Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
23.1.2014
ID: 1395upozornenie pre užívateľov

Novinky z Ústavného súdu

(TASR) Súd rozhodne o novele zákona o štátnom občianstve 26. februára / Ustanovenia zákona o miestnych daniach sú v súlade s ústavou. Namietané boli tri ustanovenia zákona, umožňujúce obciam cez Všeobecne záväzné nariadenia (VZN) stanoviť rôzne sadzby dane pre jednotlivé skupiny pozemkov a druhy stavieb.

ÚS SR rozhodne o novele zákona o štátnom občianstve 26. februára

Plénum Ústavného súdu (ÚS) SR na verejnom zasadnutí nerozhodlo o možnej protiústavnosť novely zákona o štátnom občianstve z roku 2010, podľa ktorej občania strácajú slovenské občianstvo dobrovoľným prijatím občianstva iného štátu. Zasadnutie predsedníčka ÚS SR Ivetta Macejková odročila na 26. februára, kedy vo veci padne verdikt.

Novelu z obdobia prvej vlády Roberta Fica z roku 2010 napadlo na ústavnom súde 30 poslancov NR SR. Na verejnom zasadnutí ÚS SR ich zastupoval poslanec Mostu-Híd Gábor Gál. Novele vyčítajú jednak vážne procesné pochybenia pri prijímaní. Zároveň namietajú nejasnosť, neurčitosť a nevykonateľnosť napadnutých právnych noriem, ktoré preto podľa nich nezodpovedajú základnému princípu právneho štátu v zmysle ústavy. Argumentujú aj článkom 5 odseku 2 ústavy SR, podľa ktorého "nikomu nemožno odňať štátne občianstvo Slovenskej republiky proti jeho vôli".
     
Poslanec Gál pre novinárov vyjadril očakávanie, že ÚS SR označí novelu za protiústavnú. "Odročenie vnímam tak, že ústavný súd nemá až tak vo veci jasno, že sudcovia asi nie sú jednotní, sú takí, ktorí sa prikláňajú k nášmu návrhu, aj takí, ktorí nie," konštatoval. Prijatie novej vládnej novely, ktorá by do 26. februára napravila sporné ustanovenia, považuje vzhľadom na krátkosť času za nereálne.
     
NR SR schválila novelu zákona o štátnom občianstve v máji 2010 ako reakciu na maďarský zákon, ktorý od roku 2011 zjednodušuje udeľovanie dvojakého občianstva zahraničným Maďarom. Podľa novely občan SR stráca slovenské občianstvo, ak dobrovoľne požiada o iné. Za vyše tri roky takto prišlo o slovenský pas viac ako 700 ľudí. Najviac z nich (284) stratilo slovenské občianstvo pre prijatie českého.
     
V minulosti sa objavilo niekoľko pokusov o úpravu zákona, ani jeden však neuspel. Novelu má už pripravenú aj minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD), ktorý avizoval, že vďaka nej by už ľudia nemali automaticky prichádzať o slovenské občianstvo, ak prijmú iné. Tí, ktorí oň prišli pre súčasný zákon, by ho mohli získať späť. Kaliňákova novela by mohla prísť do vlády a parlamentu v prvom polroku tohto roka.
     
Na verejnom zasadnutí pléna ÚS SR boli medzi prítomnými predseda strany SMK József Berényi, či Ilona Tamás, 102-ročná bývalá učiteľka z Rimavskej Soboty, ktorá stratila občianstvo SR prijatím maďarského.

Ustanovenia zákona o miestnych daniach sú v súlade s ústavou

Plénum Ústavného súdu (ÚS) SR na verejnom pojednávaní nevyhovelo návrhu skupiny poslancov NR SR, ktorí sa domáhali vyslovenia nesúladu niektorých ustanovení zákona o miestnych daniach s Ústavou SR. Podľa ústavného súdu napadnuté ustanovenia nie sú v rozpore s ústavou.

Namietané boli tri ustanovenia zákona, umožňujúce obciam cez Všeobecne záväzné nariadenia (VZN) stanoviť rôzne sadzby dane pre jednotlivé skupiny pozemkov a druhy stavieb. Skupina poslancov v návrhu z roku 2012 označila za protiústavné, že obce ako správcovia miestnych daní nemajú v zákone určenú maximálnu možnú výšku sadzby týchto daní. Určené je iba maximálne rozpätie, v rámci ktorých môže správca dane určiť odlišné sadzby dane pre skupiny pozemkov alebo druhy stavieb (päťnásobok medzi najnižšou a najvyššou ročnou sadzbou dane pre skupiny pozemkov a 40-násobok pre druhy stavieb). Pri praktickej aplikácii tak môže podľa poslancov dôjsť až k absurdným výškam daní.
     
Sporným bolo aj ustanovenie, podľa ktorého správca dane môže ustanoviť zníženie dane z pozemkov alebo oslobodiť od dane z pozemkov, na ktorých vykonávajú samostatne hospodáriaci roľníci poľnohospodársku výrobu ako svoju hlavnú činnosť. Podľa poslancov išlo o diskrimináciu.
     
"Aplikačná prax zákona, ktorá sa prejavuje v príslušných VZN obcí týkajúcich sa dane z nehnuteľností neberie ohľad na daňové subjekty, umožňuje ich vedomé aj nevedomé konkurenčné zvýhodňovanie na základe jednostranného a častokrát ultimatívneho právneho aktu obce, ktoré je daňový subjekt povinný rešpektovať bez reálnej možnosti brániť sa voči takémuto postupu správcu dane – obce," uviedli poslanci v stanovisku pre ÚS SR.
     
Poslanci pritom namietali ako protiústavné aj konkrétne VZN o miestnych daniach prijaté v štyroch obciach východného Slovenska. Ide o obce Drahňov, Jastrabie pri Michalovciach, Iňačovce a Čečehov. ÚS SR túto vec v minulosti vylúčil na samostatné konanie po rozhodnutí o zákone o miestnych daniach.


Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Foto: Ústavný súd SR


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk