Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
24.9.2019
ID: 4592upozornenie pre užívateľov

Ako uspieť pred Európskou komisiou a ušetriť štátu 4,1 milióna eur

Európska komisia zastavila vyšetrovanie Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) vo veci obvinenia z marenia neohlásenej inšpekcie spojenej s podozrením z kartelovej dohody štátnych železničných spoločností SR (ZSSK), ČR (ČD) a Rakúska (ÖBB). ZSSK sa podarilo uspieť aj vďaka spolupráci s najväčšou nezávislou česko-slovenskou advokátskou kanceláriou HAVEL & PARTNERS a vyhla sa tak potenciálne vysokej pokute až do výšky 4,41 milióna eur.

Nečakané obvinenie

Európska komisia vzniesla obvinenia v septembri 2018. ZSSK podľa jej predbežného názoru malo mariť neohlásenú kontrolu v priestoroch spoločnosti, v rámci čoho mali zástupcovia štátnej spoločnosti poskytnúť nesprávne informácie o jednom z notebookov, ktorý mal byť v čase kontroly preformátovaný tak, aby  z neho boli odstránené údaje. „Keď vyšetrujeme, spoločnosti majú povinnosť poskytnúť nám správne informácie. Aj počas inšpekcií. S požadovanými údajmi by vôbec nemali manipulovať. Takéto konanie by mohlo ohroziť integritu a účinnosť nášho vyšetrovania. Chceme zabezpečiť, aby spoločnosti dodržiavali naše pravidlá,“ vyjadrila sa Margrethe Vestager, európska komisárka zodpovedná za hospodársku súťaž.   

HAVEL & PARTNERS s.r.o., advokátska kancelária


Po námietkach ZSSK zmenila Európska Komisia názor

Pozitívnemu rozhodnutiu pre ZSSK predchádzalo podrobné písomné stanovisko brániacej sa spoločnosti a ústne vypočutie, ktoré sa uskutočnilo 29. januára v Bruseli. Na ňom zástupca ZSSK v spolupráci s partnermi Advokátskej kancelárie HAVEL & PARTNERS, Jurajom Steineckerom a Robertom Nerudom, poskytli podrobnú argumentáciu, ktorá viedla Európsku komisiu k zmene jej názoru na vec. Práve presvedčivá argumentácia, na ktorú sa Európska komisia pri zastavení aj odvolala, bola základom pre obrat v prípade. Zmeniť takýmto spôsobom predbežne oznámený názor Európskej komisie sa doteraz v histórii podarilo iba v piatich z viac než šesťdesiatich prípadov porušení súvisiacich so súťažným právom. Piatym je práve ZSSK.

„Európska komisia uznala našu argumentáciu, prehodnotila svoj pôvodný postoj a rozhodla o zastavení konania voči klientovi, Železničnej spoločnosti Slovenskej republiky (ZSSK), čo vnímame ako veľký spoločný úspech. V konaniach o potenciálnom porušení pravidiel hospodárskej súťaže  totiž súťažné úrady v prvej fáze o celej veci rozhodujú a zároveň sú i vyšetrovateľom. Nie je preto jednoduché úrady presvedčiť, že ich pohľad na konkrétny prípad by mal byť iný,“ hovorí Juraj Steinecker, partner AK HAVEL & PARTNERS.

Úspora pre daňových poplatníkov

Úspech ZSSK tak ušetrí nemalé prostriedky i slovenským daňovým poplatníkom. V prípade prehry totiž hrozila štátnej spoločnosti finančná pokuta až do výšky 1 % z ročného obratu, čo pri ZSSK predstavovalo sumu viac ako 4,41 milióna eur (pozn.: vyrátané z obratu za rok 2018).    

Dôkladná prevencia je naďalej kľúčová

Napriek úspešnému výsledku ZSSK Juraj Steinecker uvádza, že priebeh tohto prípadu sa nemusí pri iných veciach opakovať. „Vyššie popísaná zmena názoru nie je pravidlom. Riziko porušenia pravidiel súvisiacich s prípadmi neohlásených inšpekcií je pritom možné významne minimalizovať. Základom je prizvanie skúsených súťažných advokátov priamo na neohlásenú inšpekciu, na čo majú spoločnosti právo. Klientom zároveň ponúkame naše praktické skúsenosti v podobe školení zamestnancov a manažmentu zameraných na všetky aspekty neohlásenej inšpekcie súťažného úradu. Klienti majú aj možnosť si  za našej asistencie takúto inšpekciu vo svojich priestoroch priamo vyskúšať a pripraviť sa na situácie, ktoré môže priniesť.“

Tím právnikov z HAVEL & PARTNERS zastupujúci ZSSK v pozícii externých právnych poradcov:

Steinecker
Juraj Steinecker,
partner

Neruda
Robert Neruda,
partner

Varso
Tomáš Varšo,
koncipient



Centrum Zuckermandel
Žižkova 7803/9
811 02  Bratislava

Tel.:    +421 232 113 900
Fax:    +421 232 113 901


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk