Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
22.7.2019
ID: 4545

Udalosti uplynulého týždňa

4850ec25e352313d6c4c6991fbcbb642/imagePreview.jpg
Zdroj: shutterstock.com

Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová 17. júla 2019 podľa čl. 102 ods. 1 písm. o) Ústavy Slovenskej republiky vrátila Národnej rade Slovenskej republiky zákon z 27. júna 2019, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 541/2004 Z. z. o mierovom využívaní jadrovej energie (atómový zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a o zmene a doplnení zákona č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) v znení neskorších predpisov.

Vláda

Čas na doplnenie údajov o konečných užívateľoch výhod je len do konca roka 2019

16. 07. 2019 - Rezort spravodlivosti pripomína zapisovaným subjektom/právnickým osobám povinnosť doplniť si údaje o konečných užívateľoch výhod v obchodnom registri do konca roka 2019. Zatiaľ tak urobilo iba cca 10 % zapísaných subjektov.

Predseda vlády SR Peter Pellegrini sa nezúčastní na Dúhovom PRIDE ani na pochode Hrdí na rodinu
17.07.2019 - Predseda vlády SR Peter Pellegrini sa rovnako ako prezidentka SR Zuzana Čaputová nezúčastní na festivale Dúhový PRIDE Bratislava ani na pochode Hrdí na rodinu, ktoré sa oba uskutočnia v rovnaký deň.

Kontroly v denných stacionároch
17.07.2019 - Zamestnanci Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR zrealizovali od začiatku tohto roku 124 kontrol u 76 poskytovateľov sociálnych služieb. Navštívili 52 denných stacionárov, z toho v siedmich boli opakovane. Mnohé zariadenia zákon neporušujú, avšak u niektorých zistili výrazné a cielené porušovanie zákona.

Posledné vzorky zeme pod D4R7 potvrdili výskyt nepovolených látok, minister žiada koncesionára o okamžitú nápravu

17.07.2019 - Posledné vzorky pôdy z násypov D4R7 potvrdili výskyt nepovolených látok. V troch vzorkách posledného testovania sa vyskytoval azbest, ktorý síce po zakopaní do zeme neohrozuje zdravie ľudí, avšak manipulácia s ním je nebezpečná a nemal byť použitý pod diaľnicou.

Ministerstvo zdravotníctva chce obnoviť certifikáty BFHI v nemocniciach
18. 07. 2019 - Záleží nám na tom, aby aj matky s novorodencami mali kvalitnú starostlivosť v nemocniciach. Cieľom rezortu zdravotníctva preto je, aby kvalita viacerých gynekologicko-pôrodníckych a neonatologických pracovísk bola už do konca roka uznaná certifikátom BFHI (Baby-friendly Hospital Iniciative).

M. Lajčák vystúpil na podujatí Atlantic Council
18. 07. 2019 - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky  Miroslav Lajčák vystúpil 17. júla 2019 vo Washingtone ako jeden z hlavných rečníkov so záverečným prejavom na konferencii s názvom „USA a stredná Európa: Oslava ucelenej a slobodnej Európy, spoločné budovanie budúcnosti,“ ktorú zorganizovali renomovaný americký think tank Atlantic Council a GLOBSEC.

Dubaj a Slovensko chcú spolupracovať v oblasti Smart Cities
18. 07. 2019  - Potenciálne investičné zámery a spolupráca Slovenska a emirátu Dubaj v oblasti inteligentných miest boli témami, ktoré dominovali stretnutiu na pôde Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu. Dubajskú delegáciu viedla Aisha Bin Bishr, generálna riaditeľka Smart Dubai Office zo Spojených arabských emirátov.

Diaľnicu pri Košiciach zaplatia eurofondy
18.07.2019 - Diaľničný úsek D1 Budimír - Bidovce bude spolufinancovaný z Kohézneho fondu Európskej únie. Ministerstvo dopravy a výstavby SR získalo súhlasné stanovisko z Bruselu a nenávratný finančný príspevok predstavuje vyše 200 miliónov eur. Práce na viac ako 16 kilometrov dlhej diaľnici napredujú podľa plánu, do užívania ju motoristi dostanú už na konci tohto roka.

Úradujúci predseda OBSE M. Lajčák privítal obnovené prímerie na východe Ukrajiny a plány na naliehavo potrebnú opravu mosta v Stanici Luhanska
18. 07 .2019 - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí  a úradujúci predseda Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Miroslav Lajčák privítal opätovný záväzok o neobmedzenom prímerí na východnej Ukrajine, ktoré sa začne od 21. júla 2019 o 00,01 hod. miestneho času. Je to výsledok dohody na zasadnutí trojstrannej kontaktnej skupiny, ktoré sa uskutočnilo v Minsku 17. júla 2019.

M. Lajčák vystúpil vo Washingtone na konferencii o slobode náboženského vyznania

18. 07. 2019 - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák 18. júla 2019 vystúpil na druhom ročníku ministerskej konferencie k náboženským slobodám vo Washingtone, na ktorú pricestoval na pozvanie ministra zahraničných vecí USA Mike Pompea. Identifikácia konkrétnych krokov na zabránenie prenasledovania na základe viery a pri posilnení jej rešpektovania, patrí medzi nové iniciatívy administratívy prezidenta USA Donalda Trumpa. Išlo doteraz o najväčšie ministerské podujatie k tejto téme za účasti viac ako sto delegácií.

Štátny tajomník F. Ružička v Bruseli vyzval na efektívnu implementáciu novej Strategickej agendy EÚ
18. 07. 2019 - Ministri pre európske záležitosti členských štátov Európskej únie sa vo štvrtok 18. júla 2019 stretli v Bruseli na rokovaní Rady pre všeobecné záležitosti. Slovenskú republiku zastupoval štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR František Ružička.

Medzi nezamestnanými pribudli čerství absolventi
19.07.2019 - Nezamestnanosť na Slovensku sa v júni mierne zvýšila. Na úradoch práce sa totiž zaevidovali tisícky absolventov vysokých škôl. Evidovaná miera medzimesačne vzrástla o 0,09 percentuálneho bodu na 4,97 %, celková stúpla o 0,04 p.b. na 6,04 %. Pribudli aj nové pracovné miesta, z ktorých takmer polovica je vhodná práve pre absolventov.

Rovnosť ľudí bez rozdielu - nezabúdajme na vzájomný rešpekt a toleranciu
19. 7. 2019 - Všeobecná deklarácia ľudských práv, Článok 1: Všetci ľudia sa rodia slobodní a rovní v dôstojnosti aj právach. Sú obdarení rozumom a svedomím a majú sa k sebe správať v duchu bratstva.

L. Parízek: „Európske obranné spôsobilosti sú nevyhnutnosťou“
19.7.2019 - Aktuálne obranné iniciatívy v Európskej únii, posilňovanie spolupráce s NATO či misie a operácie EÚ. Aj to boli témy, o ktorých diskutovali štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a osobitný predstaviteľ ministra pre predsedníctvo SR v OBSE Lukáš Parízek s predsedom Vojenského výboru EÚ generálom Claudiom Grazianom. Ide o jeho prvú návštevu v tejto pozícii na Slovensku. V minulosti navštívil Slovensko v pozícii náčelníka generálneho štábu Talianskej republiky.

NRSR


Poslanci od volieb schválili 358 zákonov, 22 v skrátenom konaní
16. 7. 2019 - Bratislava 16. júla (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili v parlamente od volieb v marci 2016 do aktuálnych letných prázdnin 358 zákonov, z toho 76 zákonov prijali v roku 2019. Vyplýva to zo štatistík zverejnených na internetovej stránke NR SR. Najviac zákonov v rámci jednej schôdze - 32 prijal parlament na zatiaľ poslednej schôdzi v júni 2019 a tiež na novembrovo-decembrovom rokovaní v roku 2018.

Národná rada SR má byť miestom prezentácie našich hodnôt a vlastenectva
17. 7. 2019 - Európske štáty si ctia svoje štátne symboly a svoj patriotizmus prezentujú aj navonok. Slovenská republika by v tejto oblasti nemala zaostávať. V letných mesiacoch, počas parlamentnej pauzy sa pred budovou NR SR inštaluje stožiar, na ktorom bude umiestnená najväčšia vlajka Slovenskej republiky. Súčasne bude nahrádzať štátne vlajky, ktoré sú umiestnené na streche NR SR a na streche Bratislavského hradu a z bezpečnostných dôvodov musia byť odstránené.

O stavbu stožiara so štátnou vlajkou je pozitívny záujem aj v radoch občanov
19. 7. 2019 - Bratislava 19. júla 2019 (Kancelária NR SR) – Po záujme verejnosti o spolupodieľanie sa na výstavbe vlajkového stožiara pred budovou parlamentu, sa rozhodla Kancelária NR SR zverejniť číslo účtu a spôsob, ktorým môžu potenciálni záujemci prispieť formou darovania peňažných prostriedkov.

Prezidentka

Prezidentka v Poľsku: Jednota NATO je potrebná aj vzhľadom na vzťahy s Ruskom
15.07.2019 - Jednota Severoatlantickej aliancie (NATO) je potrebná aj vzhľadom na aktuálne vzťahy s Ruskom, ktoré sa nezlepšujú. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a poľský prezident Andrzej Duda sa na tom zhodli na stretnutí v pondelok vo Varšave.

Prezidentka: Vetovala by som zákon znižujúci štandard práv menšín
18.07.2019 - V prípade, že by prezidentka SR Zuzana Čaputová dostala od parlamentu na podpis zákon, ktorý by znižoval štandard práv menšín, takýto zákon by vetovala. Uviedla to v stredu v diskusii na multižánrovom festivale Letný tábor Gombasek

Prezidentka vrátila atómový zákon
18.07.2019 - Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová 17. júla 2019 podľa čl. 102 ods. 1 písm. o) Ústavy Slovenskej republiky vrátila Národnej rade Slovenskej republiky zákon z 27. júna 2019, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 541/2004 Z. z.  o mierovom  využívaní   jadrovej  energie  (atómový  zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a o zmene a doplnení zákona č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) v znení neskorších predpisov.

Zdroje:

  • Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky
  • Ministerstvo financií Slovenskej republiky
  • Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenskej republiky,
  • Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky
  • Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky
  • Ministerstvo obrany Slovenskej republiky
  • Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky
  • Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky
  • Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky
  • Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky
  • Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky
  • Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky
  • Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky
  • https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
  • https://www.nrsr.sk/web/
  • https://www.prezident.sk/press-room/1/


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk