Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
7.11.2017
ID: 3873upozornenie pre užívateľov

L. ŽITŇANSKÁ: Slovensko by nemalo mať v budúcnosti viac ako tri registrové súdy

Počet registrových súdov by sa mal v budúcnosti znížiť. Ich optimalizáciu navrhuje ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) ako súčasť opatrení na zlepšenie fungovania Obchodného registra (OR) SR.

Sústava ôsmich registrových súdov by sa mala podľa ministerky zúžiť na maximálne tri. Vie si predstaviť sústredenie tejto agendy do jediného celoslovenského pracoviska. Uviedla to pre médiá počas pondelkového (30.10.) zasadnutia Súdnej rady SR.
      
Žitňanská predložila vo štvrtok (26.10.) na diskusiu návrh opatrení na zlepšenie fungovania OR. Návrh by mala následne schváliť vláda a až po jej súhlase ministerstvo spustí celkovú reorganizáciu a modernizáciu v tejto oblasti. Podľa predstáv ministerky má byť zavŕšená do roku 2020.
      
"Nechávam to na diskusiu. Ja si viem predstaviť jeden Obchodný register pre celé Slovensko," ozrejmila ministerka. Vychádza pritom z toho, že časť agendy prejde do externého prostredia a zníži sa množstvo úkonov, ktoré sa na súdoch budú robiť.
      
Optimalizácia podľa ministerky môže zabezpečiť aj zjednotenie rozhodovacej praxe súdov v otázkach korporátneho práva. "Zároveň potrebujeme na viacerých okresných sudoch v sídle kraja riešiť otázky priestorových kapacít," uviedla s tým, že sa v rámci tejto témy rieši viac vecí naraz.
      
"Preto potrebujeme rozhodnutie vlády, aby sme vedeli, ktorým smerom ideme a potom pripravovali v tejto súvislosti všetko – od informačných technológií, cez priestorové riešenie," zdôraznila. Prvým krokom má byť reorganizácia registrových súdov, následne sa má zaviesť nový informačný systém Obchodného registra. Vypracovanie štúdie uskutočniteľnosti preň je odsúhlasené.
      
Postupným zavedením opatrení chce rezort dosiahnuť lepšie fungovanie a zvýšenie efektivity OR, čo má v konečnom dôsledku prispieť i k zlepšeniu podnikateľského prostredia. Registrové súdy by mali byť odbremenené od nesporovej registračnej agendy, ktorá súvisí so zápismi do OR. Jej významná časť by sa mala presunúť na externých registrátorov, ktorými budú notári.
      
Procesy by sa mali elektronizovať s cieľom zvýšiť presnosť a znížiť chybovosť zapísaných údajov. To sa má dosiahnuť zavedením výlučnej elektronickej podoby podávania návrhov na zápis údajov, na zápis zmeny zapísaných údajov do obchodného registra a na výmaz zapísaných údajov z Obchodného registra s preddefinovanými kontrolami. Rezort chce napokon efektívnejšie prepojiť OR s referenčnými registrami a inými zdrojovými registrami, ktoré sú preň zdrojom informácií.


Zdroj: TASR, 31. 10. 2017
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk