Články

Právna regulácia výroby elektriny z biomasy

Na rozdiel od iných obnoviteľných zdrojov energie, právna regulácia výroby elektriny z biomasy v Slovenskej republike zatiaľ naďalej zabezpečuje priaznivý výhľad pre potenciálnych investorov. Pokiaľ nenastane žiadny dramatický posun v politike štátnej podpory, tento stav bude pokračovať aj v najbližších rokoch.

Zákonnosť určitých úkonov a otázok kladených Protimonopolným úradom počas inšpekcie

V predchádzajúcich mesiacoch došlo zo strany Protimonopolného úradu Slovenskej republiky (ďalej len „Úrad“) k zreteľnému nárastu inšpekcií, ktorých cieľom bolo zabezpečenie dôkazov o existencii možných protisúťažných dohôd medzi konkurenčnými firmami v pomerne širokom spektre sektorov. Inšpekcie zasiahli okrem iného tak podnikateľov v oblasti…

Udalosti uplynulého týždňa

Z každého súdneho pojednávania v občianskoprávnych veciach a každého hlavného pojednávania, verejného zasadnutia a neverejného zasadnutia v trestnom konaní by sa mal povinne vyhotovovať aj zvukový záznam. V novele Občianskeho súdneho poriadku to navrhuje poslankyňa Národnej rady SR a exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (nezaradená).

Návrh ústavného zákona zameraného na obnovenie dôveryhodnosti justície

Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky v spolupráci s Úradom vlády Slovenskej republiky a s odborníkmi z právnej teórie pripravilo návrh ústavného zákona zameraného na obnovenie dôveryhodnosti justície. Predmetný návrh, ktorý uverejňujeme v celom znení, bude predmetom politických rokovaní s predstaviteľmi opozície. Z hľadiska obsahu ide…

Zákon o Dobrovoľnej požiarnej ochrane bude účinný od 1. apríla 2014

Nový zákon o Dobrovoľnej požiarnej ochrane Slovenskej republiky parlament schválil 29. januára 2014. Zákon, ktorého návrh vypracovalo ministerstvo vnútra ako iniciatívny materiál, ustanovuje základný právny rámec pre pôsobenie Dobrovoľnej požiarnej ochrany.

Koniec čiernych stavieb v Slovenskej republike?

Súčasný stavebný zákon č. 50/1976 Zb. napriek mnohým novelám neodráža zmeny, ktorými prešiel trh s nehnuteľnosťami v posledných rokoch, a nevyhovuje podmienkam praxe. Okrem iných svojich nedostatkov tento zákon neobsahuje funkčnú právnu reguláciu nepovolených (tzv. čiernych) stavieb.

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) - Odmeny pre exekútorov v konaniach voči dôchodcom a nepodnikateľom sa znižovať nebudú. Poslanci Národnej rady SR totiž odmietli novelu Exekučného poriadku z dielne nezaradeného zákonodarcu Alojza Hlinu, ktorý počítal so znížením.

Predstavuje poskytnutie odkazov verejný prenos?

Majiteľ internetovej stránky môže prostredníctvom hyperliniek odkazovať na chránené diela, ktoré sú voľne prístupné na inej internetovej stránke, bez súhlasu nositeľov autorského práva. Platí to aj v prípade, ak majú užívatelia internetu, ktorí kliknú na odkaz, dojem, že sa im dielo zobrazuje na stránke, na ktorej sa nachádza…

Podmienky darovania 2 % z daní

Do 17. februára 2014 môžete požiadať svojho zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania zaplatených preddavkov na daň a vystavenie tlačiva Potvrdenie o zaplatení dane. Z tohto potvrdenia si viete vypočítať 2% zo zaplatenej dane, a tie poukázať neziskovým organizáciám alebo nadáciám.

Sprísnenie podmienok pre podávanie sťažnosti na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu

1. januára 2014 nadobudlo účinnosť nové znenie pravidla 47 Rokovacieho poriadku Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu (ďalej len „Súd“), ktorým boli zavedené prísnejšie podmienky pre podávanie sťažnosti na Súd.

Získanie cezhraničnej licencie na šírenie hudby cez internet by malo byť jednoduchšie

Získanie licencie na šírenie hudby prostredníctvom internetu vo viacerých členských štátoch by malo byť pre poskytovateľov online služieb v budúcnosti jednoduchšie. Smernica, ktorej návrh schválil Európsky parlament, by mala stimulovať rozvoj celoúnijných hudobných služieb a zároveň zabezpečiť lepšiu ochranu autorských práv a promptnejšie…

Vynútiteľné práva cestujúcich v leteckej doprave

Väčšia pravdepodobnosť odškodnenia cestujúcich, ktorých let má meškanie a ktorí uviazli na letisku, a jasnejšie pravidlá vybavovania sťažností klientov. Aj to by mala priniesť nová legislatíva, ktorú v prvom čítaní schválil Európsky parlament.

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) - Lehota na podanie opravného prostriedku voči uzneseniu v trestnom konaní sa predlžovať nebude a ostane na úrovni troch kalendárnych dní. Poslanci Národnej rady SR nepodporili návrh novely Trestného poriadku od Jána Mičovského (OĽaNO), ktorý chcel lehotu predĺžiť na päť pracovných dní.

Najmenej štyri roky vo väzení za závažnú manipuláciu s trhom

Páchatelia, ktorým podľa vnútroštátnych predpisov hrozí najvyšší možný trest za závažnú manipuláciu s trhom, akou bola napríklad kauza LIBOR, by mali byť odsúdení na odňatie slobody v trvaní minimálne štyroch rokov. Vyplýva to z textu smernice, ktorý schválil Európsky parlament. Nové pravidlá, ktoré si kladú za cieľ obnovenie dôvery vo finančné…

Pravidlá týkajúce sa odsúdených osôb alebo osôb čakajúcich na súdne konanie v inej krajine EÚ

Spoločné pravidlá týkajúce sa záležitostí súvisiacich s väzbou, ktoré jednomyseľne prijali členské štáty, boli podľa novej správy Európskej komisie implementované len v približne polovici z 28 krajín EÚ.

Zákon o investičnej pomoci a nové pracovné miesta

Novelou zákona č. 561/2007 Z. z. o investičnej pomoci a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „Zákon o investičnej pomoci“) sa opäť zmenili pravidlá poskytovania investičných stimulov, keď najdôležitejšie zmeny sa týkajú najmä výšky povinných investícií a ostatných všeobecných podmienok na poskytovanie investičnej pomoci, spôsobu a…

Zodpovednosť štatutárov a udelenie absolutória

Je bežné, že zároveň so schvaľovaním účtovnej závierky sa na zasadnutí valného zhromaždenia udelí konateľom alebo členom predstavenstva tzv. absolutórium, ktorým sa spoločnosti vzdávajú nárokov na náhradu škody.

Správa EÚ o boji proti korupcii a Slovensko

Európska komisia navrhuje, aby Slovensko posilnilo nezávislosť súdnictva, a aby predovšetkým presne vymedzilo kritériá, na základe ktorých možno predsedov a podpredsedov súdov odvolať z funkcie. Komisia takisto navrhuje, aby sa zväčšila transparentnosť financovania politických strán na miestnej a regionálnej úrovni.

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) - Dobrovoľní hasiči sa budú od apríla viac využívať pri požiaroch, povodniach, ale aj nehodách. Vyplýva to zo zákona o Dobrovoľnej požiarnej ochrane SR z dielne rezortu vnútra, ktorý dnes 134 hlasmi schválili poslanci NR SR. Okrem väčšieho zapojenia dobrovoľníkov štát plánuje v rokoch 2015 až 2018 navýšiť stavy profesionálnych hasičov…

Zvýšenia zodpovednosti sudcov?

V slovenskom súdnictve sa pripravujú zásadné zmeny. Predseda vlády SR Robert Fico spolu s ministrom spravodlivosti Tomášom Borecom predstavili návrhy, ktoré majú zefektívniť prácu sudcov či prokurátorov. „Tieto návrhy chceme ponúknuť na širšiu diskusiu aj opozícii, lebo bude potrebná zmena Ústavy SR a ústavných zákonov. Tiež chceme počuť názor…