Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
14.10.2015
ID: 3068upozornenie pre užívateľov

MS SR: Ľudia budú viac chránení pred exekúciami, na účte im ostane viac

Ochrana ľudí pred exekúciami sa má od januára 2016 zvýšiť, na účte by mali mať viac peňazí. Avizoval to minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) s tým, že zmeny prinesie novelizácia nariadenia vlády o rozsahu zrážok zo mzdy, ktorá už prešla pripomienkovaním.

V súčasnosti platí, že exekútor musí nechať dlžníkovi 60 percent zo životného minima, čo je viac ako 118 eur. Po novom sa chránená suma zvyšuje na 100 percent minima prislúchajúceho plnoletej fyzickej osobe, teda na 198,09 eura. "Účelom navrhovanej zmeny je zvýšiť základnú sumu, ktorú nemožno z mesačnej mzdy alebo iného príjmu zraziť," vysvetľuje rezort spravodlivosti.

V praxi tak ostane ľuďom na zabezpečenie základných životných potrieb viac o zhruba 80 eur mesačne, čo sa reálne dotkne tisícov ľudí. Naopak, prísnejšia úprava sa bude naďalej vzťahovať na povinných v prípade vymáhania pohľadávok na výživnom pre maloleté deti. "V rámci pomoci konkrétnym regiónom chce vláda zaviesť aj plošnú pomoc pre všetkých ľudí bez ohľadu na ich bydlisko, ktorí sa ocitli v ťaživej sociálnej situácii v dôsledku exekúcií," povedal Borec.

K podobnej zmene pristúpilo ministerstvo a vláda už od 1. novembra 2013 vo vzťahu k poberateľom dôchodkových dávok. Tento osobitný režim ochrany dôchodcov ostáva naďalej v platnosti.

Borec si nemyslí, že navrhovaná zmena sťaží vymáhanie dlhu. "Dlžná suma sa nemení, akurát bude rozložená na dlhší čas. Pôjde to pomalšie," priznal minister s tým, že je to zmena sčasti na úkor veriteľa, ale len vzhľadom na dĺžku času, za aký sa dostane k svojim peniazom.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk