských väzniciach na pracoviskách, kde je takýmto spôsobom monitorovaných do 150 odsúdených. TASR o tom informoval hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla.

Poslanci odštartovali rokovanie novelou zákona o odpadoch

Poslanci dne 12. 9. odštartovali 6. rokovací deň 19. schôdze parlamentu novelou zákona o odpadoch. Do parlamentu ju prišiel predstaviť minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd). Priblížil, že jej cieľom je odbremeniť menších podnikateľov a živnostníkov pri administratívnych úkonoch. Opozičná poslankyňa Anna Zemanová (SaS) však nie je…

Sudcovia, prokurátori a justiční zamestnanci budú mať prístup k vzdelávaniu

Sudcovia, prokurátori, súdni úradníci a iní justiční zamestnanci budú mať prístup k špecializovanému vzdelávaniu, ktoré potrebujú ku kvalitnému výkonu svojho povolania. Umožní im to národný projekt Justičnej akadémie SR financovaný z eurofondov. Výzvu naň zverejnilo ministerstvo vnútra, ktoré je riadiacim orgánom operačného programu Efektívna…