Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
18.11.2020
ID: 4927upozornenie pre užívateľov

DEAL MONITOR

Prinášame vám prehľad významných mandátov popredných advokátskych kancelárií.

BRICHTA & PARTNERS

Advokátska kancelária BRICHTA & PARTNERS s. r. o.  poskytovala komplexné poradenstvo / vypracovanie a negociovanie obsiahlych transakčných dokumentácii pre spoločnosť  Zero Gravity Capital s.r.o. a jej fond ZGC Fund I., s.r.o. pri jeho vstupe do spoločnosti vyvíjajúcej a poskytujúcej mobilné aplikácie a webové administratívne a analytické platformy vrátane komunikačných kanálov pre osobitné určenie, pričom hodnota investície predstavuje sumu až do 600.000,- €. Právne poradenstvo poskytoval tím v zložení Milan Čápka, Matej Ondrejka a Dominik Brichta

 

DENTONS

Bratislavský tím kancelárie Dentons pre bankovníctvo a financie poskytol právne poradenstvo skupine bánk vedenej Všeobecnou úverovou bankou (člen skupiny Intesa Sanpaolo), ktorá sa spojila s UniCredit Bank pri poskytnutí jedného z najvyšších úverov na developerský projekt na Slovensku. Úver vo výške 105 miliónov EUR bol poskytnutý spoločnosti J&T Real Estate (JTRE), ktorá je lídrom na trhu v oblasti nehnuteľností na Slovensku, na výstavbu približne 500 bytov v Eurovea Riverside a v prvom mrakodrape na Slovensku Eurovea Tower. Obe budovy sú situované na nábreží Dunaja v Bratislave. mrakodrap je ústredným prvkom Eurovea City, novej dynamickej, maloobchodnej, zábavnej, rezidenčnej a administratívnej štvrte rastúcej v hlavnom meste Slovenska. Vďaka svojim novým parkom, námestiam, športoviskám a verejným priestorom sa stane ideálnym miestom na život a odpočinok v centre Bratislavy. Bratislavský tím kancelárie Dentons viedla Partnerka Stanislava Valientová s podporou Managing Counsela Jozefa Budaya spolu s Biancou Böhmovou, Richardom Marcinčinom, Petrom Panekom a Alenom Gondekom.

Slovakia Managing Partner Peter Kubina zastupoval prezidentku Slovenskej republiky v podaní, ktorému ústavný súd vyhovel a pozastavil napadnuté ustanovenie zákona o ochrane verejného zdravia, ktoré vylučuje náhradu škody spôsobenú vykonávaním proti-epidemických opatrení v rozpore so zákonom. Každý, komu by bola protizákonným rozhodnutím alebo postupom príslušných orgánov vykonávajúcich tieto opatrenia spôsobená škoda, sa tak bude môcť efektívne domáhať jej náhrady.

Partneri Peter Kubina a Daniel Lipšic zastupovali skupinu 66 poslancov Národnej rady Slovenskej republiky pri návrhu na preskúmanie ústavného súladu zákona diskriminujúceho účastníkov vo verejnom aj súkromnom dôchodkovom pilieri, keď sporitelia z druhého piliera mali garantovaný nižší minimálny dôchodok než sporitelia z prvého piliera. Ústavný súd návrhu vyhovel.

Ústavný sud vyhovel aj návrhu skupiny 30 poslancov Národnej rady Slovenskej republiky, ktorých zastupovali Partneri Peter Kubina a Daniel Lipšic spolu s advokátkou Miroslavou Ješíkovou a konštatoval nesúlad s ústavou a Aarhuskym dohovorom v prípade časti zákona o jednorazových mimoriadnych opatreniach pri výstavbe diaľnic a rýchlostných ciest, podľa ktorej vlastníci pozemkov, na ktorých sa začali stavebné práce pred vyvlastnením, nemali nárok na efektívnu súdnu ochranu svojho vlastníckeho práva formou priznania odkladného účinku správnej žaloby. Vďaka rozhodnutiu tak týmto vlastníkom môžu súdy v odôvodnených prípadoch takúto efektívnu ochranu poskytnúť.

 

HAVEL & PARTNERS

HAVEL & PARTNERS poskytla kompletné právne poradenstvo rakúskej spoločnosti INNOFREIGHT Consulting & Logistics GmbH pri vytvorení spoločného podniku so slovenskou spoločnosťou BUDAMAR LOGISTICS, a.s. Rakúsky podnik INNOFREIGHT pôsobí v 14 krajinách a patrí medzi najvýznamnejšie spoločnosti v oblasti vývoja inovatívnych vagónov, kontajnerov a vykladacích systémov. Nový spoločný podnik BUDAMAR INNOVATIONS sa zaoberá prepravou železnej rudy z Ukrajiny a Ruska do Českej republiky. Obe spoločnosti si ponechali v spoločnom podniku rovnocenný 50 % podiel.

Tím pre oblasť M&A advokátskej kancelárie HAVEL & PARTNERS poskytol právne poradenstvo významnej slovenskej spoločnosti Železiarne Podbrezová a.s. pri kapitálovom vstupe do maďarskej spoločnosti TOM-FERR. Poradenstvo sa týkalo tiež uzavretia investičnej zmluvy. Železiarne Podbrezová, spoločnosť so 180-ročnou tradíciou, patrí k popredným výrobcom ocele a bezšvíkových oceľových rúrok v Európe. Svoje výrobky predáva v 50 krajinách sveta. Súkromná maďarská spoločnosť TOM-FERR sídliaca v Budapešti je najväčším predajcom oceľových rúrok v Maďarsku. Transakcia mala medzinárodný prvok.

Právnici z advokátskej kancelárie HAVEL & PARTNERS zastupovali slovenský start-up Eatster pri rokovaniach firmy o vstupe investorov do tejto rýchlo sa rozvíjajúcej spoločnosti, ktorá na Slovensku vyvinula mobilnú aplikáciu na objednávanie jedla online. Pri venture capital investícii spoločnosti Vision Ventures do spoločnosti Eatster zabezpečoval právny tím komplexné poradenstvo vrátane prípravy zmluvnej dokumentácie a vyporiadania celej transakcie. Skupina Vision Ventures spravuje fond rizikového kapitálu Vision Ventures Growth I, ktorý investuje do výnimočných firiem s medzinárodnými ambíciami.

 

 

 

 


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk